Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Gazdaságfejlesztés hosszú távra

Megrendelésre a GKI Gazdaságkutató Rt. elkészítette Sopron gazdaságfejlesztési koncepcióját.
Az önkormányzat megrendelésére a GKI Gazdaságkutató Rt. elkészítette Sopron gazdaságfejlesztési koncepcióját. Ezt alapul véve készülhetnek el azok a konkrét tervek, amelyek hosszú távon jelölik ki Sopron szerepét a régióban. Régi adósságát pótolhatja az önkormányzat, ha végre elkészül az a gazdasági koncepció, amely akár évtizedekre meghatározhatja Sopron fejlődését. Ehhez jó alapul szolgálhat a gazdaságkutató rt. munkaanyaga, amely a város adottságainak bemutatásán túl – javaslatot tesz a fejlesztendő ágazatokra, kitér az önkormányzat teendőire és kiemelten foglalkozik a turizmussal.

Turizmus, mint húzóágazat

A kutatók tényként kezelik, hogy Sopron kereskedelmi és szolgáltató központ, és – véleményük szerint – a jövőben is ezekre a területekre kell koncentrálnia, kiemelt szerepet szánva a turizmusnak.

Az osztrák bevásárló turizmus visszaesése után újfajta keresletet kell teremteni a minőségi kínálat előtérbe helyezésével. Ehhez – mint írják – szükséges egy 10 évre szóló turisztikai akcióterv kidolgozása, amelyben meghatározásra kerülhetnek a tervezett programok, azok költségei, illetve a turisztikai fejlesztések. Elengedhetetlen a szolgáltatások és az ipar kiegyensúlyozott fejlesztése a kapcsolódási pontok révén (például turizmus és kézművesipar, bútorgyártás és design, kereskedelem és logisztika).

Fontos a helyi adottságokra épülő feldolgozóipar fejlesztése, a magasabb, hozzáadott értékű ágazatok súlyának növelése. Ilyen lehet a kutatás-fejlesztés, a csúcstechnológiai tevékenység, az informatika, a logisztika, a környezetvédelem és a pénzügyi szolgáltatás. A turizmus – amelynek stratégiai építőelemei a „Sopron a zene városa" és a „zöld Sopron" – a következő évek húzóágazata lehet, hozzájárulva más ágazatok növekedéséhez is. A közgyűlés által már elfogadott koncepció az idegenforgalmi jövőkép mellett a konkrét fejlesztéseket is meghatározza, amelyeket minél előbb el kell kezdeni. Ehhez az első lépés a már említett idegenforgalmi akcióterv kidolgozása.

Kereskedelmi központok

A zöld iparágak (hulladékok újrahasznosítása, biogazdálkodás, biotermékek feldolgozása) fejlesztésén túl kiemelt feladat a regionális, határmenti kiskereskedelmi központ kialakítása, nagykereskedelmi, logisztikai központok létesítése. Szükséges a belváros helyiséggazdálkodási és kereskedelemfejlesztési koncepciójának kialakítása – szem előtt tartva az egységes arculatot, a műemlékvédelmet.

Önkormányzati teendők

A GKI munkaanyaga meghatározza az önkormányzat teendőit is, első helyen említve a versenyképes beruházói környezet megteremtését, az együttműködés kialakítását a vállalkozói szektorral és az érdekképviseleti szervezeteikkel, a kamarával, az ipartestülettel. A város feladata a külső források regionális felhasználásának megteremtése, a gazdaságstatisztikai, nyilvántartási és monitoring rendszer létrehozása, az adóztatás fokozottabb ellenőrzése a szolgáltató ágazatban.

Az önkormányzati megbízásoknál új pályázatelbírálási rendszer kidolgozása a helyi vállalkozók érdekében, az ipari és innovációs park felfuttatása, a helyi beszállítók támogatása, végül pedig az önkormányzati gazdasági program elkészítése, amely tartalmazza az egészségügyi, a szociális, a kulturális, az oktatási és a sportintézmények feladatainak elemzését, a város gazdaságfejlesztési koncepciójához való igazítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azért minőségi a sör, mert soproni

"Az Ászok név elhagyásával azt szeretnénk tudatosítani, hogy azért minőségi a sör, mert azt Sopronban gyártják. A fogyasztási szokások és a piac is megváltozott az utóbbi időkben, a Soproni Ászok részesedése még a soproni régióban is csökkent.  Ebben a helyzetben döntöttünk a tudatos márkaépítés lépéseiről. "– nyilatkozta Alle Ypma, a Brau Union Hungária vezérigazgatója. Tovább olvasom