Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Gyökérszobor-kiállítás nyílott a Kócsagvárban

Sarród - Fazakas Sándor erdélyi származású gyökérszobrász munkáiból nyílt kiállítás a sarródi Kócsagvárban. A ma már Egyeden élő művész azt vallja, gyökérből faragni kihívás. Ez a munka megköveteli az alázatot és a türelmet.
Csorna, Bogyoszló, Kapuvár és Fertőszentmiklós után Sarródon is bemutatkozik Fazakas Sándor gyökérszobrász. A Kócsagvárban megrendezett kiállításán több mint negyven alkotása látható a családjával 1993 óta Egyeden élő művésznek.

– Már gyerekkoromban is csinálgattam szobrokat, akkor még szőlőgyökérből, később azonban már bodzából, nyárfából, akácból, fűzből, dióból. A gyökerek szépséget tartogatnak a föld alatt számunkra. Ezt a szépséget igyekszem megtalálni, megmutatni. Mindig az adott darabtól függ, mi lesz belőle. Nem az ember, hanem a földből kiásott, letisztított gyökérdarab irányít. A megmunkálása kihívás, térdre kényszeríti a mestert – mondja Fazakas Sándor.

A műszaki főiskolát végzett szobrász munkái arról tanúskodnak, hogy alkotójuk ráérez a gyökerekben megbújó szellemekre, s tudja, hogy egyikből kócsag, másikból egy gyermekét babusgató anya, harmadikból csakis egy ördög lehet.

Nyitva tartás
Fazakas Sándor kiállítása szeptember 26-ig, naponta nyolctól este hatig tekinthető meg a sarródi Kócsagvárban.
Az alkotások: Fazakas Sándor művész vallja, a gyökér megmunkálása kihívás, térdre kényszeríti a mestert.

Benke Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtési megoldások: A gáz kényelmes, de továbbra is drága

Sopron - A fűtési szezon kezdete előtt annak jártunk utána, hogy a gázár-támogatási rendszer… Tovább olvasom