Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Gondozóház lesz az egykori szívszanatóriumból

Sopron - Több százmillió forintos beruházással idősek gondozóházává válik a Várisi úti egykori gyermek-szívszanatórium. Az intézmény még az idén, de legkésőbb 2009-ben szeretné megnyitni kapuját.
– Készülnek a kiviteli tervek az egykori szívszanatóriumból létesítendő idősek gondozóházára. A végleges építési engedélyt várhatóan még ebben a hónapban kézhez kapjuk, addig csak olyan munkálatokat végzünk, amelyek nem engedélykötelesek – nyilatkozta lapunknak Böjthe Ágnes, az ingatlan résztulajdonosa, a beruházó cég ügyvezető igazgatója. Részletezte: hetven-nyolcvan személyes gondozóházat képzelnek el. Az intézmény emelt szintű egészségügyi ellátást nyújtana.

A beruházás költsége több százmillió forintba kerül, amelyet magántőkéből és banki hitelből finanszíroznak. Pályáznak uniós forrásokra is. Reményeik szerint még az idén, de legkésőbb jövő évben nyílna meg az új egészségügyi intézmény.

Gyermek-szívszanatórium: Tíz év után ismét az egészségügy szolgálatában képzelik el a tömb jövőjét.

– Az ápolási intézmény kiviteli terveinek elkészítése során megőrizzük a tömb jelenlegi külsejét, különösen óvjuk a kertet, az egybefüggő zöldterületet. Leginkább csak belső átalakítások, korszerűsítések és komfortosítások várhatók – mondta a projekt vezető tervezője, Fekete Szilárd. – Az állandó átalakításon és bővítésen átesett tömb múltja is érdekes: az 1920-as években eredetileg vendéglőnek épült, majd panzió lett belőle. További bővítéssel – a hatvanas évek második felében – nyitották meg a gyermek-szívszanatóriumot, amely a funkció több mint tíz éve történő megszűnését követően üresen állt. Most úgy tűnik, végleg megoldódik a sorsa, ismét az egészségügy szolgálatába állhat.

Olvasóink írták

 • 5. Runyai Gyula 2008. július 09. 10:31
  „Nem tudom volt e sopronban másik gyermrk szanatórium, vagy sem,amire én gondolok az a Lővérekben volt.
  Sajnálattal olvastam a megszűnését.1963-ban pontosabban 63-októbertől 1964január végéig az intézmény kis betegei közé tartoztam.Ekor voltam 10 éves.Ahogyan emlékeimben él a dolog
  a gyógykezelés szerintem nagyon magasszintű volt.Ma is emlékszem a szobákra, vagy kórtermrkre.Sőt a beteg társaimnagyrészére is. Kár , hogy megszünt mert szerintenm sok gyermeknek segített a gyógyulásban.”
 • 4. orgona 2008. április 20. 13:28
  „Ide is az juthat be aki megis tudja fizetni,nem de?Kizsakmanyolas az egsz, azok szamara akik beszeretnenek jutni ,de nemtudjak a bizonyos milliokat letenni!”
 • 3. látó 2008. február 14. 20:18
  „Vajon a város vagy "csoda cége" miért nem tud ilyen megtérülő beruházásba fogni....csak veszteséges vagy méregdrága üzlet...az ment és megy ma is ,mint a karikacsapás! Bár ez inkább nekünk csapás...”
 • 2. csaba Zsuzsanna 2008. február 13. 06:23
  „Szégyen, de elég huzavona volt vele!
  Én míg a cikket el nem olvastam , azt hittem, hogy még mindig az egyetemé!
  Nem tudom soproni vagy e, de nagyon ház áll üresen az enyészetnek kitéve!
  Pl.: Ötvös utcában, Ógabona téren, Hátulsó utca, stb!

  Viszont, ha a projekt magánkézből valósul meg, akkor megint az önös érdek van előtérben, s a kispénzű rászorultak nem jutnak be soha!”
 • 1. FREDDY/S 2008. február 12. 08:03
  „Szégyen, hogy tíz évig kihasználatlan volt, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új gépkocsi mindenáron?

Sopron - Aki új autót akar vásárolni, az vásárol, akár kezdő befizetés nélkül is – vallják… Tovább olvasom