Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Gyermekvédők: őket ki védi meg?

Sopron - A gyermeki jogokról tartottak kedden szakmai nyílt napot a megyei gyermekvédelmi központban. A szervezők szándéka szerint a megbeszélés egyik témája az idén jogerős ítélettel lezárult Cseresznye sori gyermekbántalmazás esete lett volna.
Az előadók csak érintőlegesen és rendkívül óvatosan hozták szóba a közelmúltban lezárult gyermekbántalmazási ügyet, ami a József Attila Gyermekvédelmi Központ Cseresznye sori intézményében történt. Mint a Kisalföld erről többször is beszámolt, a gondozásban élő gyerekeket néhány felnőtt megalázó és erőszakos módon kezelte. A keddi szakmai nap lehetőséget adott volna az intézmény dolgozóinak, hogy ezt az esetet is kibeszéljék, meghívott szakemberekkel elemezzék – legalábbis a meghívó erről szólt. Dr. Radoszáv Miklós, a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóhelyettese megemlítette ugyan, hogy el tud képzelni olyan zárt struktúrát, amelyben a munkavállaló és a nála is kiszolgáltatottabb gondozott nem mer szólni, ha baj van, de a gyermekvédelemben működnie kell a kontrollnak, a szakmai (külső) ellenőrzésnek is.

A központ dolgozói a múlt helyett a jövőt választották: a Cseresznye sori eset elemzése helyett olyan konkrét kérdésekkel bombázták a meghívott előadókat – Hegyi Attila igazgatót, dr. Varga Szabolcs megyei gyermekjogi képviselőt és Radoszáv Miklóst –, amiben nem fogalmaznak egyértelműen vagy éppen ellentmondóak a szabályok. A gyámság alatt álló kis- és nagykorúak pénzének és tulajdonának kezelése például egy sor olyan feladat elé állítja a szakembereket, amiben hatalmas a felelősségük.

Szó volt a kapcsolattartásról is, amelynek elmulasztása esetén ugyancsak az intézményeket és dolgozóit sújtja – jelentős pénzbüntetéssel akár – a törvény.

Az integráció tárgyalása során is elhangzott: ha a nevelők nem tesznek meg mindent a tanköteles gondozott iskolába járása érdekében, törvénymulasztást követnek el. De mit keres a 15 éves, rendszeresen nemi életet élő fiatal a hétévesek között? Márpedig a sok szökés és mulasztás miatt a fiatal csak a második osztályba járhatna...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés Sopronban: Kockakőlopásról és drogról

Sopron - Éves beszámolókról döntöttek a soproni közgyűlésen. Vitáztak ellopott kockakövekről és… Tovább olvasom