Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Görényfesztivált tartottak Sopronban

Vadászgörények lepték el vasárnap a soproni Gyermek- és Ifjúsági Központ udvarát.
Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és természetesen Magyarország számos településéről érkeztek lelkes görénytartók Sopronba a hétvégén, hogy kicseréljék tapasztalataikat a fesztiválon. Az apró négylábúak már délelőtt elborították a GYIK udvarát, és izgatottan szaglásztak, ismerkedtek egymással.

– A vadászgörény kisebb és okosabb, mint egy macska, ráadásul jobban tűri a lakásban tartást – mondta el Háber Józsefné vadászgörény-tenyésztő, öt állat szerető gazdija. – Ezek az állatok nagyon hízelgőek, sok szeretetre van szükségük, de sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint a „hagyományos" háziállatok. Nem rángatja a pórázt eszeveszetten, mint a kutya – teszi hozzá, majd azt is elmondja, családjával, illetve Kleóval, a görénymamával, Pocakkal, a papával, Abuval, a kisfiúval és a görénylányokkal, Aranykával és Amandával Pécsről érkeztek.

– Mivel elég sokat alszanak, szívesen ajánlom őket az elfoglalt állatbarátoknak is. Férjemmel három műszakban dolgozunk, de a napi egy-két óra szabadidőnket szívesen áldozzuk ezekre a kis állatokra. Azonban ha valaki úgy dönt, vásárol egy görényt, célszerű figyelnie arra, hogy oltásokkal rendelkező szülők kicsinyét válassza. Fertőző májgyulladás, bélgyulladás és veszettség ellen minden vadászgörényt be kell oltani, ez a tartó érdeke, tanácsos elvégezni a féregtelenítést is.

Mint kiderült, Kleó nagy reményekkel vág neki a fesztivál szépségversenyének, ő májusban ugyanis elnyerte a „Közép-Európa legszebb kölyök nősténye" címet, de az úgynevezett vadas kategória (azaz nem albínó) győztesévé is őt választották. – A görények általában hat-nyolc évig élnek, de előfordul a tízéves matuzsálem is – tette hozzá a tenyésztő. – Törzskönyveztetésükre kétféle lehetőség van, a két szervezet azonban nem ismeri el egymás okmányát. De igazából sem versenyeken, sem máshol nincs szükség törzskönyvre. A görények természettől fogva alomtiszták, az egyik éppen vemhes nőstényünk például a séta során sosem piszkít, csak hazaérkezés után, a megszokott alomládába. A görények vemhessége negyven napig tart, ezután körülbelül hat-hét kicsit hoznak világra.

A fesztiválon rendeztek fotópályázatot is, ahová a tartók saját állatukról készített felvételekkel nevezhettek be. Volt továbbá göri-gazdi agilityverseny is, itt a háziállatok és a tulajdonosok ügyességüket mérhették össze. A délután a szakmai programoké volt. Dr. Sándor Gyula, a Nyugat-Magyarországi Egyetem docensének előadásából kiderült, a görények „eredeti funkciója", a vadászat még most is betanítható.

A görényeket a középkorban nyulak, pockok, menyétek és más üreglakók zsákmányolására használták. Ez a képességük bár már évszázadok óta kihasználatlan, megfelelő neveléssel és különböző ügyességi feladatokkal felszínre hozható.

Szó esett továbbá az úgynevezett patkányfarok-betegség kezeléséről is. Az állat mellékveséjének túlműködése által okozott kór hormonális, jellegzetes tünete a farok lekopaszodása. Mint kiderült, a vadászgörény bár egyre elterjedtebb háziállat, a velük kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak. Ha a tartók több információval rendelkeznének kedvencükről, a kis állatok várható élettartama is nőhetne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzletek és lakások épülhetnek

A Felsőlövér utcában és a környéken lakók megosztottak. Sokan szeretnék, ha mielőbb felépülne egy új mini szolgáltatóház, mások pedig ellenzik, mondván, csak lakásokkal együtt érné meg a beruházás, ezért növekedne a zsúfoltság a város védett övezetében. Közben a valamikori ABC már évek óta nem működik, az épület állaga romlik, a környék szégyene. Tovább olvasom