Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Gyomirtás lézertechnikával

Számítógépes rendszer irányításával permetezi a vegyszert a gyomokra egy speciális vonat.
Számítógépes rendszer irányításával, automatikusan permetezi a vegyszert a vasúti pályákon és a töltéseken lévő gyomnövényekre az a speciális vonat, amelyet Gál József szegedi növényvédőmérnök, kutató fejlesztett ki.

A GYSEV vasútvonalainak gyomirtása után, immár Ausztriában dolgozik az a több száz millió forintos szerelvény, amely számítógépes rendszer irányításával permetezi a vegyszert a vasúti pályákon és a töltéseken lévő gyomnövényekre.

– A vonaton zárt gyomfelismerő fotóoptikai és lézerrendszert állítottunk üzembe, amelynek fejlesztése még korántsem zárult le – mondta a különleges szerelvény tulajdonosa, Gál József szegedi növényvédőmérnök, kutató. – Az automatika jelenleg képes felismerni a gyomnövényzetet, a technológia pedig rögtön gyomirtót permetez az elpusztítandó növényre. A számítógép rögzíti a munkafolyamatot, ezzel együtt regisztrálja a teljes gyomtérképet is.

A környezetvédelmi előírásoknak való legmagasabb szintű megfelelés érdekében a fejlesztés és a tesztelés következő fázisában arra törekszünk, hogy a gyomnövények fajait a fotóoptikai és lézerrendszer külön-külön felismerje, s rájuk mindig az optimális mennyiséget szórja. Ennek következtében ugyanis csökkenteni lehet a kijuttatott szermennyiséget és a költségeket is. Jelenleg egy kilométer pályaszakaszon a gyomirtás – a pálya fertőzöttségétől függően – 50–80 ezer forintba kerül. Ugyanakkor lehetőség nyílik arra is, hogy a vasúti pálya környezetében lévő pollentermelő, egészségre ártalmas, kétszikű gyomnövényeket is irtsunk, így például a parlagfüvet.

A szegedi növényvédő- és fejlesztőmérnök eredményei nem maradtak határainkon belül: a speciális szerelvény munkáját az Osztrák Államvasutak (ÖBB) teljes vonalhosszán is igénylik. Gál József elmondta: az őszi és a téli hónapokban jut elég idő az 1992-ben elkezdett technikai, technológiai kísérletezésekre, finomításokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis marad a regionális stúdió?

Úgy tűnik, jó esély van rá, hogy mégis Sopronban maradhat az MTV regionális stúdiója. A tárgyalások… Tovább olvasom