Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Grammy-díjas karnagy vezényli a Kórus Spontánuszt Sopronban

Különleges vendéget fogad november első hetében a soproni Kórus Spontánusz: Vance George amerikai karvezető hamburgi útja során látogat el Sopronba.

A Grammy-díjas művész a vegyes kar szervezésében mesterkurzust tart Sopronban egyetemi hallgatóknak és karvezetőknek, november 11-én pedig koncerten is vezényli majd a Spontánuszt.

A világhírű szakemberrel és a munkáját támogató amerikai alapítvánnyal, a The John Ernest Foundation-nel a Nyugat-magyarországi Egyetem munkatársai ismertették össze a kórust. A zeneszerető fiatalok alkotta társaság élt a lehetőséggel, és elvállalta, hogy egy hétre vendégül látja Vance George-ot. Kórus és karnagy hónapok óta napi szintű levélváltásban állnak egymással, hogy a próbák menetét és a koncert műsorát egyeztessék.

 Kórus Spontánusz. Fotó: Vas Zsigmond.
Kórus Spontánusz. Fotó: Vas Zsigmond.


Kóruspróbák, karvezető kurzus, koncert

A napjainkban utazó oktatóként tevékenykedő Vance George november 5–11. között naponta próbál majd a Kórus Spontánusszal.

– Nagyon kíváncsiak vagyunk, mit tanulhatunk a tengeren túlról érkezett, sokat tapasztalt művésztől, és mit vihet magával haza az amerikai karnagy az európai, közelebbről soproni amatőr kóruskultúrába betekintve – mondja Merényiné Szilvási Beáta, a Kórus Spontánusz kórustitkára.

Az amerikai művész nemcsak a soproni énekkarnak adja át fél évszázados tapasztalatát: a mesterfogásokból a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja mintegy 20 ének-zene szakos hallgatójának is jut, akik számára a Spontánusz november 9-10-ére kétnapos karvezető mesterkurzust szervezett. Az ötlet – melyet Vance George szívesen fogadott – Kocsis-Holper Zoltántól, a Kórus Spontánusz karnagyától ered. A cél az, hogy az amerikai vendég szakmai tudásából minél szélesebb körben részesedjenek a régióban.

A soproni kórus és az amerikai karnagy közös munkája november 11-én, vasárnap, 18 órakor ér véget: a NYME KTK aulájába szervezett, ingyenes koncerten romantikus kórusdarabok, amerikai kortárs művek és karácsonyi dallamok csendülnek fel. A hangversenyen a Kórus Spontánuszt Vance George, Kocsis-Holper Zoltán és a soproni mesterkurzus diákjai vezénylik majd. Zongorán közreműködik Bencsik Erzsébet és Szekendy Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószerfogás egy soproni iskola előtt

A látszólag parkolás miatt megállt férfi zavart viselkedése hívta fel a nyomozók figyelmét. Tovább olvasom