Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Gyerekkori emlékek egy zongoráról

Sopron - Bánky József még gyerekkorában, a háború időszakában gyakorolt azon a rejtegetett Steinway zongorán, amelyen január elsején este 6-kor zongoraművészként újévi hangversenyt ad a Liszt-központban.
Úgy hozta a sors, hogy Bánky József Janus Pannonius-érmes zongoraművész, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének kitüntetettje gyerekkorában Sopronban vészelte át a világháborús bombázásokat.

Szép emlékek fűzik ahhoz a nevezetes zongorához is, amelyen január elsején a Liszt-központban játszik.

Bánky József (78) a gyerekkorából jól ismert, nevezetes Steinway zongorán játszik holnap este 6-kor a Liszt-központban.
Bánky József (78) a gyerekkorából jól ismert, nevezetes Steinway zongorán játszik holnap este 6-kor a Liszt-központban.

– Édesapám soproni születésű volt, Diósgyőrben mérnökként dolgozott, az 1944. december 6-i bombázás viszont Sopronban érte a családot – emlékezett. – Annak idején a poncichter negyedben laktunk, s a környékbeliekkel mindig egy borospincébe húzódtunk, amikor megszólalt a légiriadó. Volt közöttünk egy idős úr, a Koóh bácsi, aki lelkes kórustagként szerette a muzsikát. Felvetette, nincs jó helyen a belvárosban lévő, Esterházy herceg által a városnak adományozott híres Steinway zongora a bombázások miatt – biztonságba kellene helyezni. A herceg Jean-Marie D’Arreé soproni koncertjére ajándékozott Steinwayt a városnak, hogy a világhírű művész méltó hangszeren játszhasson. Végül is a kaszinóból Koóh bácsi Bécsi utcai lakásába került a nevezetes instrumentum. Apám – aki jó ismeretségbe került az idős úrral –, kérte tőle, hadd gyakorolhassak, hiszen akkor már évek óta tanultam zongorázni. Még ma is emlékszem a Steinway csodálatos hangjára, amely mennyei békét kölcsönzött azokban a viharos időkben. Idén december elején, egy ifjúsági koncerten ismét játszhattam rajta: az egy évtizede felújított zongora ma is remek állapotban van, öröm volt zongorázni rajta, s persze gyerekkori emlékeim is feltörtek. Így aztán az újévi hangversenyen is meghatottsággal ülök majd a soproni Steinway elé...


Az újévi koncert programja

A 2009-ben 180 éves múltra visszatekintő soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar hangversenyén Grieg-zongoraverseny, Strauss Déli rózsák című keringője és Bizet Carmen szvitje csendül fel. Vezényel Dárdai Árpád.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menüajánlat a kitüntetett séftől

Sopron - Hegedüs István mesterszakács ha újra pályát választhatna, sem döntene másként, mint… Tovább olvasom