Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Gyógyszerárak, gyógyszertárak

Az előzetes várakozásokkal szemben hétfőn mindegyik soproni gyógyszertár kinyitott, mert a kormány megegyezett a gyógyszergyártók többségével, így a patikáknak nem kellett leltár miatt lehúzni a rolót.
A kormányrendelet szerint a gyógyszerár-támogatás második félévi összege nem haladhatja meg az első félévit. A rendelet eredetileg augusztus közepén lépett volna érvénybe, de a gyógyszerészkamara tiltakozására csak szeptember elsején lépett életbe. Az elmúlt két hétben a kormány folyamatosan egyeztetett a gyártókkal, és hét végén megszületett a megállapodás. Dr. Kárpátiné Gangl Teréz, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökségi tagja részletesen ismeri a háttérfolyamatokat.

– Ismert, hogy a kormány zárolta a gyógyszerkasszát. Nem tudja, vagy nem akarja a betegeknek járó gyógyszertámogatást teljes egészében finanszírozni – tudtuk meg a kamara elnökségi tagjától. – A gyógyszerek előállítása azonban egyre többe kerül. Ennek ellenére a társadalombiztosítási támogatást az előző félév szintjén maximálták. Természetesen több gyógyszer is fogyhat a következő hónapokban, például egy influenzajárvány esetén. A kérdés az volt, ki fizesse a többletköltségeket. Hogy érthető legyen: abban az esetben, ha az előző félévben ezer darab fogyott egy fájdalomcsillapítóból, a másodikban pedig ezeregy, ennek a plusz egynek a társadalombiztosítási összegéről folyt a vita, mert a kormány az év második felében is csak ezer fájdalomcsillapító támogatását vállalja.

Ezt a pluszköltséget a gyártókra terhelik. Kamaránk azért tiltakozott, mert volt egy olyan elképzelés, hogy a társadalombiztosítást és a gyógyszergyártókat sújtó szankciót a patikákon keresztül, egy pénzügyileg és informatikailag követhetetlen elszámolási rendszeren akarták megvalósítani. Szerintünk a betegeknek – az általuk befizetett tb-járulék ellenében – közvetlenül jár a gyógyszertámogatás. Az utolsó pillanatban azonban sikerült megállapodásra jutni a gyártók többségével, így csak nagyjából száz gyógyszer kerül ebbe a meglehetősen bonyolult rendszerbe. Ezért viszont nem volt szükséges olyan leltárt tartani, ami indokolttá tette volna a gyógyszertárak bezárását.

Dr. Kárpátiné Gangl Teréz azonban meglehetősen borúlátó a jövőt illetően. Mint mondotta, a gyógyszergyártók vagy megemelik a gyógyszerek árát, vagy bizonyos készítményekből hiány lesz, mert inkább nem szállítanak, mint hogy pluszpénzt fizessenek a gyógyszerkasszába.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertődi fesztiválnyitány milánói sztárzenekarral

Fertődön zsúfolásig telt zenerajongókkal az Esterházy-kastély díszterme a „Haydn… Tovább olvasom