Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Gyógyszerészek randevúja Sopronban

A neves soproni gyógyszerészre emlékezve kétévente Nikolics-emlékülést tartanak, az eseménynek rendszerint Sopron ad otthont. Idén a tudományos konferencia szombaton zajlott, a 100 éves Arany Kígyó gyógyszertárat is megünnepelték.

Az események sora a Nikolics-emléktábla megkoszorúzásával kezdődött, majd az előadásokon szó esett a magyarországi patikaprivatizációról, a gyógyszerészi gondozásról, a magas vérnyomás terápiájáról, de a medvehagyma hatóanyagairól is egyebek mellett. A rendezvényre – az ország számos településéről – érkezett mintegy száz vendéget a prezentációk között kulturális program szórakoztatta és levetítettek egy filmet is a jubiláló gyógyszertár 100 esztendejéről.

Az elmúlt évek profitorientáltság-kényszere megtörni látszik, előtérbe kerül a hivatástudat.
A magasztos pillanatok közepette dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz szervezőt, az Arany Kígyó gyógyszertár tulajdonosát arról faggattuk, nem ellentmondásos-e a gyógyszerészek munkája. Az előadások között ugyanis éppúgy szerepet kaptak a modern, egyre fejlődő és dráguló kémiai készítményekről szóló előadások, mint a gyógynövényeket népszerűsítők.

– E kettő között nincs ellentmondás. Az igazi gyógyszerész nem mindig a beteg által kért készítményt adja, hanem megismerve a páciens igazi panaszát próbál segíteni. S ha erre egy homeopátiás, a szervezetet kímélő szer is alkalmas, akkor azt javasoljuk. Mindennek megvan a maga helye a gyógyászatban, s az igazi szakemberek tudják, mikor melyiket kell alkalmazni.

Dr. Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke előadásában épp a gyógyszerészet társadalmi felelősségét boncolgatta. Kiderült, az elmúlt évek profitorientáltság-kényszere meg- törni látszik, előtérbe kerül a hivatástudat, s kialakulóban van a gyógyszerészi gondozás rendszere, ami még nagyobb felelősséget igényel a patikusoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakácskirályt is választottak

Szombaton negyedik alkalommal küzdhettek meg a főzni szerető amatőrök a szakácskirályi címért a… Tovább olvasom