Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Gyorsforgalmi út: miniszterelnöki kérdésre sincs konkrét válasz

A Sopron és Győr közötti főút már nem képes levezényelni a megnövekedett forgalmat. Orbán Viktor miniszterelnök a fertődi kihelyezett kormányülésen arra kérte a nemzeti fejlesztési minisztert, szeptemberre adjon választ, mikor készül el a két város között a gyorsforgalmi út. Ennek jártunk utána.

A helyi politikusok nem mulasztanak el egyetlen alkalmat sem, hogy az ide érkező döntéshozók figyelmét felhívják a Sopront Győrrel összekötő 85-ös főút veszélyességére. Így tettek június 19-én is, amikor a kormány Fertődön tartotta kihelyezett ülését.

A szakemberek szerint a gyorsforgalmi út baleseti kockázata alig negyede-harmada a főutakénak. Ezért is fontos a Sopron–Győr közötti megépítése. Fotó: Magasi
A szakemberek szerint a gyorsforgalmi út baleseti kockázata alig negyede-harmada a főutakénak. Ezért is fontos a Sopron–Győr közötti megépítése. Fotó: Magasi


Mind Firtl Mátyás és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők, mind Fodor Tamás soproni polgármester kérte a kormány segítségét, mondván: a mostani főút már nem alkalmas a forgalom XXI. századi levezénylésére. Annál inkább sem, mivel megyénkben az ausztriai munkavégzés miatt is a szokásosnál többen ülnek reggel és délután-este autóba.

Orbán Viktor miniszterelnök kérdésére – mikor készül el ez a gyorsforgalmi út? – viszont sem Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, sem Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár nem tudott konkrét időpontot megjelölni.

A miniszterelnök ezek után a kabinet érintett tagjaihoz szólt: szeptemberben választ vár az iménti kérdésre.
A Kisalföld a napokban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz fordult: elkészült-e a beszámoló, amit a miniszterelnök kért, és van-e fejlemény a gyorsforgalmi úttal kapcsolatban?

A minisztérium kommunikációs főosztályán megtudtuk: ez a kérdés nem választható szét a most készülő Nemzeti Közlekedési Stratégiától (NKS), amely rögzíteni fogja az ütemezéseket.

A kabinet az NKS elfogadásával egyidejűleg dönt a hazai közúthálózat új elemei – köztük a Győrt és Sopront összekötő M85-ös gyorsforgalmi út – megépítésének lehetséges idejéről.

A NKS-t a szakmai és társadalmi megvitatást követően késő ősszel terjesztik a kormány elé. A 2014–2050-es időszakra kiterjedő NKS szolgál majd vezérelvként a közlekedési fejlesztések rangsorolásában, kiválasztásában.

A források átgondolt felhasználását teszi szükségessé, hogy a jelenlegi ciklus 2175 milliárd forintja után a következő hét évben már csak 1200 milliárd forint áll majd rendelkezésre közlekedésfejlesztésre.

A brüsszeli elvárások szerint az uniós források csak a nemzetközi közlekedési hálózat elemeinek fejlesztésére fordíthatók a következő ciklusban. Magyarország a jelenleg zajló egyeztetéseken szeretné elérni, hogy a közösségi támogatások e körön kívüli beruházásokban – így például az M85-ös megépítésében – is hasznosulhassanak.

Ez már csak azért is igen fontos, mivel hetente többször fordulnak elő balesetek a Sopron–Győr közötti főúton. Hétfőn például autóbusz tolt össze több személyautót Kópháza és Nagycenk között, szeptemberben pedig a győri kosaras lányok busza ütközött
autóval Kapuvár közelében, amikor is ketten vesztették életüket, tizenhatan megsérültek.

A 2014–2050-es időszakra kiterjedő NKS szolgál majd vezérelvként a közlekedési fejlesztések rangsorolásában, kiválasztásában.
A gyorsforgalmi út megépítésével a baleseti kockázat jelentősen csökkenne. A statisztikák szerint utóbbi kockázata alig negyede-harmada a főutakénak.

A Sopron és Győr közötti főúton 2011-ben 39 anyagi kárral járó és 41 személyi sérüléses baleset történt, ezek során egy ember vesztette életét. 2012-ben 51 anyagi káros és 31 személyi sérüléses balesetet rögzítettek, s hárman haltak meg az úton. Idén szeptember 30-ig 41 anyagi kárral járt és 35 személyi sérüléses baleset volt, ezek során hárman lelték halálukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

További 700 millió forint a kerékpárutakra

Jövő nyárra teljesen megújulhatnak a Fertő-táj magyar oldalán lévő kerékpárutak. Tovább olvasom