Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Gyógyítás, tudományos munka, oktatás

Prof. dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet oktató kórház főigazgató főorvosa a címzetes egyetemi tanári címet igazoló oklevelet vehetet át.

Egyetemi tanulmányainak helyszínén, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen vehette át a közelmúltban prof. dr. Baranyai Tibor, a soproni Erzsébet oktató kórház főigazgató főorvosa a címzetes egyetemi tanári címet igazoló oklevelet. Egy évvel ezelőtt a Nyugat-Magyarországi Egyetemen már megkapta ugyanezt az elismerő címet.

Fontos számomra Debrecen

– Eredetileg elektromérnök szerettem volna lenni, mert mindig jól ment a fizika és a matematika, de ott, ahol éltem, volt egy kedves doktor bácsi. A benne látott, tapasztalt empátiakészség, tolerancia, szeretet eldöntötte az irányt. Orvos lettem és tudom, jól döntöttem – meséli prof. dr. Baranyai Tibor. – Fontos számomra, hogy ott, azon az egyetemen vehettem át a közelmúltban megkapott címzetes egyetemi tanári kinevezésemet, ahol tanultam a szakmát. Debrecenbe hazamentem, ismerős helyre, oda, ahonnan 1985-ben a soproni radiológiai osztály élére kerültem. Abban az épületben volt az átadás, ahol annak idején doktorrá avattak és sikerült az egykor engem tanító tanárok közül is találkozni még néhánnyal.

A munkám elismerése

Ahhoz, hogy valaki címzetes egyetemi tanár legyen, szigorú feltételeknek kell megfelelnie. Nagyon sok kritérium van, az évek során át végzett tudományos munka, a publikációk, előadások sora vezet oda, hogy valaki elérjen idáig.

– A szakmai és a tudományos tevékenységem elismerése, hogy címzetes egyetemi tanár lettem. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karán egy évvel ezelőtt már megkaptam ezt a címet, itt szereztem második diplomámat. Előnyt jelent a főigazgatói munkában, hogy közgazdasági ismeretekkel tudom menedzselni a kórházat. Amikor Sopronba kerültem 1985-ben, mind a hotelszolgáltatás szempontjából, mind szakmailag elmaradt állapotban volt a soproni kórház, benne a radiológiai ellátás. Mára hatalmas minőségi ugrással nemcsak hazai, de világviszonylatban is kiemelkedő a radiológián folyó diagnosztikai tevékenység.

A fejlődés kulcsa a nyitottság

– Gyógyítás, tudományos munka, oktatás. Ennek a három területnek az egységét igyekeztem megteremteni a saját munkámban és az egész kórház menedzselésében is. A nehézségek ellenére sokszínű szakmai profilt tudtunk fenntartani, a legmodernebb berendezésekkel és feltételek között dolgozunk. A radiológiai osztály szakmai vezetőjeként mondhatom, hogy kiváló munkatársaim vannak, akik precízek, még a gondolatomat is tudják. Ilyen körülmények között lehet jól dolgozni. Remek a kapcsolatunk számos hazai és külföldi egyetemmel. Az, hogy megkaptam a címzetes egyetemi tanári címet, valamennyire az itt folyó munka kimagasló színvonalát is tükrözi.

Az út idáig

Dr. Baranyai Tibor 1969-ben végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. 1980-ban radiológiából szakvizsgát tett, 1986-ban védte meg kandidátusi értekezését. Dolgozott háziorvosként, később a debreceni klinikán volt tanársegéd. 1985-ben került Sopronba a radiológiai osztály élére, majd 1990-től öt éven át orvos igazgatóként is dolgozott. 2002-től látja el a kórház főigazgató főorvosi teendőit, emellett jelenleg is szakmai vezetője a radiológiai osztálynak. A Magyar Tudományos Akadémia Köztestületének és Közgyűlésének, illetve számos tudományos társaságnak és szakmai szervezetnek a tagja. Munkája elismeréseként több díjban részesült. Tulajdonosa többek között például a Dr. Petz Aladár-díjnak, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetésnek, a Magyar Radiológusok Társasága legnagyobb megbecsülésének számító Alexander Béla-díjnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkapta a hamis pénzzel fizető nőt

Négy-ötszáz méteres hajsza után kapta el Varga Csaba büntetés-végrehajtási dolgozó azt a kapuvári… Tovább olvasom