Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Géppisztolysorozat a postakocsira

Az 1956-os forradalom leverését követően megszámlálhatatlanul sok tragédia történt az országban.
Az 1956-os forradalom leverését követően megszámlálhatatlanul sok tragédia történt az országban. Voltak azonban szerencsés esetek is, amikor a határozott fellépés, az összetartás életet mentett. Ilyen történetet mesélt el Csapó Vilmos, a soproni postaigazgatóság korábbi igazgatóhelyettese.

Lövések a közelben

Csapó Vilmos
Csapó Vilmos– Azon a novemberi estén – a pontos napra már nem emlékszem, de nyolcadika vagy kilencedike lehetett – négyen voltunk ügyeletben az igazgatóságon. Én akkor az egyetem elvégzése után postafogalmazó voltam. Kilenc óra körül a közelben lövések dördültek el. Abban a másodpercben megszólalt a telefon is, a feldolgozóból jelentették, hogy „baj van, orosz tisztek lövöldöznek az udvaron" és egy sofőrt keresnek. Mint kiderült, Balázs Gyulát, akit miután beérkezett a postára, elbújtattak a munkatársaink.

Mondtuk, hogy küldjék fel az ügyeletre, majd segítünk megoldani a helyzetet. Így is lett. Remegve mesélte el, hogy Sopronba tartva a vágóhídnál megállították az oroszok, egy magas főhadnagy benézett a sofőrfülkébe, majd visszalépett az útra és csak annyit mondott: davaj! Azt hitte, mehet és gázt adott. Abban a pillanatban géppisztolysorozat verte fel az este csendjét. A golyók eltalálták a benzintankot. Az oroszok követték. A postaudvaron annyi ideje maradt, hogy elbújjon.

A főbejáraton sétáltak ki

– Az egyik ügyeletes társam, dr. Czensz Sándor azonnal hívta az orosz városparancsnokot, aki hamarosan megérkezett. Akkoriban a postásoknak kék egyenruhájuk volt, nekem mint egyetemet végzettnek arany váll-lapok is jártak. Valamennyit tudtam oroszul és én voltam a legfiatalabb, ezért engem küldtek le eléje.

A felvételi csarnokon keresztül vezettem a hátsó udvarba, hogy leszerelje lövöldöző, ordítozó katonáit. Ott Firtl Mátyás tolmácsolt neki. Miután visszamentem az ügyeletre, mondtam Balázs Gyulának, hogy amíg az oroszok egymással foglalkoznak, addig mi szépen kisétálunk az épületből, a főbejáraton keresztül. A parancsnokot kísérő egyik orosz katona még tisztelgett is. Gyula futni szeretett volna, de mondtam, csak lassan, nyugodtan, mert a gépkocsibejárónál is ott állt egy orosz katona. A Mátyás király utca sarkán váltunk el, kértem, hogy éjjel ne aludjon otthon – kópházi volt –, mert hátha keresni fogják.

Összefogtak a postások

– Az oroszok végül elmentek, de mint később megtudtuk, akkor éjjel keresték otthonában. Később már nem kutattak utána. Akkor olcsó volt az emberélet, és lehet, hogy az övét a postások összefogása mentette meg. Csapó Vilmos végigjárta a ranglétrát. Igazgatóhelyettesként még közreműködött a posta szétválasztásában, aztán 1990-ben nyugdíjba ment. Balázs Gyula az elmúlt évben halt meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert az árvízkárosultakért

Sopronban jótékonysági koncertet rendeztek a székelyudvarhelyi árvízkárosultak megsegítésére. Tovább olvasom