Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Gyerekeken nem lehet spórolni!

Nincs elegendő pénz az óvodák karbantartására – a megkérdezett szakemberek és településvezetők közül senki sem cáfolta ezt a megállapítást. Pedig a gyerekek biztonságára senki sem sajnálná a pénzt. Ám a nincsből nem lehet költeni...

A közelmúltban Sopronban történt sajnálatos óvodai baleset nem maradt következmények nélkül: számos településen ellenőrizték a gyermekintézmények állapotát, a berendezések biztonságát.

A szülők is rendkívül aktívvá váltak, szerkesztőségünk sorra kapja a „helyzetjelentéseket".

A gyerekek biztonsága a kerítéseken kívül és belül is elsőbbséget élvez. Fotóillusztráció: M. D.
A gyerekek biztonsága a kerítéseken kívül és belül is elsőbbséget élvez. Fotóillusztráció: M. D.


Fertődről fényképeket küldtek az aggódó anyukák. Egy esti felvételen, bár a kép nagyon sötét, az jól látszik, hogy kidőlt a süttöri városrész kisdedóvójának kerítése. Egy másik fertődi tudósítónk egész sorozatot küldött.

Hiányos kerítéselemek, madzaggal rögzített rozsdás vascsövek, megdőlt kerítésoszlop – laikus számára is egyértelmű veszélyforrások nemcsak a bent játszó gyerekek, hanem a járda mentén közlekedők számára is. Kocsis Ferenc polgármester a Kisalföldnek elmondta, a vasrácsos táblák cseréje már 2010-ben is felvetődött, de forráshiány miatt eddig nem kerülhetett rá sor.

– Keressük a megoldást és meg is fogjuk találni. Balesetveszély esetén nem lehet pénzügyi kibúvókat keresni – hangsúlyozta a városvezető. Azt sem titkolta, hogy a nagyobb karbantartási és felújítási munkák költségeit kigazdálkodni szinte lehetetlen, a pályázatok azonban lehetőséget jelenthetnek.

Újkérről is aggódó szülő küldött levelet, amiben az óvoda udvarán lévő elavult játékokra hívta fel a figyelmet. Hettlinger Károly polgármester elmondta, a soproni balesettől függetlenül járta be épp a múlt héten az intézmény épületét és udvarát, felmérte a hiányosságokat.

– Amióta feladatfinanszírozás van, nagyon nehéz forrást találni a karbantartási munkákra. Az önkormányzat nehezen gazdálkodja ki a felújításra a pénzt, de a balesetveszélyt mindenképpen megszüntetjük – ígérte a polgármester.

– Pénzügyileg mindenhol nehézségeket okoznak a felújítások, de a gyerekek biztonságára akkor is áldozunk, amikor nincs miből. Az óvoda elsőbbséget élvez – mondta el Ágfalva polgármestere, Gaál István is. Falujából nem jött aggódó üzenet, de kíváncsiak voltunk egy olyan településvezető véleményére, akit nem szólítottak meg ebben az ügyben.

– A környék egyik legnagyobb létszámú, 105 óvodást nevelő intézménye a miénk, nagyon odafigyelünk rá. Gyerekeken nem lehet spórolni – összegzett Gaál István.

Sopronban is vizsgálatot rendelt el a polgármester az óvodákban. Az eredményéről egyelőre nem kaptunk információt, úgy tudjuk, sajtótájékoztatón fogják ismertetni a felmért helyzetet.

Azt azonban így is tudni lehet, hogy az intézmények karbantartási munkáira évről évre kevesebb pénz jut. A soproni baleset – ami a két megsérült kisgyereknek és családjuknak egy rossz emlék marad – rávilágított, fontos, hogy az intézményekben minden tekintetben biztonság legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új parkolók a soproni Kurucdombon

Pongráczné Várnai Mária, a terület önkormányzati képviselője örömmel mutatta meg az új parkolót. Tovább olvasom