Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Gondolkodási időt is kérhet a munkavállaló

Az MSZOSZ Nyugat-dunántúli Regionális Képviselete fórumot tartott Sopronban a kereskedelmi és iparkamarában. Az érdeklődők munkajogi kérdésekről tájékozódhattak.

– Sikeres volt a rendezvény, mintegy harmincöten jöttek el a fórumra, s kérdésekből sem volt hiány. Kiderült, hogy egyetlen szerződést sem szükséges azonnal aláírni – legyen szó munkaszerződés-módosításról vagy megszűnésről –, a dolgozó gondolkodási időt is kérhet a munkaadójától, s ez idő alatt egy jogásznak is megmutathatja az okiratot.

Többen érdeklődtek arról is, a közös megegyezés vagy a felmondás előnyösebb-e számukra, szó esett arról, mikor jár végkielégítés. Voltak, akik azt szerették volna megtudni, vannak-e hátrányai a munkaerő-kölcsönzésnek – tudatta Horváth Csaba projektvezető, aki munkatársaival az ˝IGR – Jövő a határtérségben˝ EU-projekt keretében rendszeresen tart tájékoztatókat.

A burgenlandi és a magyar szakszervezetek ugyanis célul tűzték ki, hogy hozzájárulnak a határon átnyúló munkaerőpiac alakításához, információkkal segítik a munkavállalókat. A szakember szerint rendkívül nagy szükség van a lakosság folyamatos tájékoztatására, hiszen vannak, akik még azt sem tudják, hogy a közös megegyezés tulajdonképpen egy alku, ez esetben is kérhető végkielégítés, ám csak akkor érdemes ragaszkodni a munkaviszony-megszüntetés ezen fajtájához, ha mindkét fél elvárásai teljesülnek. Kiderült, a munkaerő-kölcsönzőkön keresztül történő elhelyezkedés nem kifejezetten előnyös a dolgozó számára, mert ennek a foglalkoztatási formának a jogszabályi háttere még igencsak hiányos, sokszor nyitott kérdés marad, mi jár a dolgozónak. Végkielégítés például biztosan nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldódott a csapadékvíz-elvezetés Kópházán

Uniós támogatással épült meg Kópházán a csapadékvíz-elvezető rendszer. A munkálatokra azért volt szükség, hogy a nagy esőzések által okozott károkat megelőzzék. Tovább olvasom