Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Gyerekegyetem: Miért nem ehetünk mindig édességet?

Sopron - „Miért nem ehetünk mindig édességet főzelék helyett?" – erre a kérdésre is választ ad Horváth Lucia fizika és kémia szakos tanár a Gyerekegyetem csütörtök délután három órakor kezdődő, kísérletekkel színesített soproni előadásán.

Horváth Lucia: „Előadásomnak fontos üzenete lesz, hogy az egészséges életmód egyik legfontosabb része a helyes táplálkozás." Fotó: Magasi Dávid

A Kisalföld kezdeményezése, a Nyugat-Magyarországi, illetve a győri Széchenyi-egyetemmel közösen szervezett Gyerekegyetem újabb mérföldkövéhez, első soproni programjához érkezik. Csütörtök délután 3 órakor a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Kar Erzsébet utcai aulájában több mint kétszáz soproni és környékbeli felső tagozatos diák hallgathatja meg azt az előadást, amelyen a gyerekektől kapott kérdésekre ad félig tudományos, félig játékos, kísérletekkel színesített választ Horváth Lucia fizika és kémia szakos tanár.

Azok a tanulók, akik az előzetes jelentkezéskor helyhiány miatt nem vehetnek részt a holnapi programon, a legközelebbi helyi eseményen kapnak lehetőséget arra, hogy tizenévesként akár egy életre szólóan meghatározó módon megérezhessék a felsőoktatási intézmény légkörét.Mit együnk, hogy jók legyünk?

– A Gyerekegyetem soproni koordinátorával, dr. Albert Leventével, a NYME rektorhelyettesével rengeteg érdekes kérdés közül választottuk ki a győrszentiváni Dobay Edina 10 éves kislány felvetését – mondta el a Kisalföld érdeklődésére a Horváth Lucia, a Roth Gyula erdészeti és környezetvédelmi gyakorló szakközépiskola tanára. – Edina „Miért egészségesek a gyümölcsök és a főzelékek?" kérdésére „Miért nem ehetünk főzelék helyett is csokoládét? Avagy mit együnk, hogy jók legyünk?" címmel tartok előadást. Ebben a gyerekek fantáziáját megmozgató, ugyanakkor egyszerűnek tűnő kérdés megválaszolásában látjuk annak zálogát, hogy hasznos, tudományos alapokon nyugvó, s kísérletekre is lehetőséget nyújtó ismereteket adjunk át a diákoknak.

A mintegy egyórás előadásomban közvetve érinteni fogok egyéb olyan kérdéseket is, amelyeket az egészséges életmóddal, a környezetvédelemmel kapcsolatban ugyancsak a gyerekek küldtek be.
Horváth Lucia

Így például Boros Dávid Darnózseliből arról faggatna, hogy miért nem élünk örökké. Molnár Zsófi Ásványráróról azt kérdezi: miért növünk? A sopronhorpácsi Gönczi Gergő János arra kíváncsi: a környezetszennyezés veszélyezteti-e az állatokat, Légrádi Gergő győri iskolás pedig arra, hogy miért lesz kemény a tojás főzéskor. Cseri Barnabás győri 14 éves tágabb kitekintést kér arról, mit tehet egy gyerek a globális felmelegedés ellen.

Németh Evelin győri diák megfigyelése: ha mentolosat eszek, utána hidegnek érzem az üdítőt. Miért van ez? Összegezve: előadásomnak fontos üzenete lesz, hogy az egészséges életmód egyik legfontosabb része a helyes táplálkozás, a természetes környezetben, a szabadban történő regenerálódás és a közös családi együttlét, hiszen csak így nevelhetők vidámmá, kiegyensúlyozottá, boldoggá a gyerekek.

Kísérletek az adalékanyagokkal

– Az előadás során több kísérletet is bemutatunk, amelyek elsősorban az adalékanyagokkal, a mesterséges színezékekkel függnek össze, de ezeket meglepetésnek szánom – folytatta Horváth Lucia, aki elárulta: a kísérleteket kivetítőn követhetik nyomon a jelenlévők, így remélhetőleg az utolsó sorból is jól láthatók majd a részletek.

Horváth Lucia hat unokája közül négyen – Ádám, Fanni, Barnabás és Máté – biztosan ott lesznek a Gyerekegyetem előadásán, sőt, közülük ketten a kísérletekben is segédkeznek. Asszisztense lesz még egyik kiváló tanítványa, Csontos Diána is, aki tavaly a „Kémia élőben, tárgyban, minden pillanatban" című országos kémiaversenyen az első helyezést elért csapat tagja volt, s már felvételt nyert a budapesti orvosi egyetem gyógyszerész-tudományi karára.

Névjegy
Horváth Lucia Szegeden a JATE-n végzett kémia–fizika szakos tanárként. 1980-tól a soproni Roth-szakközépiskola tanára, közel két évtizede megyénk kémiai szaktanácsadója. Kiemelt feladatának tekinti a természettudományos műveltség erősítését, a környezeti és egészséges életmódra nevelés fejlesztését.

Edina kevés zöldségfélét kedvel...

Dobay Edina, a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskola ötödikes tanulójának kérdése lesz a holnapi előadás központi témája, azaz  miért kell csoki helyett zöldségeket enni...

Mielőtt bárki megijedne, Edina havi átlagban mindössze egy szelet Milkáról adott számot érdeklődésünkre. A zöldségfélék széles skáláján viszont valóban kevés a kedvére való: mindössze a fejes saláta, az uborkasaláta, a paprika és a vöröshagyma láttán nem komorul el az ábrázata.

Dobay Edina, a győrszentiváni iskola ötödikes tanulója.

A paradicsom, a brokkoli, a sóska, a spenót, a sárgarépa, a borsó, a lencse kifejezetten ellenérzésekkel tölti el, a tökfőzeléket és a sárga hüvelyű zöldbabot duzzogva bár, de elfogyasztja.

A csemegekukorica és a majonézes kukoricasaláta láttán viszont felcsillan a szeme... Edina nem tudja igazán, miért fontos a zöldségfélék beillesztése étrendünkbe. Azt mondja, még nem tanulták, hogy az élelmiszerek milyen összetevőkből állnak, és melyiknek milyen a hatása a szervezetünkre.

Reméljük, ha felnő és profi rajzfilmkészítő válik belőle, első önálló munkája egy gyerekeknek szóló izgalmas, szemléletes és mulatságos oktatófilm lesz erről a témáról...Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárják a petőházi cukorgyárat

Győr-Moson-Sopron - Bezárják a petőházi cukorgyárat. A visszavonhatatlan tényt hétfő délelőtt… Tovább olvasom