Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Gyógyítható sebek Sopron arcán

A legvárosiasabb magyar város arcán több seb is éktelenkedik már hosszú évek óta.
A rendszerváltást követő nagy gazdasági átalakulás után számos gyárépület, üzemcsarnok került magántulajdonba, olyanok, amelyekben megszűnt, megszüntették a termelést, aztán az enyészeté lett az épület, elhanyagolttá vált a környezet. Akadnak olyan városrészek is, amelyek csak úgy „egyszerűen", szép lassan, az idők során váltak szemet rontóvá.
Aki az elkerülő útról kanyarodik a Balfi utcába, azonnal az „Angerral" találja magát szembe. A sportteleppel nincs is semmi probléma, de a lőtér környéke „háborús" időket idéz. A szomszédos quadpálya is inkább ront a látképen, mint javít. Továbbmenve, az Ikva rozoga, faborítású hídja egyáltalán nem méltó nyitánya az ott már részben felépült és még épülőben lévő lakótelepnek. Az egykori AFIT a hetvenes évek elején a város legkorszerűbb üzeme volt. A rendszerváltás után részenként privatizálták. Az új tulajdonosoknak nyilván nagyobb gondjuk is van, mint az előtte lévő terület rendezése.

Nem történt semmi...

Innen csak egy ugrás a valaha volt Déli pályaudvar. Már számtalanszor írtunk arról, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak itt, a Kossuth Lajos utcai használaton kívüli bakterház pedig egyenesen botrányosan néz ki. Ígéretek persze voltak, hogy megmentik, felújítják, de nem történt semmi... Romlik, pusztul az Ágfalvi úton lévő valamikori vasöntöde is. Igaz, hogy külföldi tulajdonban van, de talán lehetne tenni valamit annak érdekében, hogy az állagát megóvják, hiszen ipartörténeti emlék. Sajnos, nem csak a „periférián" vannak gondok. A város egyik legszebb környezetében, az Alsó-Lövérekben, a József Attila úton évek óta éktelenkedik a tervezett, aztán meghiúsult stadion torzója. Érthetetlen, hogy miért nem bontják le legalább a betonlelátókat, mert hiába kerítették el a pályát, mégiscsak balesetveszélyes. Az építkezések kezdetéig – ugyanis lakóparkot terveztek ide – legalább füvesíthetnék.

Zárva tart a néprajzi gyűjtemény

Ugyancsak évek óta megoldatlan a megyei önkormányzat tulajdonában lévő Csatkai utcai múzeumépület felújítása. A néprajzi gyűjtemény zárva tart, a ház ékességét, az egykori pálmaházat lebontották. Ígérik, újraépítik, de hogy mikor lesz látogatható a gyűjtemény, azt talán senki sem tudja megmondani. A Felsőlövér úti valamikori ABC-ről – amely a környék szégyenfoltja – épp a közelmúltban írtunk, sokadszor.
A példákat még sorolhatnánk bántóan elhanyagolt épületekről, városrészekről, akár magán-, akár önkormányzati tulajdonban vannak. Akadnak azonban szép példák is. Ilyen a Csengery utcában a volt zárgyár épülete, amelyet a tulajdonosok szépen, környezetbe illően és az épület stílusának megfelelően felújítottak, annak ellenére, hogy a termelést máshová vitték.

Nagyobb szigor kellene

Nem vitatható, az önkormányzat – a város gazdája – nehéz helyzetben van, mert egyrészt bonyolult a tulajdonosokkal dűlőre jutni, másrészt pedig kevés forrás áll rendelkezésére, hogy a saját portáján is söpörjön. De! Nagyobb szigorral, következetesebb utánjárással néhány seb begyógyítható lenne a még így is szép Sopron arcán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyítás, tudományos munka, oktatás

Egyetemi tanulmányainak helyszínén, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen vehette át a közelmúltban prof. dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet oktató kórház főigazgató főorvosa a címzetes egyetemi tanári címet igazoló oklevelet. Egy évvel ezelőtt a Nyugat-Magyarországi Egyetemen már megkapta ugyanezt az elismerő címet. Tovább olvasom