Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Gyógyszerek egyenként

Abban az esetben, ha a kormány és a gyógyszerészkamara tárgyalásai eredményre vezetnek, a jövőben szemenként is vásárolhatunk vény nélküli gyógyszereket a patikákban.
Az egészségügyi kormányzat elképzelése szerint akár szemenként is hozzájuthatnak a betegek azokhoz a gyógyszerekhez, amelyek vény nélkül is megvásárolhatók. A tervezet – amellyel a gyógyszerészkamara nem ért egyet – nagy visszhangot váltott ki.

– Egyelőre nem lehet tudni, egyáltalán megvalósul-e ez a kormányzati törekvés, mert a szakma szerint nem szolgálja a betegek érdekét és a gyógyszerészekét sem – mondja dr. Várnagyi Gergely, a Deák téri patika egyik ügyvezetője.

– Arról nem beszélve, hogy törvényességi aggályok is felmerülnek – folytatta dr. Várnagyi Gergely. – Nézzük a kérdést először a beteg oldaláról. Látszatra jobban jár, ha csak egy darabot vásárol, mondjuk valamelyik fájdalomcsillapítóból, de könnyen előfordulhat, hogy a húszforintos árból nyolcvan vagy száz forint lesz, mert – kibontva az eredeti csomagolásból – a gyógyszerész ismét becsomagolja és hozzáadja a használati útmutatót, amely sok esetben kétoldalas. Ezeket az eredetiről kell fénymásolni.

Minél kisebb kiszerelésű az adott gyógyszer, annál drágább. Volt és még akad is néhány kettő- és négyszemes csomagolású gyógyszer, de ezekre egyszerűen nincs kereslet, ezért nem gyártják azokat.
Gondoljuk el azt az idős embert, aki esetleg több készítményből is vásárol egy-két szemet és mindegyik tabletta fehér és kerek. Könnyen előfordulhat, hogy összecseréli majd őket.

A gyógyszertárak költségei is megnövekednek, részben a már említett okok miatt, másrészt azért, mert a „szemezgetés" több időbe kerül, hiszen az új dobozokra, vagy kis tasakokra is rá kell írni a legfontosabb adatokat. Kérdéses, hogy mi lesz a megmaradt tablettákkal. Néhány még elfogy belőlük, aztán őrizgethetjük őket, míg le nem jár a szavatossági idejük. Ma még törvény írja elő az eredeti csomagolás bonthatatlanságát és minden szakmai érv is az elképzelés ellen szól. Vannak olyan készítmények, amelyek érzékenyek hőre, fényre, ezért spe-

ciális csomagolásban kerülnek piacra. Az ilyen gyógyszerek szemenkénti eladása inkább árthat a betegnek, mintsem használna.
A gyógyszerészek tehát a jelek szerint nem értenek egyet az elképzeléssel. Dr. Kárpátiné Gangl Teréz, a Magyar Gyógyszerészkamara elnökségének tagja úgy látja, a tervezet visszalépést jelent, különösen, ha figyelembe vesszük közelgő uniós csatlakozásunkat.
– Mint megtudtuk, a kamara szakmai érvekkel próbálja jobb belátásra bírni az egészségügy irányítóit. Egyelőre sikertelenül, de tovább tárgyalnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bánfalvi Avar utcában helyreállt a rend

Helyreállt a rend a bánfalvi Avar utcában, ahol május elejétől szeptember végéig dolgoztak a… Tovább olvasom