Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Gyerekzsivaj és kedvencek a színpadon

Sopron - Hatalmas ovációval és többszöri visszatapsolással végződött a Légy jó mindhalálig! musical szombati premierje a soproni Petőfi Színházban. A mű által kiváltott katarzis ugyan mérsékelt volt, de összességében szórakoztató a zenés-táncos darab.
Az elgondolkodtató regényből átírt vidám, táncos musicalek rajongóinak – ha vannak ilyenek – minden bizonnyal nem okoz csalódást a Légy jó mindhalálig!, mellyel kezdetét vette az idei színházi évad a soproni Petőfi Színházban. Nyilas Misi mindenki számára ismert bolyongása a gyermekek és a felnőttek világában ezúttal újszerű formában bontakozik ki.

A néha esztrádműsorra emlékeztető musicalben alkalmanként több tíz gyerek énekel, táncol látványos koreográfiával, a nézőben a jelenetek és a színpad átrendezésekor tudatosul, hogy itt ők a főnökök, ők „viszik" a produkciót. Jóllehet a „hivatásos" színészek háttérbe vonulni látszanak a darabban, a közönségkedvencek – mint Keresztes Ildikó vagy Mikó István – vagy épp a többi művész nem okoz csalódást.

A főhős megkapó története a Móricz-regényből ismert helyszíneken játszódik. A debreceni református kollégiumban, Törökéknél, ahol kosztos diák volt, Doroghyéknál, ahol a hebehurgya Sanyika tanítójaként igyekszik helytállni és a vak Pósalakynál, akinek felolvas. Misi lelki válsága és összeomlása – diáktársai ellopják az otthonról kapott pakkot, Török János a reskontót, a Bella kisasszony iránt érzett rajongása hiábavaló – Prezenszki Benjamin alakításában igazán megindító. A tizenéves kisfiú a maga tiszta kis lényével és az utolsó sor mögé betett pótszékekről is jól látható valódi könnyeivel belopja magát a néző szívébe.

A teátrum „közönségszínházzá" alakítása úgy tűnik, jó úton halad, hiszen a repertoárt böngészve keresve sem találunk komolyabb katartikus élményt ígérő színműveket. Móricz Zsigmond feltehetően meglepődött volna a szombati Légy jó indhalálig! „fogyasztóbarát csomagolásán". A darab ugyanakkor 2007-ben egy habkönnyű esti szórakozásnak minden viszonylatban megfelelt. Vannak benne sztárok meg sok gyerek.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővítik, szépítik a települések az intézményeket

Soproni térség - Az iskolásokhoz hasonlóan szeptember elején az óvodásoknak is… Tovább olvasom