Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Gyorsabb átkelés a határon

Negyven százalékkal is csökkenhet a várakozási idő a határátkelőhelyeken, mert április 17-től kevesebb lesz az útlevélkezelők adminisztrációja.
A határőrök feladata a személyazonosság megállapítása lesz.
Jelentősen felgyorsulhat a forgalom Magyarország osztrák, szlovén és szlovák határátkelőhelyein, mert április 17-től megváltozik az ellenőrzés rendje, csökken az időt rabló adminisztráció, vagyis megszűnik az útlevél gépi ellenőrzése. Pecsételés és regisztráció csak különleges esetekben
történik majd. Az időpont nem véletlen, mert előtte egy nappal – szerdán – írják alá Magyarország uniós csatlakozásának jegyzőkönyveit Athénban.

A Kisalföld úgy értesült, az intézkedés bevezetését a népszavazás eredményétől tették függővé.
– Az uniós, illetve azoknak az országoknak az állampolgáraira vonatkozik a könnyítés, amelyek a következő évben lesznek az
Európai Unió tagjai – közölte Tímár Zoltán alezredes, a Határőrség Országos Parancsnoksága tájékoztatási főosztályának vezetője. Április 17-től alapvetően a személyazonosság megállapítására vonatkozik majd az ellenőrzés az útlevél segítségével, amelyre tehát a jövőben is szükség lesz. A Szlovéniába utazók személyazonosságuk igazolására pedig más dokumentumot is felhasználhatnak. Ezáltal gyorsítható lesz a forgalom, különösen a turistaszezonban és a szabadságolások idején.

Tímár Zoltán elmondta, számításaik szerint minimum negyven százalékkal is csökkenhet az említett átkelőkön a várakozási idő. A gyorsított ellenőrzés azonban nem vonatkozik az ukrán, a horvát, a szerb és a román átkelőhelyekre. Ausztriával, Szlovéniával és Szlovákiával már megtörténtek a szükséges egyeztetések, mert csak az ottani határőrizeti szervezetek segítségével lehet megkönnyíteni és meggyorsítani a határátlépést. Kérdés persze, hogy mindebből majd mit érzékelnek a határon átkelni igyekvő utasok.
– Annyit – mondotta Régi Zoltán őrnagy, a soproni Bécsi úti határőrizeti kirendeltség vezetője –, hogy az útlevélkezelő ezentúl nem a fülkében ül, hanem kint várja az autókat. Az útlevél ellenőrzése a jogosultságra, az érvényességre és az eredetiségére vonatkozik. A forgalomgyorsítás igazi nyertesei azok lesznek, akik naponta járnak át Ausztriába dolgozni.

Szabadabb út

Megyénkben a magyar–osztrák határszakaszon a hegyeshalmi, a soproni, a kópházi és a fertődi határkilépőnél vezetik be az intézkedést. (A fertőrákosi időszakos gyalogos- és kerékpáros-átkelőnél, valamint a Fertő tavi vízi kilépőnél már eddig is számos intézkedés segítette az utasok kényelmét.) A magyar–szlovák határon Rajkánál és Vámosszabadinál gyorsítják így a forgalmat.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európa újraegyesítéséért

A soproni kötődésű parlamenti képviselőcsoport tagjai csütörtöki találkozójukon közös nyilatkozatot… Tovább olvasom