Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Gyógyhatású a hegykői termálvíz

A hegykői termálvizet gyógyvízzé minősítették. Ezt követően a termálfürdő gyógyfürdővé való fejlesztését tűzte ki célul az önkormányzat és az üzemeltető. A vizsgálatokba hatvanhat izületi megbetegedésben szenvedő beteget vontak be.
A derékfájdalmakkal, csigolyakopással küszködő hegykői Szász Miklós nyugdíjas is részt vett a gyógyvízzé minősítést megelőző folyamatokban.

„ Lényegesen csökkentek a fájdalmaim"

– Röntgen és más diagnosztikai eszközökkel történt állapotfelmérés után kaptuk meg testreszabottan a hegykői termálvizes kúrát – emlékezik Szász Miklós a tavaly decemberben befejeződött orvosi kezelésre. – A hegykői termálvízben masszázst (tangentort) és alkalmanként félórás fürdést, illetve vízi tornát írtak elő nekem, az iszappakoláson felül. Már az első alkalommal úgy éreztem, a komplett kezelés jótékony hatású. A háromhetes kúra hosszú hónapokra jelentősen csökkentette a fájdalmaimat. A feleségem csípőkopással küszködik, neki is kifejezetten jót tett a hegykői víz kúraszerű használata. Úgy tudjuk, a víz a sótartalma miatt különféle bőr-, illetve emésztőszervi betegségekre is kedvező hatású.

A hegykői fürdő vízében Evelyn Abdou bécsi szabadfoglalkozású hölgy – és társai – Szigethi István alpolgármestertől és Szász Miklóstól értesült a gyógyvíz híréről. – Nem csodálkozom, mindig jót tett az itteni fürdés az izületeimnek – mondja. – Öt éve fedeztük fel Hegykőt, azóta legalább huszonötször voltunk itt.

A gyógyvízzé minősítést az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Főigazgatósága végezte. Az erről szóló értesítést tegnap kapták kézhez az érintettek. Eszerint a víz igen sok oldott anyagot tartalmaz, nátrium-hidrogén-karbonátos jellegű, fluoridos, kénes termálvíz, amely alkalmas fürdőreakció kiváltására. A minősítés 4,5 millió forintos költségét a termálfürdő üzemeltetője állta, részben pályázati forrásokból.

– A víz gyógyhatását bizonyító orvosi eljárások sorát az Egészségügyi Tudományos Tanács Regionális Kutatásetikai Bizottsága tavaly novemberben hozott döntése alapján folytatták le – mondta Völgyi János polgármester. – Az úgynevezett három hónapos utánkövetéses módszer statisztikai elemzései egyértelműen igazolták a betegek állapotjavulását.

Önkormányzati feladatok

A falu jegyzője, dr. Jakab Zsolt szerint a gyógyvíz minőségi ugrást jelenthet a falu idegenforgalmában. Ezzel összefüggésben különböző feladatok hárulnak a faluvezetésre. – A kedvező fejleményről mindenekelőtt tájékoztatjuk a turizmus hegykői szereplőit, hogy közölhessék internetes portáljukon a gyógyvíz hírét. Tekintettel arra, hogy a turizmus valószínűleg még az eddiginél is nagyobb lendületet nyer, az önkormányzat újból beadja a hegykői belterületi, nyolcszáz méter hosszú kerékpárútra vonatkozó, 578 ezer eurós támogatású uniós pályázati igényét. A közutak karbantartására is többet kell majd költenünk.

Termálból gyógyfürdővé válni

– Ahhoz, hogy a hegykői fürdő gyógyvízével együtt gyógyfürdővé váljon, bővítenünk kell az orvosi szakellátást – foglalta össze a jövő terveit Radovits Tibor, a fürdőüzemeltető cég egyik ügyvezetője. – A már működő egységünket fizikoterápiával, illetve mágneses és ultrahangos kezeléssel egészítjük ki. A tavaly átadott épületben rendelkezünk az ehhez szükséges helyiségekkel. A tárgyi és személyi feltételek anyagi vonzatai meghaladják a 15–20 millió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végéhez közeledik a krumplibetakarítás

Ami jó a vásárlónak, az rossz a termelőnek – összegezhető az őszi burgonyahelyzet. A boltokban… Tovább olvasom