Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Gázszünet: túlélési stratégiák

Szerdán kétnapos gázszünet kezdődik Sopronban és a környező településeken. Portálunk annak járt utána, milyen fennakadást okoz a város intézményeiben a gázhiány és tudnak-e majd főzni például a gyerekeknek.

Sok olvasónk portálunkról értesült arról, hogy szeptember 22–24. között, 48 órán át 25 községben és Sopronban szünetel a gázszolgáltatás . A gázszünet többek között azért is probléma, mert ebben a két napban nyolcszáz fős nemzetközi orvoskongresszusnak ad otthont Sopron. A hozzátartozókkal, kísérőkkel érkezők meg is töltik a szállodákat.

– Komoly gondot és jelentős kiadást okoz nekünk a gázszünet. Hiába küldtük kérvények tucatjait a szolgáltatónak, nem adott más időpontot, mondván: már kiértesítették az érintetteket – fogalmazott Kisgyőri Magdolna, a Pannónia Med Hotel igazgatója. – Mi átköttettük a rendszerünket, melegvíztartályt állítottunk üzembe, más szállodák egész gáztartályt vásároltak. Volt, aki többszázezret, más egymilliót is költött arra, hogy elhárítsa a fennakadást.

A munka komolyabb átszervezésére volt szükség a központi gyermekkonyhán is, ahol mintegy 4000 soproni óvodásra és iskolásra főznek.

– Ilyen helyzetbe még soha nem kerültünk, szükség volt a kreativitásunkra s lehetőségek szerint át is hidaljuk a problémát – tudtuk meg Áder Frigyestől, a központi gyermekkonyha vezetőjétől. – Szerdán a villanykészülékeinket használjuk, sült húst készítünk, az olajsütőben pedig rántott halat, aznap ez lesz a menü. Csütörtökön viszont hideg csomagot kapnak a gyerekek. Néhány intézmény tálalókonyháján ugyanis gázüzemű vízmelegítő van, így ott nem lesz meleg víz a mosogatáshoz, az előkészületekhez. Mi pedig nem vállalhatjuk az esetleges higiénés problémákból adódó fertőzéseket. Pénteken reggeltől azonban már zavartalan lesz a szolgáltatás és végre főzhetünk.

– A kórházban nincsenek gázüzemű készülékek, a fűtést és a melegvíz-szolgáltatást a soproni hőerőmű biztosítja számunkra, így intézményünkben nem lesz ellátási probléma – fogalmazott Tiborcz Sándor, az Erzsébet-kórház gazdasági igazgatója.

Benkő Henrietta Helga, a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt. kommunikációs főmunkatársa felhívja a figyelmet, hogy a mérő előtti főcsapot vagy ennek hiányában a készülék előtti gázcsapot a fogyasztóknak maguknak kell elzárniuk a gázszünet kezdési időpontjáig, szerda reggel 6 óráig. Amennyiben ez nem történik meg, egy szivárgó háztartási gép akár robbanást is okozhat. Azt is hangsúlyozta, hogy a földgázüzemű készülékek nem alkalmasak más gázok, például a palackos propán-bután használatára, ezért átkötéssel még véletlenül se próbálkozzon senki. A gázcsap újbóli megnyitása is a fogyasztókra vár a karbantartás befejezését követően, legkorábban péntek reggel 6 órától.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. KaGaBo 2010. szeptember 26. 09:23
  „Kedves Mindenki!

  Most érezhető volt, hogy milyen jó lenne, ha sokkal többen alkalmaznák a napenergiát pl. melegvíz termelésre.
  Akiknek van napkollektoros rendszere, észre sem vették a gázszünetet. A Jereván lakótelepen is van két háztömb, ahol napkollektorok készítik a melegvizet, most ők is közvetlenül érezhették ennek előnyeit.
  Tudom, hogy drága, és nem tudja mindenki megfizetni a napkollektorokat, de hadd tegyek közzé egy senki által nem publikált adatot: Magyarországon csak az utóbbi 5 évben pontosan annyi pénzt fordított a kormány az adófizetők pénzéből gázártámogatásra, amennyi elég lett volna ahhoz, hogy az ÖSSZES családi házra és panelházra INGYEN felkerülhetett volna egy-egy napenergiás melegvízkészítő berendezés! Ez lenne az igazi megtakarítás az országnak, mert az ingyenes napenergiánál nincs olcsóbb.”
 • 49. zhall 2010. szeptember 23. 19:36
  „Most zuhanyoztam hideg vizzel!Egy élmény volt:).Még élek!”
 • 48. HerrKiss 2010. szeptember 23. 13:06
  „Furcsa számomra, hogy sokan itt a fórumon ilyen könnyedén veszik a gáz-szünetet... persze, ki lehet bírni, mindent ki lehet... de a helyzet az, hogy én nem kevés pénzt fizetek a gázért. Rezsiköltségeimnek messze legnagyobb hányadát teszi ki a gázszámla. Ennyi pénzért már elvárnék a.) egy minőségi szolgáltatást, amibe nem fér bele, hogy ősszel, amikor kisgyerekes családként már fűtenék, két napra lekapcsolják a gázt b.) ha már megteszik, akkor legalább annyit elvártam volna, hogy az utolsó gázszámlában legyen egy szórólap, hogy haver, ez van... mert semmi ilyesmi nem volt, tök véletlenül, pletykából hallottam meg, meg később a Kisalföld cikkjéből. És ha nekem nem jár a megyei lap...???

  Más; úgy gondolom, eléggé intelligens ahhoz a gázkészülékem, hogy észrevegye, ha nincs gáz (lévén hogy külön hibaüzenete is van erre az esetre). Így - mivel fürdeni és mosogatni is szerettem volna az este, bekapcsoltam. Láss csodát, felfűtötte a melegvizet, aztán a lakást is bemelegítettem egy kicsit az esti fürdéshez... utána azért lekapcsoltam, biztos ami biztos. De szerintem egy szivárgó készülék a folyamatos használat mellett is robbanásveszélyes.
  Másnál mi a helyzet, volt gáz vagy nem...????”
 • 47. máris 2010. szeptember 23. 12:20
  „MA REGGEL MÁR AZT MONDTÁK A HÍREKBEN, HOGY SOPRON LAKOSSÁGA KÉRTE EZT A SZEPT...I IDŐPONTOT !
  MEGTANULT RENDESEN HAZUDNI A KI EZT ADTA LE !!!!!”
 • 46. egysoproni_ 2010. szeptember 22. 22:15
  „A Jerevánon van melegvíz! Igaz tán nem oly forró mint szokott lenni, de van. Vajon mivel nem oly meleg a víz jár majd valami visszatérítés? Aránylag sokat is kell folyatni, hogy meleg legyen...”
 • 45. csery 2010. szeptember 22. 16:32
  „Hihetetlen, hogy egyesek mennyit tudnak nyavalyogni egy két napos gázszünet, meg a melegvíz hiánya miatt. Jó persze a bici babák helyzete más, mert nekik tényleg kell a melegvíz, na de felnőtt emberek vagyunk nem lesz bajunk a hideg víztől. Mit csinálnátok akkor ha mondjuk v.mi nagy baj, vagy katasztrófa miatt nemcsak hogy melegvíz, hanem egyáltalán víz sem lenne és nem két napig, hanem ki tudja meddig. Nagyszüleink is felnőttek anélkül, hogy melegvíz folyt a csapjukból. Óriási problémák... Na persze akkor még nem voltak az emberek ennyire "agyoncivilizálva" és nem esett nehezükre vizet melegíteni egy babának minden nap. Na de egyre betegebb ez a föld, túl sokan vagyuk, de a végtelenségig nem lehet kiszipolyozni bolygónkat. Nem informálták eléggé a népet? Na bumm.. Jön egy meteorit, vagy atombomba stb.. akkor sem fognak kiértesíteni, kívánom, hogy ez legyen életetekben a legnagyobb probléma, hogy két napig nincs gáz.”
 • 44. c77 2010. szeptember 22. 14:30
  „Talán a szegedi-ukrán "mafiam" volt?”
 • 43. Hozzászóló 2010. szeptember 22. 12:35
  „#42. Miért, az az ökör ki volt, aki úgy tervezte meg az M0-t, hogy nincs leállósáv, így ha baleset van, akkor se tűzoltó, se rendőr nem jut be? Nyilván így volt olcsóbb, ez nyerte a közbeszerzést. :) Gondolkodni itt teljesen felesleges.”
 • 42. Lobbo71 2010. szeptember 22. 07:33
  „orchis, a szolgáltatási szerződésben mindenki aláírta, hogy hány%-os szolgáltatáskimaradást fogad el. Ez minden szolgáltatásnál benne van, csak senki nem olvassa el. A 40 évente 2 nap az 1% sincs.
  A probléma inkább ott van, hogy ki volt az az ökör, aki úgy tervezte meg az ország gázrendszerét, hogy nincsenek párhuzamos vezetékek és egy nagyjavításnál ekkora területen kell szüneteltetni a szolgáltatást.”
 • 41. zhall 2010. szeptember 22. 07:02
  „Egysoproni:32-re reagáltam:)Bocs ha bántó volt:)”
 • 40. egysoproni_ 2010. szeptember 22. 06:52
  „39. zhall!
  Nm értem, hogy miért hozzám sózlsz! Én csak egy linket tettem be mindenfélek kritika nélkül!”
 • 39. zhall 2010. szeptember 22. 05:54
  „Tisztelt "egysoproni"
  Azt hiszem megtaláltam Önnek a legtökéletesebb megoldást.Sajnos részletes kezelési útmutatót nem találtam a neten,de ha elakad kérem jelezze és próbálok segíteni.Ezt az eszközt többször használtuk tisztálkodáshoz,még a xx.század második felében is.Mindenesetre ideiglenesen megteszi,nem fog "megbüdösödni"

  http://feherkereskedohaz.hu/webshop/components/com_virtuemart/shop_image/product/Lavor_4a3b79c9454ca.jpg”
 • 38. bobo 2010. szeptember 22. 00:15
  „Szerintem Dezsőbának csak annyit kellene megígérnie, hogy nem lesz több kétnapos gázszünet, és simán megnyeri a választást.

  A soproni hőerőműt pedig átállítják Fodor plakátokra és szórólapokra, egy ideig nem lenne nyersanyag problémájuk. :-)”
 • 37. egysoproni_ 2010. szeptember 21. 23:22
  „http://www.stop.hu/articles/article.php?id=743556”
 • 36. creat 2010. szeptember 21. 20:40
  „Felhívnám a gázszolgáltató figyelmét, hogy a kommentelők közt jobbnál jobb művezetők közt válogathat!
  Azért érdekes lenne az itt háborgóktól olvasni hogy ők mivel is foglalkoznak, az meg hab lenne a tortán, ha a céget is megjelölnék. szerintem hasonló támadásokban lenne részük nagyon rövid idő alatt!”
 • 35. truman 2010. szeptember 21. 19:46
  „Mit kell ebböl nagy ügyet csinálni nemtudom.2nap nem a világ vége, kibirjuk én sem örülök de ez van.Amikor gyerek voltam én is fürödtem hideg vizben és nemhaltam bele, csak ezek a mai kölykök el vannak kényeztetve.Nem kell táposkodni.Persze ezt nem a kisbabákra értettem.”
 • 34. orchis 2010. szeptember 21. 19:14
  „Az egy dolog, hogy karbantartás miatt szünetel a szolgáltatás. Az időponton sokat lehetne vitatkozni. Szerintem nyár közepén kellett volna csinálni.

  Amit nem értek, és a nem igazán tisztelt szolgáltató nem magyarázza: 40 évig meg lehetett ezt oldani nagyobb fennakadás nélkül, akkor most miért nem? Vagy 40 évig nem volt karbantartás? A két nap időtartam abszurdum.

  Költői kérdés: vajon megfizeti-e a szolgáltató az ebből adódó károkat, ill. a szükségintézkedések költségeit???
  Ha ügyvéd lennék, bizony megfontolnám a lehetőségét a kártérítési pereknek, már csak kíváncsiságból is, hogy vajon tudja-e bizonyítani a gázmű, hogy mindent megtett, hogy minimalizálja a kiesést...

  Az meg, már bocs, de hülyeség, hogy azzal példálóznak egyesek, hogy ők hogy megoldják, ez nem gond. Mindenki megoldja és remélhetőleg mindenki túléli. De a XXI. században egy városban, ilyen energiaárak mellett, és sejtve, hogy az energiaszolgáltatók mekkora profitokat zsebelnek be, ez tűrhetetlen.

  A minimum az lenne, ha a szolgáltató adna ezért a felfordulásért mondjuk egy havi gázdíj visszatérítést mindenkinek.”
 • 33. BsBe 2010. szeptember 21. 19:02
  „Kedves Goldmund 2010.09.21. 10:24 azért nem lehetett, mert "nagy felháborodással fogadták Sopronban a hírt, hogy a gázszolgáltató karbantartás miatt gázszünetet tervez augusztus 17-19. között"
  Nem értettünk egyet a szolgáltatói magatartással, ezért rögtön a Mol vezérigazgatójához fordultam, aki az iparkamara országos elnökségének a tagja, csakúgy, mint jómagam - fűzte hozzá Horváth Vilmos, a soproni kamara elnöke. - Ő azonnal megértette, hogy döntésüket felül kell bírálni.
  - A kamarával történt egyeztetések eredményeképpen a karbantartási munkákat, ezzel együtt a gázszünetet szeptember második felére halasztottuk - Mosonyi György, a Mol Nyrt. vezérigazgatója.

  Azaz a soproni kamara elnöke intézte el a űz őszi gázszünetet. Nekik az volt a fontosabb. A lakosság, iskolák, óvodák stb. más lapra tartozik.
  Bár nem értem, azt a beruházást, amit most megtettek, nem lehetett volna a nyáron is?

  A két napot persze kibírjuk. A legnagyobb probléma azonban szerintem is az, hogy ezt nem vertek igazán "nagy dobra" de "Zrt. kommunikációs főmunkatársa felhívja a figyelmet, hogy a mérő előtti főcsapot vagy ennek hiányában a készülék előtti gázcsapot a fogyasztóknak maguknak kell elzárniuk a gázszünet kezdési időpontjáig, szerda reggel 6 óráig. Amennyiben ez nem történik meg, egy szivárgó háztartási gép akár robbanást is okozhat."
  Kérem mi van azokkal akik nem olvasnak újságot, és nincs internet hozzáférésük. Az idősebbekkel? akik esetleg erről nem is tudnak? mert a tájékoztatás az nagyon gyér. Esetleges robbanás esetén ki vállal felelősséget?????
  Az ilyet minden kapura ki kellett volna függeszteni!!”
 • 32. egysoproni_ 2010. szeptember 21. 19:01
  „Mosógépben hiába lehet vizet melegíteni ha zuhanyfülkénk van...Kádba lehet vizet engedni de zuhanytálcába nem...”
 • 31. Hozzászóló 2010. szeptember 21. 18:36
  „Kedves creat! Szívesen elmondom. Előre elkészítettük a kajánkat, amit mikróban is meg tudok majd melegíteni. Emellett különösebben semmit sem tettem a magam érdekében, ugyanis jól bírom a hidegvizet, éjszaka pedig még azért nem fagy. A kritikus pont a gyerek, őt lepasszolom a nagyszülőknek. Ettől függetlenül fenntartom, hogy nem feltétlenül jut mindenki az információhoz, amikor először megkaptam egy ismerősömtől a cikket, azt hittem, hogy valami tréfa. Így aztán továbbra is minimálisan elvárhatónak tartom, hogy a szolgáltató írásban értesítse a fogyasztóit.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstölő autó a soproni iskolában

Az autómentes nap kapcsán meghökkentő akciót tartottak a soproni Vas-Villa’-iskolában. Tovább olvasom