Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Grazban magyarul is tanulhatnak a gyerekek

A 2011-es tanévtől Grazban már anyanyelvükön is tanulhatnak a magyar általános iskolások. Az osztrák városban, illetve térségében közel 2500 magyar él.

Jelentős előrelépést könyvelhet el a grazi magyar közösség: mind Graz városa, mind a Stájer Tartományi Hivatal engedélyezte a kéttannyelvű, német-magyar iskolai osztály beindítását a 2011/12-es tanévtől.

Ápolják a kultúrát és a hagyományt

Az általános iskolásoknak lehetőségük nyílik a meglévő nyelvi szint megerősítésére és továbbfejlesztésére, az alapvető nemzeti kultúra (szokások és hagyományok, az anyanyelvi kultúra, a népköltészet, a magyar zenekultúra, a hon- és népismeret) megismerésére és ápolására.

Ahhoz, hogy az első osztályt elindíthassák, legalább nyolc magyar nyelvű gyermek jelentkezése szükséges.

A grazi tanfelügyelők is támogatják a magyar közösség kezdeményezését. Arról azonban még nem döntöttek, hogy a város melyik iskolájában indulhat el a két tannyelvű osztály. Az oktatás sem mindennapi lesz. A magyar és a német anyanyelvű tanár egyszerre tanít majd.


Az egyik anyuka, Rath-Veegh Tímea bízik abban, hogy meglesz a létszám.

- Kislányunk négy éves, azaz, amire kinövi az óvodás kort és kisdiák lesz, már magyar is tanulhat az iskolában – osztotta meg örömét portálunkkal Tímea. – A baba-mama összejöveteleken, vagy az ovi klubban megjelent anyukák, gyermekek létszáma alapján, úgy érzem sok gyermek majd fog ebbe az osztályba járni. Nagy öröm ez nekünk, hiszen Grácban, illetve a város környékén, mintegy kétezer-ötszáz magyar él.

Az anyuka így folytatta: itt is sok a vegyes házasság, és a gyermekek sok esetben csak pötyögik a magyart. A kis közösségünk számára is fontos, ha a fiatalok is jól beszélik az anyanyelvüket.

Magyar diákok egy csoportja a gráci iskolában. Sokan csak pötyögik, de a többség szeretné jól beszélni nyelvünket. Fotó: gracimagyarok.eu.
Magyar diákok egy csoportja a grazi iskolában. Sokan csak pötyögik, de a többség szeretné jól beszélni nyelvünket. Fotó: gracimagyarok.eu.


Osztályzatot is kapnak

- Pontos adatok nem állnak a rendelkezésünkre, de úgy véljük, hogy nyolcvan magyar gyermek jár majd első osztályba 2011-ben – fogalmazott a kisalfold.hu megkeresésre Ugri Katalin, pedagógiai szakértő, aki a grazi főiskolán kéttannyelvűséget oktat. – A tervek szerint a jövő év szeptemberében az első osztály indul el, és folyamatosan szeretnénk mind a négy elemi osztályban megvalósítani ezt a fajta oktatást. Fontos még, ez nem fakultatív lesz, hanem beépül a tantervbe. Ennek megfelelően például a matematikát, vagy az irodalmat magyarul is tanulják a gyermekek. S természetesen a kis diákok osztályzatot is kapnak.

Grazban jelenleg angol és horvát nyelven folyik a kéttannyelvű oktatás. A magyar lenne a harmadik.

Olvasóink írták

  • 2. quaestor 2010. május 19. 13:32
    „Köszönjük!!!!”
  • 1. akinemfél 2010. május 19. 09:28
    „Koszonjuk Ausztria !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lámpás kereszteződés a soproni GYIK-nál

Több mint 14,5 millió forintos vissza nem térítendő pályázati pénzből és a hozzáadott mintegy 5,5… Tovább olvasom