Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Gazdaságfejlesztés a határ két oldalán

Burgenland a jelek szerint jól használta ki az uniós támogatásokat. 25 új cég telepedett le a tartományban.
Az elmúlt években Ausztria legszegényebb és legelmaradottabb tartománya, Burgenland jelentős erőfeszítéseket tett a felzárkózás érdekében. A korábban mezőgazdaságáról ismert vidék ma már számottevő iparral is rendelkezik. De ez nemcsak az uniós támogatásoknak köszönhető, hanem a tartomány hozzáállásának is. Elég csak átlépni a határt és azonnal szembetűnik a fejlődés.

– Az elmúlt két évben huszonöt cég telepedett le a tartományban – tudtuk meg Bruno Krachertől, a burgenlandi gazdaságszervező iroda (WIBAG) munkatársától. – A tartomány külön adókedvezményt nem ad az új cégeknek, de az önkormányzatok általában ingyen bocsátják rendelkezésükre a területet. Az iroda minden lépésben segíti az új cégeket, a terület kiválasztásának a pillanatától egészen a termelés elindulásáig.

Persze fontos az infrastruktúra fejlettsége is. Nem véletlen például, hogy ismert cégek – eddig tizenhárom – létesítettek telephelyet Cinfalva (Siegendorf) körzetében, az egykori cukorgyár környékén, mert egy lépésre van az A3-as autópálya és Bécs rövid idő alatt elérhető. Az unió különböző programjait jól használta ki a tartomány, de a következő évtől új korszak kezdődik.

Az I&T Flachleiter (autós kábeleket gyártó) cég munkatársa, Kovacs Sylvia érdeklődésünkre elmondta, az eredeti munkacsarnok a Grundigé volt, miután ők kiköltöztek, a WIBAG kereste meg őket 2000-ben, hogy telepítsék a gyárat Cinfalvára. A WIBAG és a tartomány végig segítette őket és uniós támogatással 2001-ben indult a termelés. Napjainkban 130 embert foglalkoztatnak.

A szomszédos Siemens csarnokában 300 ember dolgozik, ott háztartási gépekhez gyártanak vezérlőelektronikát.
A határ közelségében élők akarva-akaratlanul is összehasonlítják a fejlődés ütemét, de tény, Ausztria más alapokról indulva jutott az unióba, és ami nálunk Kelet-Magyarország, az náluk Burgenland volt, vagyis az egész ország tett azért, hogy a határ menti tartomány elérje a többi szintjét.

– Valóban nem lehet összehasonlítani a burgenlandi fejlesztéseket azzal, ami Sopronban történik – mondta Hruby József gazdasági alpolgármester. – Formai kérdés, de tény, míg Ausztriában tartományi szinten intézik a gazdaságfejlesztés ügyeit, addig nálunk ez az egyes települések feladata. – Sopronban az elmúlt években számos új vállalkozás telepedett le vagy bővült a már meglévő. Az innovációs parkban teljes infrastruktúrát és más előnyöket biztosítunk a cégeknek. Az erőfeszítések hatására elindult egy kedvező folyamat. Legutóbb például egy gyógyszergyár vásárolt területet. A Délkeleti Ipari Parkban pedig szinte naponta épül egy új csarnok. Itt az önkormányzat a szabályozási terv elkészíttetésével, valamint az infrastruktúra kiépítésével vállalt ösztönző szerepet.

A város ipari fejlődését a jövőben sem a nagy cégek fogják meghatározni, hanem a 10–50 fős kis- és középvállalkozások. Támogatásukra hoztuk létre a Thurner Mihály Vállalkozásfejlesztési Alapítványt. Feladata a családi és kisvállalkozások hitel-visszafizetésének segítése. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok a cégek, amelyek valamelyik ipari parkunkban szeretnének fejleszteni, 20 millió forintig ötszázalékos kamattámogatást kapnak. A város más területén 10 millió a felső határ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a mélygarázs építése Soporonban

Sopronban a héten elkezdődött a Petőfi tér aszfaltburkolatának feltörése, s ezzel útjára indult a 240 parkolóhelyet magába foglaló mélygarázs építése. A mintegy hétezer négyzetméter alapterületű létesítmény beruházási költsége meghaladja a másfél milliárd forintot. A tervek szerint a mélygarázs november végéig elkészül, a térfelszín helyreállítása tavaszra csúszik majd át. Tovább olvasom