Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Gróf Széchényi Pál: Fény derült a rejtélyre

Nagycenk - A nagycenki mauzóleumban nyugvó gróf Széchényi Pál kalocsai érsek múmiáját tavasszal vizsgálta meg egy kutatócsoport. Az eredményekről a szombaton tartott sajtótájékoztatón számoltak be. Kiderült, hogy az érsek testét halála után mesterségesen tartósították, az arzénmérgezés gyanúja azonban nem bizonyosodott be.
– Az érsek múmiájának radiológiai vizsgálata során egy intenzív árnyék volt látható a mellkasban. Feltételezzük, hogy már jóval a főpap halála után lőttek bele a testbe – meséli Kristóf Lilla Alida antropológus, a kutatás vezetője.

Gróf Széchényi Pál földi maradványairól sok minden kiderült a tavasszal egy nap alatt elvégzett tudományos vizsgálatok során.

– Egy napra kaptuk meg a testet, ez idő alatt kellett elvégeznünk a patológiai, radiológiai és egyéb vizsgálatokat. Már ránézésre valószínűnek tűnt, hogy mesterséges múmiáról van szó, ez később bebizonyosodott. A családi legenda úgy tartja, hogy az érseket – békekötői szerepe miatt – megmérgezték. Arzént azonban csak a bőrfelszínen találtunk, ami arra utal, hogy a ruhával nem fedett részeket, a kezet, arcot arzénoldattal tartósították – meséli a kutatónő.

A Nagycenken nyugvó érsek teste a legrégebbi magyarországi múmia, amit eddig vizsgáltak. A főpap hatvanöt éves korában halt meg. A koponyában talált agymaradványokból kiderült, hogy súlyos érelmeszesedésben szenvedett. A kutatók szerint ha az agyban ilyen zárványokat találni, feltehetőleg a szívben is voltak hasonlók, ami alapján feltételezhető, hogy Széchényi Pál halálát szívinfarktus okozta.

Szokás volt akkoriban, hogy a meghaltak szívét valahol másutt temették el. Ha előkerülne az érsek szíve, többet és biztosabbat állíthatnánk a halálával kapcsolatban. A jelenlegi eredmények alapján azonban nem valószínű, hogy megmérgezték volna.

A természettudományos vizsgálatokat társadalomtudományi kutatások követik a jövőben.

– 2010-re szeretnénk a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban egy átfogó, nagyszabású kiállítást összeállítani a múmiáról, az érsek életéről, az akkori temetési szokásokról. Ehhez a projekthez jelenleg támogatókat keresünk – emelte ki Szentkuti Károly, az Országos Széchenyi Kör elnökségi tagja a sajtótájékoztatón.

Benke Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve a családokért a korai fejlesztő

Sopron - Tíz évvel ezelőtt szakemberek és szülők összefogásából született meg a soproni korai… Tovább olvasom