Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Gyorsforgalmi út épülne Felsőpulya és Kőszeg között

Hende Csaba és Hans Niessl megbeszélésén szó volt arról is, hogy a meglévők mellett Ausztriával egyetértésben 32 új határátlépési pontot szeretnének kialakítani.

A határ menti együttműködésről, a két ország közötti közlekedési infrastruktúra fejlesztéséről folytatott megbeszélést Hans Niessl, az ausztriai Burgenland tartományfőnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Szombathelyen.

Hende Csaba a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megbeszélés napirendjén elsősorban olyan kérdések, fejlesztések szerepeltek, amelyek a határ mentén élők mindennapi életét és kapcsolattartását kívánják szolgálni.

A miniszter tájékoztatása szerint szó esett például arról: egyformán fontosnak tartják, hogy Szombathely és Oberwart (Felsőőr) között kiépüljön egy vasútvonal, továbbá támogatják azt is, hogy az S31-es autóút továbbépüljön, és 2014-re négysávos út kösse össze Oberpullendorfot (Felsőpulyát) és Kőszeget.

Ehhez a magyaroknak kell a megfelelő határmetszéspontot megtalálniuk. Hende Csaba kitért arra, hogy a megbeszélésük előkészítéseként is szolgált Orbán Viktor miniszterelnök és Hans Niessl találkozójának, amelyre közlése szerint hamarosan sor kerül.

A honvédelmi miniszter szólt arról is: közös magyar-osztrák program lehet a volt határátkelőhelyek épületeinek lebontása, azok ugyanis lassítják a határátkelést, és ez érzelmi okokból is fontos lenne, növelné a szabadság és az összetartozás érzetét. Hans Niessl a sajtótájékoztatón elmondta: Orbán Viktor kormányfővel a 2020-ig szóló együttműködés lehetőségeiről kíván tárgyalni.

Magyarország és Ausztria között már eddig is szoros volt az együttműködés például a természetvédelmi területek, a turizmus fejlesztése, a világörökség megóvása, a gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztése területén.

A megbeszélésről kiadott írásos összegzés szerint Hende Csaba és Hans Niessl megbeszélésén szó volt arról is, hogy a meglévő 32 határátkelőhely mellett Ausztriával egyetértésben 32 új határátlépési pontot szeretnének kialakítani.

Erősítenék a határon átnyúló mobilitást a vasúti utastájékoztatás és a kerékpáros turizmus fejlesztésével is, mindezek mellett fokoznák az együttműködést, közös projekteket valósítanának meg a katasztrófavédelem területén is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új képzések a soproni Benedek-karon

Osztatlan, érettségire épülő, nappali rendszerű képzéseket indít az NYME Benedek Elek Pedagógiai… Tovább olvasom