Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Generációk váltják egymást az erdőmérnöki karon

Juhász Lenkének a szülei is Sopronban jártak egyetemre, sőt, testvére, barátja és annak szülei is. A 22 éves lány most jött haza Ausztráliából, ahol a koronglövő-világbajnokságon vett részt.

Hazaérkezett kéthetes ausztráliai útjáról Juhász Lenke, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának végzős (BSC-s) hallgatója, aki a koronglövő-világbajnokságon vett részt a távoli kontinensen. A nem mindennapi élményekkel gazdagodott hallgató a szülei nyomdokain jár: nemcsak a sportban, a pályaválasztásban is.

– Röszkén élnek a szüleim, nem éppen a szomszédban, ennek ellenére nagyon szoros a kapcsolatunk. Ők is ide jártak egyetemre: édesapám okleveles erdőmérnök, anyukám okleveles faipari mérnök. A bátyám ugyancsak itt tanul, végzős hallgató. Szüleink itt ismerkedtek meg, tehát nem csoda, ha már gyerekkorunk óta fontos része az életünknek nemcsak az erdő és a természet, hanem az egyetemi város, Sopron is – meséli Juhász Lenke, és még tudja fokozni: – A barátom szülei is itt tanultak, ahogy még számos csoporttársunk jár ebben a cipőben...

Lenke számára nem volt kérdés a pályaválasztás. Kicsi korától erdésznek készül, már középiskolát is szakirányút választott, ahol csak megerősödött elhatározása. Családjában szinte mindenki vadászik is. A gyerekeket már kicsi korukban vitték magukkal a szülők az erdőbe, nem túlzás, pólyásként már ott füleltek a csalitban, s korán megtanulták, hogy ilyenkor pisszenni sem szabad. A koronglövészettel is édesapja ismertette meg a magas, szőke lányt – anno a mostani dékánnal, dr. Náhlik Andrással együtt sportolt a papa. Juhász Lenke világbajnokságon és Európa-bajnokságon is ért már el negyedik helyezést. Az ausztrál megmérettetés sajnos nem hozta meg a remélt eredményt: az öt kategóriában, közel ezer versenyző részvételével rendezett bajnokságon ezúttal a 21. helyen végzett. Persze ez is szép eredmény, pláne, ha számba vesszük, hogy a Sopronban tanuló ifjú tehetség a csongrádi Arany Tölgy Koronglövő Egyesület versenyzőjeként hol és mennyit készülhet.

– Nagy versenyek előtt hazautazom gyakorolni, Sopronban sajnos nincs megfelelő lőtér. Pedig az egyetem mindenben támogat, nemcsak felmentést ad ilyenkor, anyagilag és erkölcsileg is segít – teszi hozzá a büszke egyetemista, aki ahhoz a hagyománytisztelő hallgatói csoporthoz tartozik, akik nagyra értékelik és meg is élik a szép selmeci hagyományokat.

– A soproni egyetemnek erőssége az az összetartó erő, ami a régi tradíciókon alapul. Számunkra a walden több mint egyenruha, és amikor választanom kellett, vonzerőt jelentettek ezek a régi hagyományok, amelyekről otthon olyan sok szépet hallottam – teszi még hozzá a végzős hallgató, aki szeretne továbbra is az alma materben maradni és magasabb szinten tovább folytatni tanulmányait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Portugál tehetség lép közönség elé

Filipe Manzano Tordo, a Lisszaboni Nemzeti Konzervatórium zongoraművész-hallgatója lép fel a… Tovább olvasom