Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Gyengén látók a könyvtárban

Vakok és gyengén látók is bátran látogathatják a soproni Széchenyi-könyvtárat, miután az intézmény – pályázati forrásból – példamutató átalakításokat végeztetett el az épületben és eszközöket is vásárolt.

– Feláldozták a szépséget a jóért – fogalmazta meg a lényeget a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban tett látogatás során Kozma József, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének helyi vezetője, aki társaival ismerkedett az intézménnyel. Néhányan már „hangos könyvet" hoztak vissza, s nem győztek hálálkodni az élményért.

Szerda a napjuk

– Az átalakítás és a speciális eszközök beszerzése a Fogyatékosok Esélye Közalapítvány pályázatával valósulhatott meg. A könyvtár Braille-írásos nyomtatót, billentyűzetet, jegyzetelőt, három speciális, a gyengén látók számára kifejlesztett számítógépet, felolvasószoftvert, nagyítógépet vásárolt. A „hangos könyvekből" nagy választékban kölcsönözhetők CD-k vagy kazetták. Az épület földszintjén kerekes székkel is jól lehet közlekedni, a hallássérültek számára pedig úgynevezett indukciós hurkot szereztünk be, ami kizárólag a hallókészülékkel élők számára hangosít, a hallókat nem zavarja. Mindemellett a falak mellett és a lépcsőkön sárga csík segíti a rosszul látókat, és az ajtókat is úgy festették, hogy támpontot nyújtsanak az eligazodásban – sorolja a fejlesztéseket Tóth Csilla, az olvasószolgálat vezetője, aki önként vállalta, hogy a könyvtár vak és gyengén látó olvasóit fogadja. – Szerdánként várjuk a csoportot, ilyenkor ugyanis más látogatók előtt zárva tartunk – mondja a fiatal könyvtáros mosolyogva.

A mosoly annak szól, hogy a látók világában a könyvtől "elzártak" hogyan örülnek egy regénynek vagy épp újságnak. Az egyik gép felolvassa számukra a kért kötetet, még azt is kiválaszthatják, férfi- vagy női hangon szólaljanak meg a sorok. Egy másik olyan nagyságúra nagyítja a nyomtatott termék betűit, amilyenre csak akarják. Írhatnak levelet, hivatalos iratot nyomtathatnak, még ki is kölcsönözhetik a Braille-jegyzetelőt.

Egy jó ötlet is segíthet

Mindenre gondolt tehát a könyvtár vezetése, még a nyugodt környezetet is biztosítják a helyi csoport tagjainak, akik óriási örömmel és lelkesedéssel már több alkalommal is kipróbálták a hasznos segédeszközöket. – Nekünk ez nagyon fontos és óriási élmény – mondja Kozma József, példamutatónak nevezve az intézmény hozzáállását. Sopronban és térségében mintegy 130 tagot számlál az egyesület, de csak a városban sokkal több látásában akadályozott él. Az egyesület mellett a Támogató Szolgálat is segíti őket: az arra rászorulókat például gépkocsival szállítják a könyvtárba, majd haza. Palotai Rita, a szolgálat vezetője szerint az akadálymentesítés során sokszor nem is a pénz hiánya a döntő, hanem a hozzáállás. A fogyatékosok életét gyakran egy-egy jó ötlettel és nagyobb odafigyeléssel is könnyebbé tehetnénk...

– A Támogató Szolgálat elsősorban közvetlenül a rászorulókat segíti, általában otthonukban, de fontos feladatunknak tekintjük a csoportok támogatását is az integráció érdekében – magyarázza a szakember, aki a könyvtári látogatások egyik szervezője is.

Bárdosi Zoltánné születése óta gyengén látó. – Közel a hatvanhoz egyre rosszabb – mondja. – A szemem folyamatosan romlik, most már nem látom a közlekedési lámpák jelzéseit sem. Itt, a könyvtárban mindent kipróbáltam és biztosan rendszeres látogatója leszek az intézménynek.

Nagy Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővült az ellátandó terület

A kapuvári kórház április elsejei átszervezése után nagy a bizonytalanság. Az aktív fekvőbeteg-ellátás megszűnt, a járó betegeket továbbra is rendelési időben fogadják. Márciusig a helyzet egyértelmű volt, mely falvak betegei tartoznak Kapuvárhoz, illetve melyek Sopronhoz. A dolog azonban nem ennyire egyértelmű, ugyanis például a fog- és szájsebészet a győri Petz-kórházhoz tartozik. Tovább olvasom