Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Gyógyfüvek kontra pirulák?

Sopron - Senki ne higgyen annak, aki a televízión keresztül ígér gyógyítást, s ne fizessenek ezreket ismeretlen varázsitalokért. Az engedéllyel rendelkező természetgyógyászok nyilvántartásban szerepelnek.

A hagyományos orvoslás hívei sokáig kuruzslásnak tartották a természetgyógyászatot. Persze vannak is csalók, akik kihasználva az emberek hiszékenységét és az élethez való ragaszkodását tettek is azért, hogy az alternatív gyógyászat híre csorbát szenvedjen. A kóklereknek ma már nem teremhetne babér, ugyanis tíz éve rendelet is született a témában.


Elfogadott tevékenységek

A szabályozás szerint természetgyógyászati eljárások helyette-
sítő tevékenységként csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazhatók.

Magyarországon 18 természetgyógyászati módszert ismernek el gyógyító tevékenységnek.

Mindegyik gyakorlásához megfelelő képesítés és rendelő is szükséges. A feltételek meglétét az ÁNTSZ ellenőrzi, és ő jogosult az engedélyek kiadására is.

– Lehet-e konkurenciája a természetgyógyászat a hagyományos orvoslásnak? – ezt a kérdést tette fel a Kisalföld Hársné Unger Klára gyógyszerész-természetgyógyásznak.

– Konkurencia csak az üzleti világban létezik, a gyógyításban nem. Az orvos is, a természetgyógyász is legjobb tudása szerint kell hogy szolgálja embertársát, ahogy esküjét is letette – mondta. A szakembertől azt is megtudtuk, a természetgyógyászat térhódításával valamivel kevesebb szintetikus pirula fogy a patikákban.

– Az emberek ma már körültekintőbbek és nem vesznek be azonnal erős szereket. Sokan még recept nélkül kapható tablettákat sem vásárolnak, inkább gyógyteákat fogyasztanak. Ha kérik, mi, gyógyszerészek szívesen szolgálunk tanácsokkal, hiszen tananyagunkban a gyógynövényismeret is szerepelt. Úgy tapasztaljuk, noha a doktorok többsége kizárólag a hagyományos gyógyítást tanulta, mégis egyre elfogadóbbak a természetes orvoslással szemben.

A szervezetüket védő páciensek drága és túl erős szerek helyett szívesen választanak gyógyteákat is bajaikra. Fotó: Magasi Dávid
A szervezetüket védő páciensek drága és túl erős szerek helyett szívesen választanak gyógyteákat is bajaikra. Fotó: Magasi Dávid

Kérhetjük az oklevelet

A természetgyógyászoknak vizsgát kell tenniük, a páciensek kérhetik az oklevél bemutatását a vizsgálat előtt, ha szeretnének meggyőződni arról, kivel is állnak szemben. Hiszen a gyógyu- lás egyik feltétele az, hogy a beteg bízzon gyógyítójában.


A legismertebb alternatív gyógymódok

A természetgyógyászati rendelőkben többféle eljárással segítenek visszaállítani a páciensek testi-lelki egyensúlyát. Ezek közül legismertebb az akupunktúra, az akupresszúra, a mozgás- és masszázsterápiák, a reflexológia, a hagyományos kínai orvoslás, az életmód-tanácsadás, a kineziológia és a szemtréning eljárások. Egyre többen ismerik fel a gyógynövények, főzetek pozitív hatásait is.

Olvasóink írták

 • 2. andy 2008. október 17. 08:14
  „Aki meg akar gyógyulni,meg is fog gyógyulni!
  Ha képesek vagyunk különböző élethelyzetek miatt leképezni betegségeinket,akkor a gyógyulás útja is ugyanúgy a kezünkben van :)
  Én éppen napokban tapasztaltam azt az orvosi álláspontot,amely kizárja a gyógyulás lehetőségét,szerintem.
  A lehető legkisebb problémára is azonnal gyógyszert ajánlanak,bár ezt nem is ajánlásnak,hanem kötelező előírásnak állítják be.Lehet sokak számára túlzásnak tűnik,de szent meggyőződésem,hogy épp a kizárólagos anatómiai orvoslással szabályszerűen gyógyszerfüggővé teszik betegeket!Egyszerűen esélye sincs annak gyógyulni,ki kizárólag orvosára bízza gyógyulását...A felelősség mindig a betegé...!Nem a tünetet,hanem a kiváltó okot kell megoldani ahhoz,hogy gyógyulás történjen és ne csak tünetkezelés!S vajon hányan ismerték fel,hogy betegségekből mi az,amit tanításképp megérthetünk?S vajon hajlandóak e betegek felismerni azt,hogy önmagukat megbetegítve akarnak szeretteiktől több odafigyelést,törődést kapni,vagy épp betegségeik révén megteremtik az önsajnálatot,s bele menekülnek a szegény én szerepbe,s ezáltal elkezdődhet az irigyég is,hiszen de jó neked:te egészséges vagy... Érdemes e kérdésen kicsit elgondolkodni.”
 • 1. G.D 2008. október 16. 21:29
  „Az emberi szervezet csodálatos tulajdonsága az öngyógyítás. Lehet, hogy egy-két nappal ez tovább tart, (mármint a gyógyulás), ha nem szed be az ember különféle gyógyszereket, de mindenképpen ajánlatos, mert nincs mellékhatása, ami a gyógyszereknél van és mindenképpen káros, mivel a gyógyító hatás csak pár százalékos, a többi pedig csak káros kémiai anyagok.
  Orvoshoz én már régóta nem járok, ha odatévedek is valami miatt, soha nem váltom ki az általuk felírt gyógyszereket. A legjobb egészségnek örvendek, kissé elörehaladott korom ellenére is.
  Nagy üzlet a gyógyszeripar ( a legnagyobbak közé tartozik!!) és ahhoz okvetlenül kellenek nekik a betegek, akik csak a gyógyszerekben bíznak és ettöl várják el az egészségük helyreállítását.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélyítik az Ikva medrét

Fertőszentmiklós - Két lépcsőben, a vízügyi igazgatóság, valamint a fertőszentmiklósi önkormányzat… Tovább olvasom