Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Gazdaságosabb működésre van szükség

A soproni Petőfi Színház 2007-ben a tavalyinál kevesebb pénzből gazdálkodhat
A soproni Petőfi Színház 2007-ben a tavalyinál kevesebb pénzből gazdálkodhat. A színházvezetés előremenekül:  a darabok bekerülési költségeinek csökkentése mellett emelni szeretnék az előadások és a nézők számát.

– Sajnos a soproni színház életében is megszorításokkal kell szembenézni 2007-ben – fogalmazott Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezető igazgatója. – Erre az esztendőre az állami támogatás mértéke – 250 millió forint – ugyan változatlan maradt 2006-hoz képest, viszont az infláció miatt ez az összeg reálértékben mégis kevesebb. Tudomásul vesszük azt is, hogy a városi önkormányzattól sem remélhetjük a tavalyi nagyságrendű összeget, hiszen helyre kell állítani a városi költségvetés egyensúlyát, miként tény az is, hogy az állam eleve csökkenti az önkormányzatok támogatását. Ez óhatatlanul kihat a települések életére, működésére, így a soproni színházra is. 

Emelnek is, meg nem is

– A színház előző évben 187 millió forintos támogatásban részesült az önkormányzattól. Az előzetes tárgyalások alapján úgy látjuk, elkerülhetetlen lesz a nadrágszíjmeghúzás 2007-ben. De hogy milyen mértékben, arról még nincs végleges döntés. Február közepe táján már világosabban fogunk látni, milyen keretek között gazdálkodhatunk – mondta az ügyvezető igazgató, aki hangsúlyozta: szükségszerű, hogy gazdaságosabban működjenek, de ennek terhét nem kívánják áthárítani a közönségre. Őszig semmiképpen nem nyúlnak a jegyárakhoz – így a SÜH-programok belépőit sem fogják emelni –, az új szezontól is csak az inflációt meg nem haladó mértékben nőnek majd a jegyek és a bérletek árai. Eleget tesznek a városvezetés kérésének is: a gyermek- és az ifjúsági előadások belépőit egyáltalán nem fogják emelni.

Fontos a nézőszám emelése

– A színház ilyen helyzetben előremenekül – fejtette ki Nyerges Ferenc. – Egyrészt csökkenteni kell a darabok bekerülési költségét – például a jelmezekre, díszletekre, személyi költségekre költött összegeket –, másrészt szerencsés lenne az előadások és ezzel együtt a nézők számának az emelése. A színtársulat új évadjának szerződéseinél is változások lesznek: a törvény értelmében a folyamatosan foglalkoztatottak – az évadban három vagy annál több darabban színpadra lépők – esetében a munkaviszony formát ajánljuk fel a művészeknek az eddigi megbízási szerződések helyett.

Több variáció is készül a műsortervre

– Hónapok óta gondolkodom a jövő évad tervein, hogy a megváltozott gazdasági körülmények között is biztosítsuk a magas színvonalú, mégis alacsonyabb bekerülési költséggel járó színházi élményt. Lassan már a darab jogdíjassága is szemponttá válik – tette hozzá Szilágyi Tibor színigazgató, aki több variációból alakítja ki a február végére összeállítandó, az anyagi korlátokat figyelembe vevő végleges műsortervét. – Pár éve még harmincmillió forintot fordíthattunk díszletre és jelmezre, tavaly már csak húszmilliót. A hat nagyszínházi mellett a kisszínházi bemutatók száma egyelőre még kérdéses. Egy azonban biztos: egy olyan kultúrvárosnak, mint Sopronnak, nem szabad feladnia önálló színházát, így kamaraszínházát sem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokszor elromlik a hagyományos gép

Szinte minden hónapban elromlik a soproni Erzsébet-kórházban az a tüdőszűrő berendezés. Tovább olvasom