Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Gőbl a vasöntödéről: azonnali intézkedések kellenek

A vasöntöde ingatlan területe immár tizenöt éve a város egyik fajsúlyos szégyenfoltja - mondta el sajtótájékoztatóján Gőbl Gábor (Jobbik).

A vasöntöde együttes egésze katasztrofális állapotban van, környezeti szennyezés nyomai találhatók mindenütt - mondta el sajtótájékoztatóján Gőbl Gábor (Jobbik), önkormányzati képviselő.

(A témáról Vasöntöde: pusztulásra ítélve? című cikkünkben foglalkoztunk.)

- Mintha a Sztálingrád című filmet itt is leforgathatták volna a romok közt. A bejárattól 50 méterre 200 literes részben elkorrodált olajoshordókból szivárog a kitudja milyen vegyi anyagot tartalmazó folyadék.

A képviselő így folytatta: a soproni közgyűlések során többször feltettem a város vezetésnek, hogy milyen lépéseket tesz a gyárat bezárt bécsújhelyi (Wiener Neustadt) illetőségű tulajdonossal szemben, aki nem törődöm módon, szándékosan hagyta lepusztulni és kifosztani a gyártelepet.

Mindezt úgy, hogy több konténernyi szemetét sem szállíttatta el, és látható módon évek óta nem fordít egy forintot sem a vagyonvédelemre, az állag megóvásra, a bontásról vagy a rekultiválásról már nem is beszélve.

- Mindez a környezeti károkon túl azért is problémás, mert a fémhulladék gyűjtésre szakosodott valakik szétromboltak és vittek mindent. Az őrzés nélküli gyártelep vonzza a haszonszerzés eme válfajából boldoguló idegeneket - tette hozzá Gőbl Gábor.

- A soproni polgároknak, a közelben lakóknak joguk van tudni, hogy megfizeti e az osztrák tulajdonos az épülete utáni adót? Az elmúlt évtizedben miért nem bírságolták meg a hanyag tulajdonost? A város vezetése mit tett és szándékozik tenni a közeljövőben annak érdekében, hogy az ingatlan a tulajdonosa felhagyjon a 15 éve fennálló gondatlanságával?

A tulajdonos kötelezettségeinek vétkes, nemtörődöm elmulasztása miatt a városi és járási hatóságoknak a kötelezettsége a saját költségére megtisztítani a veszélyes hulladéktól, a burjánzó szeméttől a hajdani gyártelepet.

Gőbl Gábor végezetül megjegyezte: a városvezetésnek le kell folytatnia az eljárásokat, a bírságok kiszabását. Amennyiben Sopron valóban jobban teljesít, ahogyan ők állítják - akkor dolgozzanak ki cselekvési tervet a vasöntöde ingatlan anomáliáinak megszüntetésére, a terület mielőbbi rekultiválására és Sopron városához és lakóközösségéhez méltó hasznosítására.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy esztendő alatt 86 kilótól szabadult meg

Bihari Erzsébet csinos, fiatal nő, mosolygó szemű, átlagos méretekkel: viszonylag alacsony és… Tovább olvasom