Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Giczy János az idei Pro Urbe Sopron díjas

Sopron - Pro Urbe Sopron díjjal tüntették ki Giczy Jánost. A festőművész a vizuális nevelés területén alkotott maradandót.
Giczy János művei, munkássága gazdagítják Sopron kultúráját, hozzájárulnak annak megismeréséhez a határokon innen és túl egyaránt – ezért is érdemelte ki a most 75. életévéhez közeledő művész a Pro Urbe Sopron díjat. Munkásságát, motívumkincsét meghatározzák a gyermekkor és a szülőföld élményei. Az évek során egyedi hangot és formavilágot alakított ki.

Festészete egyszerre jeleníti meg a tradicionális magyar falu napjainkra eltűnő világát és az emberi élet alapkérdéseit.
Képei, főként szárnyas oltárai „többszólamú", összetett mondanivalót hordoznak.

Giczy János Fodor Tamás polgármestertől vette át a Pro Urbe Sopron díjat a díszünnepségen. Fotó: Magasi
Giczy János Fodor Tamás polgármestertől vette át a Pro Urbe Sopron díjat a díszünnepségen. Fotó: Magasi


– Nagyon örülök az elismerésnek – nyilatkozta lapunknak Giczy János, aki harmincnégy éven át tanított az óvóképző főiskolán, festményeivel pedig több komoly díjat kiérdemelt pályafutása során. A várostól korábban a „Sopron kultúrájáért" díjat is megkapta. A művész az óvónőképzésben, a vizuális nevelés területén alkotott maradandót. Tanítványai mind a mai napig szívesen emlékeznek rá.

– A csöppségeket ma már annyi hatás éri, hogy jó lenne, ha a szülők jobban odafigyelnének a gyerekek nevelésére. Így például nem engednék a kicsiket a tévé elé, ha éppen durva, erőszakkal teli rajzfilmet vagy ilyen műsort sugároznak. Mindnyájunk érdeke, hogy a jövő generációi lelkileg kiegyensúlyozottak s az emberi értékekre fogékonyak legyenek – összegzett a főiskolai tanár.

– A festészet az életem, nyugdíjasként is naponta alkotok. A régebben félbehagyott műveimet folytatom, vagy épp azok gondolatisága ösztönöz újabb és újabb festmények elkészítésére – tette hozzá Giczy János. – Úgy érzem, a család, az együvé tartozás, a szülőföld élményei olyan mondanivalót tartalmaznak, amelyek végső soron közösségi célokat is szolgálhatnak.

Olvasóink írták

  • 1. anca 2008. december 23. 10:16
    „Szívből gratulálok, köszönöm az élményt, amit a munkái jelentenek nekem. Jó egészséget, derűt, alkotó éveket kívánok sok szeretettel és tisztelettel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A záróvonalat átlépve előzött: öt sérült egy balesetben

Sopron - Súlyos sérüléssekkel járó közlekedési baleset történt hétfőn reggel a 84-es számú főúton… Tovább olvasom