Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Gyász a Balfi utcában

Két család gyászol Sopronban, a Balfi utcában. Tarnódi Zsolt és Nyikos Attila (11 évesek) – mint azt szerdai számunkban megírtuk – kedden este fulladtak az egyik téglagyári tóba.
Robi, Vanda és Vanessza Zsolt elvesztése feletti bánatukban édesanyjuknál keresnek menedéket.
Osztálytársak és barátok voltak. Délután focizni indultak, de már nem tértek haza. Kedden este fél nyolc után pár perccel értesítették a mentőket, hogy két gyerek beleesett az egyik téglagyári tóba. Az azonnal riasztott tűzoltók azonban már csak a holttestüket tudták – hosszas keresés után – kiemelni a vízből. A tragédiának szemtanúja volt Nyikos Attila öccse, a nyolcéves Alex. P futott el segítségért. A kisfiú sokkos állapotba került ugyan, de elmondta, Zsolt belecsúszott a vízbe. Attila a segítségére sietett, és mindkettejüket elnyelte a víz.
Csilla szeme kisírt, arca fájdalomtól gyötört, egyfolytában fiára, Zsoltra gondol. Látszik, hogy nem aludt egész éjszaka. Körülötte három gyermeke és férje, Bakonyi Róbert. A csöppnyi konyhában szorongunk. Nehezen jönnek a szavak. A csendet Bakonyi Róbert töri meg.

Zsolti jól úszott

– Zsolti ugyan a nevelt fiam volt, de sajátomként szerettem. Kedden délután focizni indultak Attilával az Angerre. Osztálytársak és jó barátok voltak. Most már örökké azok maradnak – jegyzi meg. – Elképzelni se tudjuk, hogyan kerültek a bányatóhoz. Zsolti jól úszott, focizott, de sohasem engedtük olyan helyre, ahol veszély leselkedett rá. Nem tudjuk, volt-e máskor is arra. Lehet, hogy sohasem tudjuk meg, mi is történt valójában.
– Hét óra után már kezdtünk idegeskedni a fiam miatt – törölgeti könnyeit Csilla. – Voltunk Nyikoséknál is, de nem találtuk őket otthon. Bejártuk a környéket. Később a mentőket hívta a férjem, mert arra gondoltunk, hátha baleset érte. Ott azt mondták, hívjuk a rendőrséget. Megtettük, de nem mondtak semmit. Még késő este se, amikor megkerestek bennünket, csak bent a rendőrségen közölték a hírt.
– Zsoltnak nem lesz temetése – mondja halkan a nevelőapa.
– Hamvasztás után hazahozzuk, hogy mindig a családja körében legyen.

Játszani mentek

A Balfi utca másik végén élnek Nyikosék. Náluk is három kicsi siratja a legnagyobb testvért. Köztük a nyolcéves Alex, aki szemtanúja volt a borzalmas tragédiának.
Édesanyjuk, Katalin asszony – miközben bevezet az egyetlen szobába – felidézi a kedd délutánt és a visszavonhatatlan éjszakát, amikor megtudta, elvesztette Attilát.
– Talán öt óra lehetett, amikor Zsolttal elmentek focizni. Azt mondták, hogy ide, a közeli Anger-rétre mennek. Úgy beszéltük meg, hogy nyolc órára itthon lesz. Én közben a kórházban voltam a testvéremnél, utána elmentem a sógornőmhöz. Kilenc óra körül értem haza. Telefonáltam Attila édesapjának, hogy jöjjön ide, vigyázzon a kicsikre, én pedig a gyerek keresésére indultam.
Katalin látszatra nyugodtan meséli a történteket, csak arcának egy-egy rángása sejteti, hogy milyen érzelmek dúlnak benne. És végtelenül szomorú szeme, amellyel valahová a messzeségbe néz. Attila egy előző kapcsolatából született. Mostani férje dolgozott a tragédia estéjén.

Alex hallgat

– Egész este kerestem a fiamat – folytatja –, de nem találtam. Aztán háromnegyed tizenegy körül tudtam meg, hogy elveszítettük Attilát.
A gyerekek mellettünk kuporogva hallgatnak. Alex csokoládét majszol. Vajon mi játszódhatott le a lelkében, amikor látta, hogy testvérét és barátját elnyeli a víz? Ez jár a fejemben, miközben ölembe veszem. Erőtlenül kérdezem, mi történt, mesélje el, de egy szót sem szól. Csak nagy barna szemeiből csordogálnak könnyei.

Várják a végét

A tragédia helyszíne a Wienerberger-téglagyár bányaterülete. Három különböző méretű tó is található itt. Hatos László igazgatót megdöbbentette az eset. Érdeklődésünkre elmondta, a területet az előírásoknak megfelelően védik. A bevezető utakat dupla lánccal zárták el, s tábla figyelmeztet a veszélyre. Egyelőre azonban nem tud többet mondani, megvárják, míg lezárul a hivatalos vizsgálat.


Kapcsolódó cikk >>

A bányató gyermek- áldozatai (2003-04-01) >>
Bányatóba fulladtak (2003-04-01) >>
Bányatóba fulladtak (2003-04-01) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bányatóba fulladtak

Két kisgyermek fulladt kedd este az egyik elhagyott soproni téglagyári bányatóba. A mentőket 19… Tovább olvasom