Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Gondolatok homokból

Zsira - A reneszánsz év, valamint Mátyás király ihlette a zsirai homokszobrász-fesztivál alkotóit. Az elkészült szobrok igazi remekművek, létrehozóik értelmi fogyatékosok.
Az ősz kezdetének biztos jele a zsirai homokszobrász-fesztivál, amelyet idén negyedik alkalommal tartottak meg. Az értelmi fogyatékosok otthona kertjében a helyieken kívül tizenegy csapat formázta meg homokból a gondolatait.

A helyi négyfős csoport Mátyás király udvari bolondját álmodta és faragta meg.

Segítőjük, Nagy Judit munka közben elmondta, a mostani fesztivál fő vonulata a reneszánsz év, valamint Mátyás király. – Tervezéskor arra is ügyelnünk kellett, hogy olyan formát válasszunk, amelyet homokból ki tudunk alakítani – folytatta a gondozó. A feladatra két óra áll rendelkezésre, s a végén a csapatoknak beszámolót kell tartaniuk választott témájukról.

A gondozottak által készített homokszobrok igazi remekművek. Fotó: Magasi
A gondozottak által készített homokszobrok igazi remekművek. Fotó: Magasi

A fesztivál során tizenkét szobor készült el, bizton állíthatjuk, egytől egyig remekművek. Az alkotók igazán kitettek magukért. (A fesztiválról további képek a zsira.kisalfold.hu oldalon tekinthetők meg.)

Amíg az akadályozottan élők dolgoznak, addig Hollósi Péter igazgató sem tétlenkedik. Legfontosabb feladata eldönteni, korszerűsítsék vagy sem az intézmény fűtési rendszerét. Első hallásra igen lenne a válasz, de mint kiderült, az átalakítás költsége többe kerül, mint a várható megtakarítás.

Az otthon lakói számára a legnagyobb öröm, ha megmutathatják a külvilágnak: képesek maradandót alkotni. Már amennyiben az időjárás is kegyes lesz hozzájuk. De egy szélcsendes ősz esetén akár több hétig is egyben maradnak a szobrok.

– A homokszobrász-fesztivált az őszi napok keretében tartjuk, az egy hétre számtalan programot szerveztünk – fogalmaz az igazgató. – A több mint száznyolcvan lakónk közül úgy százan vesznek részt a különböző foglalkozásokon. A hagyományos sport-, tánc-, zenei és színházi programokon felül idén újítottunk. Az íjászatot szeretnénk bevonni a sportba. Úttörő kísérlet lesz ez. A rendezvénysorozat jövő szerdán konferenciával zárul, amely témája az értelmi fogyatékosok életminőségének javítása lesz.

Az intézmény mindig is nyitott volt az újdonságokra. Tavasztól a környező településeken családban élő sérültek számára szerveztek fejlesztő foglalkozásokat. Ezzel azt is szerették volna elérni, hogy az intézetben lakók új barátokat ismerjenek meg. Táruljon ki előttük a világ. A kezdeményezés azonban pénz hiányában abbamaradt. Nem tudják ugyanis az utazás költségét megfizetni. Most abban bíznak, hogy pályázaton nyerhetnek támogatást. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indulhat az iskolafelújítás

Fertőszentmiklós - Kétszázmillió forint támogatást nyert el a fertőszentmiklósi iskola az intézmény… Tovább olvasom