Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Graffity: Nem Sopronban bújkál a jövő Picassoja

Sopron - Önkifejezés? A bátorság próbája? Modern népművészet? Sopron - A „street art" vitathatatlanul virágzik, bár annak esztétikus mivoltával szemben vannak aggályaink. Ugyanis gagyi és ronda falfirkákkal van tele a soproni belváros. A kisalfold.hu utcai kommandója pfujol és elítél.
Mi a magunk részéről nem vagyunk tisztában azzal, hogy egy fal összefirkálása okoz-e lelki vagy fizikai kielégülést, annál a prózai indoknál fogva, hogy – jóllehet liberális szellemben nevelkedtünk – még nem követtünk el ilyesmit.

Ezeket inkább zsírkrétával kellett volna, rajzlapra.

A kisalfold.hu graffitykommandója tíz perc alatt közel húsz falfirkát fotózott a belvárosban – nem volt nehéz, minden méteren van egy-kettő – és morális defektusként értelmezte a jelenséget. A kriksz-krakszok ugyanis (szerintünk) egyáltalán nem képviselnek semmilyen művészi értéket, valamennyi egy merő bruttó rondaság.

A szakember szerint a graffiti nem más, mint az önkifejezés egy torz formája. – Valamilyen fajta önkifejezésre mindannyiunkban van igény, de a firkálás ennek egy torz megjelenési formája – vélekedik dr. Belényessy Ibolya pszichopedagógus. – Sajátos életkorra: a serdülő- és a korai ifjúkorra jellemző, és ugyanolyan antiszociális viselkedésforma, mint például a kukarugdosás. Annak ellenére, hogy pszichopátiás viselkedésmintáról van szó, az esetek nagy többségében magas intellektus és szellemi színvonal jellemző a firkálókra. Az ok többnyire érzelmi elhanyagoltság és a szándék a polgárpukkasztásra, de megfigyelhető a firkálók rivalizálása is.

Tekintse meg galériánkat! Ha ön szerint létezik Sopronban színvonalas graffity, netalántán értelmezni tudja a falfirkákat, vagy saját maga is lelkes firkáló, kérjük cáfoljon meg bennünket!

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. graaff 2009. november 19. 17:54
  „u.i.: Sajtosomg sifon kicsit más:D az nem ő volt, és FromHellsKitchen=FHK”
 • 38. graaff 2009. november 19. 17:54
  „hát.. én a fromhellskitchennel értek egyet... bocsánat, de tényleg sopronban rengeteg minőségi rajz van, nagy nevek, nem csak sopronról.. ez a kép tényleg több mint a fele nem soproni, vannak köztük ratyi szarok is... a graffiti illegális.. ha legálissá tennék, abbamaradna... mert ezért van.. az adrenalin a pörgés.. inkább ez mint h heroinosként dögöjjek meg a nyulszar közepén...”
 • 37. sajtosomg 2009. június 22. 19:38
  „de most, ha a belvárosban lenne egy igazán komoly, durva alkotás azt is szidnátok!!! mondjuk egy wildstyle-t.... mondjuk ha figurális graffiti lenne amin órákat kell dolgozni és addig a kékek 6x hazavágnak az teccene... a graffitibe az adrenalin az ILLEGALITÁS a lényeg!:) ha lenne legál fal is lenne illegál graffiti, max egy picit kevesebb....:)”
 • 36. sajtosomg 2009. június 19. 21:50
  „de gratulálok ám a kisalföldnek is, hogy a leg firkásabbakat gyűjtötték ki.... sopronban vannak nagyon komoly és durva művek (fhkcrew-tól is láttam párat;)) én is benne vagyok a dologban, de nem illegálisan... sopronban tényleg iszonyú durvák vannak a dáridozó mellett a vonatoknál, a hangáron, a régi LGT épületnél(sifon-tól)... igazából tényleg a graffiti egy önkifejező műfaj, mint a többi művészeti ág, és ami ebbe benne van az benne van firkál/nak/unk a falra anélkül h engedik és anélkül h nem(:”
 • 35. FunkDee 2008. augusztus 23. 02:26
  „FunkDee
  Jön a második paragrafus, szakemberek figyeljetek,
  A graffitizés művészet, nem pedig falra fújt retek,
  KCM a házban, Montana a kézben,
  Ha oltod a Graf Taget úszni fogsz a vérben,
  Ti nem értitek a lényeget, nem vágjátok a streetet,
  Ha alámbaszol egy beatet, adok egy KCM tippet,
  Nekünk életünk a fújás, a festékszag a lényeg,
  Füst meg zene baszod, ennyi kell csak, ébredj!”
 • 34. Young West 2008. augusztus 23. 01:30
  „KCM
  Először: Mindenkinek kuss!
  Itt ez az elsö paragrafus.
  Aki nem vágja a témát,
  Azt hazavágjuk mint szénát,
  Mikor 24/7 húzom az igát.
  Csak nehogy elboruljon az agy és átvágjak pár gigát.
  Lehet nagyképűnek tatrod a szövegem,
  Bekaphatod a lövegem.
  De én mondom haver mi az ami számít,
  Az éjszakában tag-ek, a feeling meg a narkó ami kábít.
  És valakit csak az életstílus csábít,
  Meg a hülyéket kiket a sok f...opó ámít.
  Nem számít ki vagy és honnan jöttél,
  Mert az utcákon ott a nyom hol züllöttél.
  Az úsjágokban cikkek, tv-s riportok,
  Aztán felvillanak a szirénák, ti meg nagyokat sz..tok.
  De mit számít ez már? Jó volt és ez a lényeg.
  Lesz majd időd elgondolkozni, hogy megérte e tényleg.”
 • 33. FHKcrew 2008. május 21. 05:58
  „legalább valamennyire tududnk kommunikálni erröl..valamelyest értelmes formában..”
 • 32. joco1 2008. május 21. 05:47
  „FHK: értem és megértem gondolataidat, de barátom más tulajdonával nem illik "müvészkedni"”
 • 31. FHKcrew 2008. május 20. 20:15
  „"egy kis köcsögnek" üzenem hogy ha elkapsz valami madár kisgyereket amint összefirkál valamit és te mint nagymenö büntetöszázad eltöröd a kezét azza te sulyos testi sértést követsz el..ezzel szembena greffiti szabálysértésnek minösü..akkor most el lehet dönteni ki a "torz"”
 • 30. FHKcrew 2008. május 20. 19:04
  „biztosan az..Torz önkifejezés..ez van..nem mondtm hogy jó ember vagyok azt sem hogy tökéletes..nekem ezt dobta a gép..másnak meg az ittas vezetést..a rossz gyereknevelést...a munkanélküli henyélést...a lopást..a hazudozást...az átbaszást..mindenkinek megvan a saját büne..ha bárki magábanéz miket tett ...mit hibázott..és eltud számolni vele..akkor én is eltudok ezzel..és törkszem rá hogy ne nagyonbasszak ki azzal senkivel hogy nekem ez jutott..békessség.”
 • 29. joco1 2008. május 20. 18:02
  „FHK: nagyon sok igazság van abban amit irtál, de a lényeg: ne más MAGÁN/KÖZ/TULAJDONÁN PROBÁLD KI MÜVÉSZIHAJLAMAIDAT. És ha "társaid" 90%-a szerinted sem éri el azt a szinvonalat mely "értékelhető", akkor Ti miért nem küzdötök ellenük?És tudod tulajdonképpen müveitek valakinek/valakiknek tulajdonának rongálása. És egy normális ember nem lehet büszke olyan müvére mellyel rongált.Tehát igaz az, hogy a Ti tevékenységetek az "önkifejezés TORZ formája, és "ugyanolyan antiszociális viselkedésiforma mint a kukaborogatás" tehát büntetendő.”
 • 28. FHKcrew 2008. május 20. 16:51
  „joco-nak még annyit hogy ez graffiti...nem kivánságmüsor..ez illegális sosem lesz olyan hogy egy tárlat lesz és csak ott müteremben lesz greff..ez épp akkor vesztené el a mivoltát ha kereteken belül mozogna...és inkább töltök azzal idöt hogy gyakorolok..rajzolok itthon(!!) rengeteget ..nem az utcán csövezek és festékre költök nem kábitoszerre...nekünk ettöl forr a vérünk hogy ott vagyunk mindenhol mégsem látsz.a baj az hogy mindig akad pár tizenéves akinek megtetszik az egész..vagy a tizede amit épp tud rola..addig eljut hogy vegyen filcet meg festéket gyorsan összebasz mindent ahol lehet ..persze olyan szarokkal hogy aki kicsit is "érzi" ezt csak dühös lesz töle mert pontosan tudjuk hogy az ilyenek miatt van ez a megitáélés..aztán kissrác rájön hogy béna..meg különben is mindek fujja el a pénzt ha el is szivhatja...vagy csak megunja..de szarjai ott maradnak évekig...és ilyenekböl tevödik ki a greffitisek 90 %-a..azonban meglehet nézni euopai szinvonalbn hol tartanak a magyar firkászok...arany és ezüstérmek..busapesten most rendezik a write4gold versenyt...középerupa legnagyobb ilyen versenye...és bármit tennék rá hogy a magyarok az elsö két hely közül kerülnek ki.utána lehet olvasni dolgoknak....az ujság is csak gagyi képeket közöl..megir valaki egy cikket akinek lövés nincs az egészröl..kimegy az utcára valamit összetákol amit a fejében létezik az egészröl..de semmit nem tudnak azokról akik ebben élnek...csak feltételeznek mindent..rosszul..többnyire..én ránézek egy irkára ..rajzra bármire nekem az mesél.még ha nagyon szar is..akkorcsak annyit kitöl van..pfujjogok egyet és továbbmegyek..de van olyan rajz is amit szeretek..én tudom melyik uj melyik nem..a más városokbol valokat...a történeteket....és igen engem is zavar..nagyon sok..nagyon sok...a felesleges rongálás..a firkák..mert fikák...de engem azért mert tudom ezeken mulik a megitélés..és elhiszem hogy van akit bossszant..engem is bosszant rengeteg ....de mit tehetnén itt élünk..lázadjak mert van egy gagyi firka a padon amire leakarok ülni..de szemetes nincs ahová a szemetet dobjam..kutyaszar áll lépésenként...dolgozom rengeteget mégis alig lehet megélni...ahhoz hogy egyröl a kettöre lépjen valaki két munkahelyen kell dolgoznia..ha nincs családi háttér felejtös a saját lakás...rámszáll az apeh...emberek halnak meg..ismerösök lesznek halálos betegek..lopnak csalnak hazudnak az országban...bizonytalan a jövö..akkor is ha becsületesen dolgozol...hát akkor én igy baszok oda....én ha arra járok akkor büszke lehessek hogy azt odatettem ahogy kell...mert a büszkeség nem bün...”
 • 27. te kis köcsög 2008. május 20. 16:47
  „írni fogok, ha elkapok egyet. Ígérem.”
 • 26. stef 2008. május 20. 16:37
  „20. : Szóval ha csakazértis, meg mert miért ne, meg különben is...ha ez minden grafittis hozzáállása (a magát k... okosnak tartó FHC-vel együtt), akkor nincs miröl beszélni. máglyára velük!”
 • 25. FHKcrew 2008. május 20. 16:33
  „FHK..nem C...amnennnyiben visszajelzést kapok a kisalföld online-tól email formájában elküldöm a müveim/ink képeit ...akár kérdésekre is válaszolnék..csak hogy kicsit mélyebben belelássanak...eddig semmi rekcio nem érkezett amennyiben nem fog úgy tárgytalannak tekintem az egésszet és nem foglalkozom ezzel többet...az utcán ott leszek igy is ugy is.”
 • 24. joco1 2008. május 20. 16:05
  „FHC. miért nem irod le, hogy "müveid" hol láthatoak? Vagy tán a otthon a saját faladat használod és nem akarsz ismerté válni? Vagy tán Te is csak firkálsz?Az objektiv ujságirás keretében itt irták le, hogy "többségében magas intellektus és szellemi szinvonal jellemző a firkálokra".Tehát ha "müveid" is ilyen felületes mint olvasásod, akkor tán jobb ha maradsz névtelen.Más:Csak egy a baj van Veletek ,a "müveitek" elhelyezése.Érted? Én nem biztos, hogy vevő vagyok a "stilusodra" de ha Te a házam falára "firkálsz"mit csináljak? elviseljem? Nem!! Én is javaslom a Hozzád hasonloak drákoi megbüntetését.”
 • 23. No commen 2008. május 20. 08:50
  „Lokomotiv szálló és környéke - idegenfoggalmi graffiti. Az idegenek ezt is meg kellene városnézés keretében mutatni”
 • 22. FHKcrew 2008. május 20. 06:02
  „itt ragadnám meg akkor az alkalmat hogy a kisalföld online segitségét kérjem..amennyiben küldenék be képeket igényes soproni graffitikröl...mennyi esély lenne arra hogy azok is megjelenjenek..nem csak a szarok..ennyit az obijektiv ujságirásról..választ a mailcimre várok..”
 • 21. joco1 2008. május 20. 05:55
  „FHKcrew: ird már le egyszer, hogy hol nézhetném meg a "müveidet", másik akkor-legalábbis a 20.irásod szerint- Te is csak más tulajdonára jársz "falakat fedni"?Veletek a legnagyobb gond és baj, hogy más -érted -MÁS tulajdonát "feditek le". Lehet,hogy van köztetek igazi"müvész" is, de többségetek csak firkáló !!!Elöször kifogásoltam, helytelenitettem "te kis köcsög" modszerét, de az irásaid után/hatására talán még segitenék is Neki.”
 • 20. FHKcrew 2008. május 19. 19:19
  „:):):)..az szép az egészben hogy amig nektek a pofátokból fröcsög a duma addig mi ugyanugy megyünk este a keritést mászni és a falakat fedni..ti meg megföttök a saját levetekben a gép elött...spciel ngem csak inspirál ha látom mennyir lázadtok:).."ha ma lekaparod holnap megkapod ujra"...yo”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld Gyerekegyetem: Rajtad is múlik a Föld sorsa

Sopron - Nagy siker volt a Kisalföld Gyerekegyetem sorozatának záró előadása, amelyet a… Tovább olvasom