Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Gazdasági bűnügy: egymilliárd forintos kárt okozott két soproni ügyvezető

Elkészült a vádirat a két soproni ingatlanfejlesztési ügyvezető ügyében. A gyanúsítottak által okozott kár megközelíti az egymilliárd forintot.

Lezárult a rendőrségi vizsgálat és elkészült a megyei főügyészség vádirata abban a gazdasági bűnügyben, amelyben egy soproni ingatlanfejlesztési cég két ügyvezetője is a vádlottak között van.

– Lezárult a különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt indított nyomozás, amelyben egy soproni ingatlanfejlesztési cég két ügyvezetője is a gyanúsítottak között volt – közölte portálunk érdeklődésére dr. Sebő János, a megyei rendőr-főkapitányság főtanácsosa.

– A bűnügyi akta – mellékletek nélkül – több mint 3500 oldalas, a gyanúsítottak által okozott kár megközelíti az egymilliárd forintot. A szerteágazó ügyben a rendőrség hét embert gyanúsított meg, s az anyagot vádemelési javaslattal átküldte a megyei főügyészségnek.

Az ingatlanfejlesztők a vasöntöde területére is lakóparkot terveztek volna. Az egykori üzem azóta is változatlan állapotban van. Fotó: Kisalföld-archívum
Az ingatlanfejlesztők a vasöntöde területére is lakóparkot terveztek volna. Az egykori üzem azóta is változatlan állapotban van. Fotó: Kisalföld-archívum

A két soproni ügyvezető a vasöntöde és az egykori fésűs helyére tervezett lakóparkok építésére hivatkozva szerzett bankoktól és magánszemélyektől hiteleket, amelyeket nem, vagy csak részben fizetett vissza. Az ügy pikantériája, hogy a történet során elsőként ők tettek bejelentést a rendőrségen arról, hogy megzsarolták őket. A nyomozás alapos és kiterjedt volt, s az ügy nem sokkal később 180 fokos fordulattal, s most vádemelési javaslattal ért ügyészi szakaszba. A két ügyvezető hat hónapot töltött előzetes letartóztatásban, de 2008. október 6-án kiengedték őket. Jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak.

– A gyanúsítottak közül végül három ellen emelt vádat a főügyészség – nyilatkozta megkeresésünkre dr. Riba Katalin, a megyei főügyészség szóvivője. – A két soproni ügyvezető ellen különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények, egy szombathelyi pénzintézeti fiókvezető ellen gazdasági vesztegetés, illetve egyéb bűncselekmények miatt. A halmazati szabályokra figyelemmel, ha bűnösnek találja őket a bíróság, 5–15 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. Az ügyet a megyei bíróság tárgyalja első fokon.

Olvasóink írták

 • 15. kumpala 2010. március 31. 11:22
  „Azt amúgy tudja valaki, hogy végül is mi lesz a Vasöntöde sorsa? Lesz valami a helyén? Az eredeti elképzelések egy az egyben füstbe mentek? Na persze toronyház, óvoda. Túl rózsaszínen hangzott ez.. Maradnak a romok, gondolom.”
 • 14. svs 2010. március 31. 00:34
  „Zsarolás pedig volt!
  Erről a tanu kihalgatások során a rendöségen vallomást tettünk ismertetve a fenyegetettségeket és a zsarolás kifizetéséhez szükséges pénzek előteremtésének módjait, időpontjait, összegeit !!!!!!
  Ez az ügy szerintünk zsarolási bűnügy!

  A közvetett károsultak”
 • 13. Clow 2010. március 30. 09:11
  „Előzmények :D
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/nyolcmilliardos_beruhazas_/2033869/
  és volt még Disco, Night Club...”
 • 12. m 2010. március 30. 08:44
  „Ugye azt senki sem gondolja komolyan, hogy ez a két -a semmiből érkezett- ember besétál egy bankba és hipp-hopp jelentős összegű kölcsönökkel távoznak. Ezt politikai kapcsolatok nélkül nem lehet ma megtenni. Most megint találgathatunk..”
 • 11. Csetneky 2010. március 29. 19:45
  „Közel egymilliárdért 6 hónap előzetes. Nem is rossz üzlet.”
 • 10. Taurus1047.5 2010. március 29. 19:28
  „Így van. 1945ig kellett, hogy csinálják. Erről tanúskodik az említett emléktábla és a Göncz-Bognár-féle "Sopron vármegye ipara dokumentumokon és képeslapokon" c. könyv is (ha jól emlékszem).”
 • 9. IkvaHírLACEE 2010. március 29. 18:45
  „Taurus, kösz! De akkor azokat a csatornafedeleket még a II. Vh előtt csinálták?”
 • 8. Taurus1047.5 2010. március 29. 17:20
  „IkvaHírLACEE: A Seltenhoffer-ház a Magyar utca-Pócsi utca kereszteződésénél található, az élelmiszerbolttal szemben. A házon emléktábla is el van helyezve. A gyár, amely tudomásom szerint 1945-ben a bombázásokkor elpusztult, a ház udvarán állt.
  Üdv, Taurus”
 • 7. IkvaHírLACEE 2010. március 29. 16:27
  „Nem egészen tudom, ez a vasöntöde a SELTENHOFER volt? Vagy az valami régebbi dolog? Csak mert az országban levő sok harangot öntöttek Sopronban, illetve ha figyelmesen jártok, vannak olyan csatornafedelek amin SELTENHOFER SOPRON felirat van.”
 • 6. manó27 2010. március 29. 15:42
  „A hatszintes ingatlan alsó szintjén üzletek, bankfiók, egy óvoda és más szolgáltatók kapnak helyet, míg a lakótömbök mellett torony alakú irodaépületet emelünk. A tervezési fázist piackutatásra alapoztuk: sorra születnek az előzetes megállapodások a leendő tulajdonosokkal, bérlőkkel.

  - A beruházást a jövő év elején kezdjük - vette át a szót Stubna Valér, az ingatlanfejlesztési cég másik ügyvezetője. - Amennyiben minden a tervek szerint halad, a Sofés helyén létesülő új soproni lakóparkot 2008 végén át is adhatjuk.”
 • 5. manó27 2010. március 29. 15:39
  „Nem nehéz kitalálni ki lehet a másik tag...”
 • 4. jucuska40 2010. március 29. 13:53
  „"Tervezzük, hogy egy kis múzeumot is létrehozunk a falak között, hiszen a vasöntöde évtizedeken át a város egyik legmeghatározóbb vállalkozásai közé tartozott.

  - Ám az üzemcsarnokokat és a többi létesítményt lebontjuk - vette át a szót Krizmanits László társügyvezető. - E művelet során fogjuk behatóbban megvizsgálni a talaj szennyezettségét is: a lebontással egy időben végezzük el a szükséges kármentesítéseket. Minderre valószínűleg a jövő évben kerül sor. Ezt követően városias környezet kialakítása a célunk. Ilyen vonatkozásban több elképzelés is megfogalmazódott, a végleges döntés 2008 elején várható. Nagyságrendben többmilliárdos beruházásról van szó. "”
 • 3. naplopo 2010. március 29. 11:09
  „Szerintem mindenki tudja a neveket...”
 • 2. Csodabimbó 2010. március 29. 11:05
  „1.

  Használd is a netet, ne csak lesd!

  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/rendezodhet_a_vasontode_sorsa/2025846/”
 • 1. Orfeusz 2010. március 29. 10:25
  „Neveket szeretnénk tudni, mert a tyúkperekben ezt megteszik, a milliárdos bűncselekményekben nem és "ketyegnek" a személyiségi jogok ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogültetvény a házban

Egy Peresztegen élő magyar–osztrák állampolgár ült a Soproni Városi Bíróság vádlottak padján… Tovább olvasom