Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Gombabetegség támadta meg a búzát

A párás időjárás miatt gombabetegség támadta meg a búzát, máshol a csírásodás okoz gondot.
– Csalódás az idei termés – jellemezte a helyzetet Lex Ernő, a nagycenki Széchenyi István Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke. – A tartós esőzések miatt gombabetegség támadta meg a búzaszemeket. Emberre és állatra nem veszélyes, azonban jelentősen rontja a gabona minőségét. Az aratás elején tartunk még, így nem látható előre, hogy mekkora területek fertőződtek meg. Van olyan búzaföld is, ahol foltokban van jelen a betegség. Ha folytatódik a csapadékos, párás időjárás, felgyorsul a kórokozó terjedése, és egyre nagyobb területeket borít el a gomba.

Rekordtermés biztosan nem lesz, annak is örülnünk kell, ha időben végzünk a betakarítással. A várt hat tonnánál jóval kisebb, 3,5–4 tonna körüli átlagos termésre számíthatnak a gazdák a térségben. Ráadásul az eddig learatott gabona háromnegyede csak takarmány minőségű.
– A hozzánk eddig beérkezett búza teljes egészét takarmányként tudtuk átvenni – jelentette ki Miknics János, az egyik gabona-nagykereskedelmi vállalkozás ügyvezetője. – A termény háromnegyedének beltartalmi értéke nem felelt meg az előírásoknak, míg a fennmaradó mennyiség jó minőségű ugyan, de kicsírázott a szem, így nem kapta meg a kiváló besorolást. A takarmánybúza tonnájáért tizenhatezer forintot tudunk adni, a malminak még ára sincs.

Mint azt Hajas Dezső vezető falugazdász elmondta, az esős időjárás miatt csökken a búza fehérjetartalma, ami a legfontosabb szempont a minősítésnél. A később érő és csapadéktűrőbb fajták esetében van még esély arra, hogy elérjék a malmi besorolást, és ne kapják el a gombabetegséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálloda épül a város közepén

Sopron város kellős közepén egy háromcsillagos szállodának otthont adó tömb épül. Tovább olvasom