Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Giczy János, a humanista festő Sopron díszpolgára

Az idén nyolcvan éves nyugalmazott pedagógus festőművész, Giczy János lett Sopron díszpolgára. Méltatás.

Földműves szülők gyermeke. Középiskoláit Sopronban végezte. Már fiatalon a rajz, a festészet jegyében kereste útját. Előbb a képzőművészeti, majd a pesti, végül az egri Pedagógiai főiskolán tanult. 1957-ben diplomázott.

Mesterei kezdetben a tanítóképzőben Tolcsvay Nagy Géza, a szabadiskolában Ágoston Ernő festőművészek, később mesterei Blaskó János és Jakuba János. Az ösztönző példát az utóbbi életművéből merítette.

Két évig Fertőszentmiklóson tanított, 1959-től a soproni Óvónőképző Intézet tanára volt. Bekapcsolódott a város, a megye művészeti életébe.
1957 óta kiállító, a hetvenes évekre országosan ismert festő. Fokozatosan alakította ki sajátos stílusát, mélységesen humanista festészetét.

Közös kiállítások után 1966-ban, Sopronban rendezték első önálló bemutatóját. Azóta rendszeresen jelentkezik tárlatokon.

Giczy János Sopron díszpolgára. Köszönti őt Szájer József és Abdai Géza. Fotó: Magasi
Giczy János Sopron díszpolgára. Köszönti őt Szájer József és Abdai Géza. Fotó: Magasi


Kiállítása volt Győrött, Tokajban, Pesterzsébeten, Nyíregyházán, Szombathelyen, Pápán, Esztergomban, Kapuváron, Hatvanban, Kaposvárott, Kecskeméten, Répcelakon.

A fővárosi közönség a Fényes Adolf Teremben (1969), a Jókai Klubban és a Vigadó Galériában (1988) találkozott műveivel. 1975-ben Krakkóban a Prymat Galériában, 1978-ban Kismartonban (Eisenstadt) állított ki.

Szerepeltek munkái Erfurtban, Komáromban, Nyitrán, Szófiában közös tárlatokon. Jelen van az országos, megyei, tájegységi szemléken. Képviselte a megyét a Pannónia Biennálén, amelyen díjat is nyert.

Az elismerések sorát 1964-ben a megyei pályázaton nyert díj nyitotta. Kaposvárott a II. Dunántúli Művésze¬tért címet (1981), Hatvanban a portré biennálén előbb Pro Arte Hatvaniensis-érmet (1979), majd díjat (1981 ) kapott. A megyei felszabadulási tárlatokon rendszeresen az elismertek között találjuk.

Három ízben megyei művészeti díjjal tüntették ki (1967, 1975, 1984). 1985-ben a vásárhelyi Őszi Tárlaton az Alap-díj, Szófiában a realista festészeti triennálén diploma jelzi a sikert. Képeit a XIM, a LFN, a SZK, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum, a szófiai Művészeti Múzeum, közületek és magángyűjtők őrzik.

1967-ben Invitáció címmel a Horváth-Lukács Galéria adta ki önéletrajzi írásai és képei gyűjteményét.

Kiérlelt festészetéhez társuló soproni elkötelezettségével kivételesen gazdagította a város művészeti életét.

Szinte megszállottan őrzi családja veretes iratait, leleteit a környék paraszti életéről. Ősei életének eseményei, emlékei adják különleges, jellegzetes táblaképeinek, illetve oltárképeinek legfőbb témáját.
Életműve a művészi szolgálatról és alázatról szól.

Sopron városa 1997-ben a Sopron Kultúrájáért-díjjal, 2008-ban a Pro Urbe Sopron-díjjal ismerte el munkásságát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Das WeltAuto: megújult használt autó márka garanciával

Megújult arculattal és Das WeltAuto néven várja ügyfeleit szeptembertől a Porsche Hungaria használt autókkal foglalkozó üzletága. (x) Tovább olvasom