Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Gettók a város szívében - Sopronból 1801 zsidót deportáltak

Sopron - Hatvannégy éve – 1944 májusában – Sopronban is felállították a gettókat: az Új utcában, a Papréten, a Torna és az Ötvös utcában. A halálvonat július 5-én indult el a Déli pályaudvarról Auschwitzba, a vagonokban 1801 soproni zsidóval.
Csak néhányan tértek vissza

A különböző adatok összehasonlítása alapján hatmillióra tehető a náci munka- és megsemmisítő táborokban meggyilkolt zsidók száma. Magyarországról 600 ezret hurcoltak el. Közöttük volt az az 1801 soproni is, akiket a Déli pályaudvarról Auschwitzba vittek. A városban 1944 májusában kezdték felállítani a gettókat. A Papréten, az Új utcában, a Torna utcában, a valamikori Ezüst (ma Ötvös) utcában. Az Új utcát például sárga lánccal zárták le, a Szent György utcai átjáróját pedig befalazták.

Az Új utcai gettó ablakait lefestették, átjáróit befalazták...
Az Új utcai gettó ablakait lefestették, átjáróit befalazták...


Az Ötvös és a Torna utca ablakait bemeszelték, hogy ne lehessen kilátni a zsidótlanított városrészekre. A kutatások alapján megállapítható azonban, hogy a körülmények más települések gettóihoz képest jobbak voltak – ha egyáltalán lehet ilyet mondani –, mert például nem kapcsolták ki a közműveket. Délelőttönként 10 és 12 óra között kimehettek bevásárolni. Az igazán tragikus fordulat június 29-én következett be az életükben.

Ekkor terelték őket az akkor még félig kész – ajtó, ablak, padlózat nélküli – főiskolai menzaépületbe (ma kollégium) és a szomszédos Erzsébet-kerti volt Jakobi-féle gyárba. Ide már Csornáról, Kapuvárról és Beledből is hurcoltak zsidókat. A halálvonat július 5-én indult el. A transzport július 8-án érkezett meg Auschwitzba. A városban közben megindult a tülekedés az „elhagyott", illetve „gazdátlanná vált" zsidó vagyonért. A 157 zsidó üzletre mintegy 3000 kiigénylési kérvény érkezett. A nemzeti vagyonná lett zsidó vagyonnak is megkezdték a leltározását...

...ma már csak emléktábla figyelmeztet az egykori borzalmakra.
...ma már csak emléktábla figyelmeztet az egykori borzalmakra.

A borzalmak túlélésére csak azoknak volt esélyük, akiket munkaképesnek nyilvánítottak a megérkezést követő szelekción. Közülük azonban sokan az embertelen körülmények miatt haltak meg. Csak a szerencsések élték túl a koncentrációs tábort. Sopronban 1955-ben 202 zsidó – mintegy nyolcvan család – élt. Egy évvel később többségük elhagyta az országot. Közülük csak néhányan tértek vissza. A zsidó temető mártírfalán 1600 név olvasható.

A Papréten ma már emlékmű áll, az Új utcában emléktábla tudatja, mi is történt azokban napokban, hetekben Sopronban. Május 23-án pedig Balfon helyezik el a zsidó munkaszolgálatosok új emlékművének alapkövét.

Olvasóink írták

 • 16. Tojás 2009. március 01. 12:53
  „Örültem volna ha a cikk írója feltünteti azt, hogy cikke Raab Márton írásán alapul.”
 • 15. joco1 2008. május 13. 17:04
  „hehe: hát gyözike és a gárda valahol tényleg egy szint:Ja és hol vannak a tülekedök "névsora", tudjátok akik utodjai "kicsinylik" bagateliztálják a faiszták/nácik/nyilasok "ténykedéseit".”
 • 14. elmúltevtárs 2008. május 13. 12:47
  „K. Don Kartács!
  Nem költőnek születtél véletlenül, mert csak akkor íjesztegethetsz a fantáziáddal így, büntelenül. Javaslom átgondolnod az 5-ös hozzászólást, találó!”
 • 13. Don Kartács 2008. május 12. 06:48
  „hehe, ha jobban megfigyeled a Magyar Gárda nem kevés hasonlóságot mutat a 60 évvel ezelőtti náci "intézményekhez", csak a fegyverviselést kellene engedélyezni nekik és máris nyersen szólva egy hungarista ss egysége lenne magyarországnak.

  A többség azt sem tudja mit szeretne. A szép mézes szavak mindenkit befolyásolnak, és úgy hatnak emberre, mint a drog. Nem az érdekli az embereket, hogy jobb legyen az életük, hanem, hogy ki hazudik nekik jobban. És még folytathatnám....”
 • 12. hehe 2008. május 11. 13:00
  „Fel kell lépni a neonácizmus ellen, de amit ma amagyarországon az árpádsávos-zászlózó emberkék művelnek az NEM AZ!!!!

  Sajnos mint mindenhol itt is van néhány tudatlan hülye és karlengetéseket imitál..... miközben végig sem gondolja, hogy mit tesz.....
  DE a többség csak egy nem magyarellenes magyarországot szeretne....

  Ezért nem értem, hogy miért kell itt gárdázni...????
  Valaki már olvasott arról, hogy a gárdások megtámadtak valakit??

  nézzétek inkább a győzikét és jól butuljatok el továbbra is, hogy könnyebb legyen irányítani benneteket.......

  Ami a holokausztot illeti.....hm... nehéz téma..... de úgy gondolom, hogy lassan be lehet fejezni az önsajnálatot....
  Volt és kész, ahogy volt vörösterror, keresztesháború stb.....”
 • 11. FJózsi 2008. május 10. 19:22
  „Drága K.Éva ! A zsindejezőknek nyilván hiába beszél. Talán mégis van értelme a figyelmeztetésnek. Én egyetértek Önnel és csak megerősíteni tudom kérését!”
 • 10. kiss éva 2008. május 10. 14:39
  „felesleges ez az állandó vita. meg kellene próbálni emberien elfogadni és elviselni egymást. arra szeretném kérni embertársaimat, hogy a papprten lévő "emlékhelyre" ne vigyék kutyuskáikat piszkitani, gyermekeiket szemetelni, az ott elhelyezett kavicsokat szétdobálni, próbálják meg úgy venni, hogy ez a hely is sopronhoz tartozik, s van akinek bizonyos értelemben a temetőt jelent.”
 • 9. pipa 2008. május 10. 10:26
  „belabacsi -nak ehhez a kijelentéshez csak annyit, hogy nagyon sajnálom szegényt és igaza van Einstein-nek "két végtelenség van a világon az Univerzum és az emberi butaság azaz ha ez Önnek fájna is akkor éjjel nappal üvöltene!
  Különben nagyon aggódó, hogy még mindig mennyi antiszemita van Magyarországban ami sajnos soha nem lesz hasznunkra! Ne feldjük el szegény kis országunk külföldi hire és elismerése nekünk nem lehet mindegy. Még valamit én nem vagyok zsido de tisztelem öket és mi magyarok sokat tanulhatnánk tölük!”
 • 8. FJózsi 2008. május 10. 09:08
  „Belabacsi bizonyára még fiatal,mert öregkorra senki sem lehet ekkora barom. Nézz utánna a kereszténység nevében hány millió ember pusztult el, arról nem beszéltek? Hogy jönn ebbe a körbe Marx és Engels? Akkor Jézus is gyilkos?
  Az ilyen sötétek miatt szinte állandóan beszélni kell a múlt borzalmairól, mert sokan elfelejtik, hogy tévedés a nácikra fogni csak a magyar holokauszt áldozatait.A ma ünnepeltek Horthy, Teleki és mások asszisztálása a zsidótörvényekhez felveti felelősségüket is. A deportálásokhoz tanúsított magyar aktivitás pedig olyan szégyen, amit nem engedhetünk elfeledtetni. Egyébként a normális embereknek jár kártérítés azért, hogy ilyen barmokkal kellett együttélniük.”
 • 7. belabacsi 2008. május 10. 03:15
  „Na en meg szeretnek mar olvasni arrol, amit a zsidok tettek az elveikkel, s tettiekkel. Marx ,engels ,lenin, rakosi es a tobbi zsindej. Mar unom allandoan a holokausztjukat. Ok tobb embert pusztitottak el es most is pusztitanak, mint hitler. Ki ad nekunk karteritest a 40 plusz evekert?!!!!!”
 • 6. Fopper 2008. május 09. 19:43
  „Az egészben az a szomorú, hogy a kirekesztést akkoriban a magyar nép művelte, a nácik csak végrehajtották.”
 • 5. nyujts inkább a jobbodat 2008. május 09. 13:55
  „joco és csaba zsuzsanna:
  miért kell újra és újra csak a gyűlöletet kelteni ?
  ostobák- ilyen gondolkodóktól tartunk még mindig ott ahol vagyunk”
 • 4. Csaba Zsuzsanna 2008. május 09. 10:13
  „kendermagos(3)!
  Ne add az ostobát, hogy hogy jön ide a magyar gárda!!!
  Ha rajtuk múlna, újból holokausz csinálnának:-(((”
 • 3. kendermagos 2008. május 09. 09:47
  „hogy jön ide a magyargárda?”
 • 2. csabazs 2008. május 09. 06:47
  „Szomorú!
  Éppen az újraéledő neonácik miatt kell mindig és többször felhozni ezt e témát!!!”
 • 1. joco1 2008. május 09. 05:29
  „Remélem ezt a cikket a "magyargárdisták" is elolvasták.A "tülekedöknek" nem lesz "emléktábla"?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hozzájárultak a Scarbantia névhez

Sopron - Az egykori ruhagyári ingatlanra tervezett szálloda és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket… Tovább olvasom