Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Gyógyírt jelentett a rajzolás a soproni művésznek

Pálhegyi Árpád jobb oldala lebénulása után, hihetetlen akaraterővel mindennap fejlesztette bal kezét. Ma már e kézzel rajzol – magas színvonalon.

A soproni grafikusművész kiállítással ünnepelte hetvenedik születésnapját.

Pálhegyi Árpád grafikusművész számára a rajzolás többet jelent mint kedvtelést vagy elhivatottságot. Életcél számára az alkotás, amelyért emberfeletti erőfeszítésre is képes volt.

A soproni alkotó hetvenedik születésnapját egy újabb tárlattal ünnepelte, amely június közepéig várja a látogatókat a TIT-ben.

Tizenkét éve úgy tűnhetett, talán soha többé nem készülhet új Pálhegyi-grafika, de a művész másként döntött. Egy agyvérzést követően Pálhegyi Árpád teljes jobb oldala lebénult, azonban mindennél jobban fájt neki, hogy elveszítette az irányítást jobb keze felett, amellyel addig alkotott.

Hihetetlen akaraterőről tanúbizonyságot téve öt éven át minden egyes nap fejlesztette bal kezét, egészen addig, míg azzal is képes volt rajzolni. Azóta bal kézzel készülnek a grafikák, a különbséget pedig nehéz észrevenni a korábbi és az újabb művek színvonala között.

Pálhegyi Árpád első színes képén dolgozik. Fotó: Magasi Dávid
Pálhegyi Árpád első színes képén dolgozik. Fotó: Magasi Dávid

˝Valóságos gyógyírt jelentett számomra az első bal kézzel elkészített rajz. Gyermekkorom óta rajzoltam, szerencsére nem tört ketté a pályafutásom, és nem kellett felhagynom vele. Korábban magam sem hittem volna, hogy valakiben létezhet ennyi akaraterő, úgy éreztem, mintha valaki vezette volna a kezem˝ – mondta a művész, aki azt sem adta fel, hogy jobb kezével is újra alkosson, és az írásig már el is jutott.

Pálhegyi Árpád addig is bal kézzel rajzol, ottjártunkkor éppen az első színes képét készítette. Mint mondta, szerette volna színesebbé tenni az életét, de a fekete-fehér grafikák is tovább készülnek. Új technikákon is dolgozik a művész, aki a rá mért csapás ellenére is töretlenül optimista, és erőt merít minden egyes képből, ami a közönsége mellett saját magának is nagy örömet okoz.

˝Az unokáim éppúgy szeretnek rajzolni, mint én. Amikor nálunk gyűlnek össze, mindig rajzolnak közösen, amit aztán megőrzök, hogy később újra elővehessük őket˝ – mesélte a feleségével élő, két gyermekkel és öt unokával büszkélkedő művész, akitől az unokák talán nemcsak a rajzolás szeretetét, hanem tehetségét és kitartását is örökölték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetedszer tilthatják el a vezetéstől

Hetedik hatályos gépjárművezetéstől eltiltását gyűjtheti be az a kőszegi férfi, aki ellen szombat… Tovább olvasom