Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Gyerekek kapják vagyonát

A szegény és államilag nevelt tehetséges fiatalok jövőjének biztosítását tűzték ki célul. Anikó asszony végrendeletet írt. Tekintélyes vagyona felett úgy rendelkezett, hogy a Sopronban élő rászoruló gyerekek tanulását támogassa a férje nevét is viselő ösztöndíj.
Illusztráció
Derűs mosolyú, csinos asszony fogad a gyönyörű villa kapujában. P Anikó asszony, az örökhagyó, aki szándékai szerint évtizedekre biztosítja Sopron rászoruló gyermekei részére a továbbtanulás, a továbbjutás anyagi lehetőségeit. Anikó asszony nehezen szánta rá magát a beszélgetésre, szeretett volna haláláig a háttérben maradni.


De az ösztöndíjat egy alapítványi kuratórium fogja kezelni, amelynek tagja lesz a mindenkori szociális ügyekért felelős alpolgármester is, így a hivatalos ügyekben muszáj volt kilépnie a nyilvánosság elé. Ám – érthető módon – továbbra is ragaszkodik névtelenségéhez. Érvei érthetőek, nem olyan világban élünk... Anikó asszony története így sem nélkülözi a fordulatokat s a tanulságokat.
– Soproni családból származom, bár a háború idején szüleim Kapuvárra menekültek, s én ott születtem. Ugyan évtizedekig a fővárosban éltem, két éve Sopronba költöztem, úgy éreztem, vissza kell találnom a gyökerekhez – kezd történetébe az erőt, kiegyensúlyozottságot sugárzó asszony. Elmeséli, személyiségéből eredően mindig is segítette a gyengéket. „Már az iskolában is én voltam az, aki megvédte a kicsiket, a betegeket a csúfolódástól. Később az idős embereket gyámolítottam, előbb a családban kellett az öreg hozzátartozókat ápolni s tisztességgel eltemetni, aztán valahogy mindig rátaláltam azokra, akiknek senki sem fogta a kezét."


Az asszony sorolja megható történeteit. Volt, amikor a hentesnél segítette ki az idegen anyókát, aki nem tudta kifizetni a csirke far-hátat sem. Hiába tiltakozott az idős asszony az anyagi segítség láttán, Anikó nem tágított. Végül hosszú évek múlva ő ült a haldokló néni ágya szélén. „Rengeteg szeretetet kaptam az idős emberektől, a legnagyobb örömet mégis a gyerekek adták" – mondja csillogó szemmel Anikó. S mesél tovább: csodálatos férjjel ajándékozta őt meg az ég. Bár közel két évtizede özvegy, élete párjáról ma is úgy beszél, mintha ott ülne mellette a kereveten. Egyetlen, méghozzá súlyos árny vetült életükre: hiába járták be segítségért a fél világot, nem születhetett gyermekük.
Mégis több száz vidám gyermekmosolyban lehetett részük közös éveik során. Minden karácsonykor számtalan csomagot készítettek a szegény családok apróságainak, aztán a sekrestye ajtaja mögé bújva figyelték, ahogy a plébános kiosztja az ajándékokat. Anikó rendszeresen látogatja és támogatja az állami gondozottak intézeteit, és Sopronban is folyamatosan patronál beteg gyermekeket.
„ Mindnyájan tartozunk az életnek valamivel. A sors semmit sem ad ingyen" – vallja Anikó asszony, akit mélységes hite tesz derűssé, békéssé. Vagyona több generáció munkájának a gyümölcse, s ő biztos benne, halála után minden a legjobb helyre kerül. Nagy összegről (értékes ingatlanok ellenértékéről) van szó, az alapítvány működni fog a kamatokból is, a tőkéhez hozzá sem kell nyúlni. Az asszony azonban biztosan állítja: nem azért nyújt támogatást, mert van miből. A segítség mindig mélyebbről jön. Oka a szeretet, az erő, a türelem és a végtelen hit.

Az alapító és férje nevét viseli majd

Az ösztöndíj az alapító valamint férje nevét viseli majd. Igényelhetik a soproni középiskolák tanulói, és a városban élő állami gondozottak azon köre, akiknek kimagasló a tanulmányi eredményük és példás a magatartásuk, de anyagi helyzetük miatt támogatásra szorulnak. Az elbíráló kuratórium tagja lenne a mindenkori szociális ügyekért felelős alpolgármester mellett az evangélikus és a katolikus egyház képviselője, egy ügyvéd és négy soproni középiskolai igazgató. Anikó asszony felajánlását ellenszavazat nélkül támogatta a testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertő menti tanösvény

Élmények a természetben mottóval tanösvény létesül Hegykőn. A rövidebb kettő, a hosszabb öt… Tovább olvasom