Kisalföld logö

2018. 10. 15. hétfő - Teréz 11°C | 21°C Még több cikk.

Gyermekek átmeneti otthona épül

Szociálpedagógusokkal egészül ki a soproni Gyermekjóléti Központ gárdája.

Egyre nagyobb problémát jelent az iskolákban a drog és az alkolholfogyasztás megjelenése, a diákok tanulási nehézségei, a családi körből magukkal cipelt pszichés terhek. Mindez nem csoda, hogy így van.

A gazdasági-társadalmi változások negatív hatásai többszörösen csapódnak le az oktatási intézményekben, ahol a hagyományos pedagógiai eszközökkel már lehetetlenség orvosolni az effajta problématömeget.

Egyhangúlag megszavazták

Az önkormányzat, érzékelve a gondokat, a decemberi közgyűlésen terjesztette a képviselő-testület elé a soproni szociális háló erősítését szolgáló elképzeléseket. A képviselők egyhangúlag megszavazták a Gyermekjóléti Központ szakmai gárdájának két szociálpedagógussal való kiegészítését és a – Sopronban eddig még hiányzó – gyermekek átmeneti otthonának kialakítását is. Ez a döntés remélhetőleg még eredményesebbé teszi a Gyermekjóléti Központ sokrétű munkáját.

Több mint száz eset tavaly

– A létszámemeléssel lehetővé válik, hogy minden általános és középiskolában ott legyünk, szociálpedagógusi segítséget adva, elsősorban a problémák megelőzéséhez – fejtette ki Tengeri Antal, a központ igazgatója. Ami azért is nagy szó, mert munkájuk által kiküszöbölhető a legutolsó stádium, a gyermek intézeti elhelyzése, mely éves szinten egy fő esetén majd két és fél millió forinttal terheli az államkasszát.

A Gyermekjóléti Központ a múlt évben több mint száz, magatartászavaros, teljesítményzavaros, illetve iskolakerülő gyermek esetével foglalkozott. Kapcsolati ügyeletet tartott, helyet és alkalmat biztosítva az elvált szülők és gyermekük találkozására. De alapfeladatain túl speciális szolgáltatásokat – utcai és lakótelepi szociális munkát és készenléti szolgálatot – is ellátott. Mindemellett működteti a Családok Átmeneti Otthonát, ahol jelenleg hat család, főként egyedülálló anyák élnek gyermekeikkel.

Pályázatokból teremtenék elő

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény azonban előírja: ahol húszezernél több állandó lakos él, ott az önkormányzat köteles gyermekek átmeneti otthonát is működtetni. Ez ma még hiányzik Sopronban. A közgyűlés azonban decemberben úgy határozott, hogy a Gyermekjóléti Központ Vasvári Pál utcai épületének tetőterét beépíti erre a célra.

Mindehhez 50 millió forintra lenne szükség.
Tengerdi Antal reményei szerint pályázatok által előteremthető ez az összeg és ősszel megindulhat az építkezés. Ha mindez sikerül, jövő év elején átadásra kész állapotba kerülhet az új intézményi részleg, mely családias környezetű 12 férőhelyével olyan kisgyermekeknek nyújt majd átmeneti otthont, akik egyébként nevelőotthonba vagy helyettes szülőhöz kerülnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb bérlet a helyieknek

Kevesebben parkolnak január elseje óta a Deák téren, ahol ekkortól vezették be a fizetőparkolást. Aki teheti, kissé távolabb, fizetésmentes övezetben teszi le gépkocsiját, mivel nem akar a harmadik díjzónába sorolt területen 80 forintot kiadni óránként a parkolásért. A tér környékén lakók természetesen mentesülnek a parkolójegy megvétele alól. Tovább olvasom