Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Gyerekkorától a közösségért dolgozik

Istvánffy Miklósnét szinte mindenki ismeri Fertőszentmiklóson. Neki köszönhető, hogy ilyen aktív kulturális élet van a városban, ahová még Habsburg György is ellátogatott.

– A családunk tősgyökeres fertőszentmiklósi, nem is tudnám elképzelni az életemet máshol – kezdte érdeklődésünkre Istvánffy Miklósné. – Gyerekként is közösségi ember voltam, noha tanulni is szerettem, de a szervezés még jobban érdekelt. Mégsem gondoltam arra, hogy ezt akár hivatásként is űzhetném, óvodapedagógusi diplomát szereztem – idézi a múltat.

Diákként is érdekelték az izgalmas programok, tanárai segítettek abban, hogy kiélhesse kreativitását. Egyikük javaslatára báboktatói képesítést szerzett s báb szakkört irányított, máskor gyerekek táboroztatásához kérték a segítségét.

Teca – merthogy Fertőszentmiklóson mindenki így ismeri őt – a főiskolai oklevél átvétele után a családra irányította figyelmét, férjhez ment, gyerekeket szült. A most 20 éves Miklóst két évvel később Tamás követte, 8 esztendeje pedig világra hozta harmadik gyermekét, Lacikát. A családban kiváló szervezőtársra lelt, hiszen férje szülei ugyancsak aktív közösségi életet éltek. Amint tehette, segített az anyósának, aki háziorvosként, mint lokálpatrióta értelmiségi, szintén lelkesen szervezte a programokat. Népfőiskolai előadásokat hozott tető alá, nyári táborokra várt jelentkezőket.

Istvánffy Miklósné nem ismer lehetetlent, ha érdekes programokat szeretne szervezni a fertőszentmiklósiaknak. Fotó: Magasi
Istvánffy Miklósné nem ismer lehetetlent, ha érdekes programokat szeretne szervezni a fertőszentmiklósiaknak. Fotó: Magasi

A fiatalasszony a gyermeknevelés után a helyi óvodában kapott állást, nem sokkal később azonban el kellett jönnie, hiszen drasztikusan lecsökkent a gyermeklétszám. Éppen ekkor hirdették meg a megüresedett népművelői állást, pályázott s nyert. 1997. január 1-jétől dolgozik jelenlegi munkakörében, s azóta mit sem veszített a lendületből. A helyiek azt tartják, számára nincs lehetetlen, egyetlen cél lebeg a szeme előtt: érdekes, tartalmas programokat adni a település lakóinak. Munka mellett sem hagyta abba a tanulást, a pécsi egyetemen művelődésszervezést, felnőttképzést tanult, s most már ezen ismereteit s diplomáját is kamatoztatni tudja.

– Minden generációt megszólítunk, akkor is ugyanolyan energiával dolgozunk, ha egy eseményre csak két ember érkezik. Bízunk a szájhagyomány útján terjedő jó hírekben, s ha tetszik a program, legközelebb biztosan többen eljönnek majd. Együttműködünk a lakossággal, olyan foglalkozásokat hirdetünk, melyekre igény mutatkozik. Mindig találunk segítő kezeket, senki nem gördít akadályt a munkánk elé. A település vezetői is partnerek mindenben, amióta pedig tavaly birtokba vehettük a megújult közösségi házat, még nagyobb örömmel tesszük a dolgunkat. Úgy tartom, kisközösségekben rejlik az erő. Nagyon fontos, hogy egy település lakói a hétköznapokban is jól érezzék magukat, összetartsanak. Dicséretet is kapunk az ide érkezőktől, tavaly október 23-án a megyei ünnepség nálunk volt. Örömteli, hogy méltónak tartották Fertőszentmiklóst a közös ünneplésre.

Istvánffyné Teca sok érdekes emberrel találkozott munkája során. Számára legemlékezetesebb a Habsburg Györggyel folytatott beszélgetés volt, aki a Magyar Vöröskereszt vezetőjeként látogatott el a településre.

Olvasóink írták

 • 7. juthy 2010. március 10. 16:56
  „Gratulálok Teca!
  Csak így tovább!”
 • 6. valaki222 2010. március 09. 19:55
  „Gratulálunk, örülhetünk mi szentmiklósiak, hogy egy ilyen ember él a városunkban, aki szívvel-lélekkel dolgozik a város népszerűsítésén, és élménydús programokat szervez meg a helyiek és a környékbeliek számára!
  Köszönjünk és további jó munkát! A negatív kritikákkal nem kell foglalkozni, az csak politika. A munka sokkal több ennél. Minden elismerésünk. azt hiszem az egész város nevében is írhatnám.”
 • 5. Kuslics 2010. március 09. 02:39
  „Gratulálunk Teca és jó egészséget a további munkádhoz.
  Matti és Péter /Texas/”
 • 4. adlerzsigabá 2010. március 08. 21:10
  „Habsburg György, mint az MDF politikusa. Az Isten is egymásnak teremtette őket! No, meg a kalapos miniszter-asszonyt....
  Nekem ennyi elég.”
 • 3. c7 2010. március 08. 18:49
  „1
  Örülni nem a te témád. Sajnálak. Talán kevesebb tejfölt egyél?”
 • 2. Guci01 2010. március 08. 14:18
  „Én minden esetre gratulálok Tecának!:)”
 • 1. tejfelesszájú 2010. március 08. 12:16
  „Egy habsburg, pff ez ám a dicsőség...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfagyott egy férfi Sopronban

Megfagyott egy 56 éves férfi vasárnapra virradó éjjel Sopronban. Tovább olvasom