Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Gazdaságélénkítés kötvénypénzből

Sopron - A soproni önkormányzat gazdaságélénkítő programot dolgoz ki. A cél az, hogy fellendüljön a helyi gazdaság, nőjön a foglalkoztatottság.
Simon István, a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester hétfőn számos, a kis- és közepes vállalkozásokat érintő kedvezményt jelentett be. – Az érintett cégek kérhetik az iparűzési adó átütemezését, valamint a hitelek kamatainak támogatására pályázati alapot hozunk létre – tette hozzá az alpolgármester.

– Éves szinten két és fél millió forint adóalap alatt az iparűzési adó egy részét elengedjük. Mindezek mellett alapot hoz létre az önkormányzat az egyházi épületek, városképileg fontos homlokzatok felújítására, valamint a közműépítés támogatására. A cél az, hogy lendületbe jöjjön a helyi gazdaság, nőjön a foglalkoztatottság.

Az élénkítő program költségeit a hétmilliárd forintos kötvénykibocsátásból fedezik.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. valaki13 2008. december 08. 07:29
  „II. Erzsébet királynő - annak tudatában, hogy a brit gazdaság a háború utáni időszak legsúlyosabb recesszióját éli - 50 fontban (nem egészen 16 ezer forintban) szabta meg a családtagok által egymásnak vásárolható ajándékok felső értékét.
  A News of the World brit vasárnapi bulvárlap értesülése szerint a 82 éves uralkodó emellett utasításba adta az udvari személyzetnek a karácsonyi ajándékok csomagolóanyagának újrahasznosítását. A sandringhami kastély séfjei pedig parancsba kapták, hogy a királyi család által a kelet-angliai téli rezidencián elköltendő hagyományos karácsonyi vacsora maradékát se dobják ki, hanem másnap szolgálják fel újra.
  A lapnak egy udvari bennfentes azt mondta: a királynő tudatában van annak, hogy a jelenlegi helyzetben semmiféle szertelen tékozlás nem lenne népszerű az alattvalók körében.

  II. Erzsébet felszólította Vilmos és Harry herceget - Károly trónörökös két fiát - is arra, hogy téli vakációjukat "a lehető legszerényebb" módon töltsék.
  MTI”
 • 49. valaki13 2008. december 08. 07:18
  „Isten hozott a kenőpénzek országában

  Nem igazán izgat senkit sem a december 9-i Korrupcióellenes Világnap, a korrupciót az élet éppen olyan természetes részének tekintjük, mint a csapból folyó vizet. A látványos megvesztegetések mellett létezik a megélhetési korrupció hálója, amely átszövi az egész országot, a gazdaság integráns része lett.

  ,,Legszívesebben rájuk robbantanám a parlamentet"
  - dohog a szelídszavú virágárus az egyik bevásárlóközpontban, miközben elrendezi a broméliákat.
  Épp felizgatta magát, miután aláírta azt az ívet, amelyen egy magánszemély népszavazást kezdeményez, hogy az országgyűlési képviselőknek is csak a számlával alátámasztott kiadásai után járhasson költségtérítés.
  A parlamentben fogadták el nemrégiben azt a javaslatot, amely szerint a képviselőknek továbbra is jár az adó- és tb köteles alapilletményükön túl, az azt néha többszörösen is meghaladó és eddig teljesen adómentes költségtérítés.

  A politikusok ,,nagy" gesztusa a társadalom felé az, hogy ezután 15 százalékos adót fizetnek a költségtérítés után, miközben ez a rezsim - az eva-t is beleértve - minden létező hazai rendszer közül a legkedvezőbb, ráadásul a költségeiket továbbra sem kell számlával igazolniuk.
  ,,Nekem vajon milyen költségeimről nem kell számlát kérnem,
  és
  mit kapok az APEH-től ha nem adok számlát?"
  - dühöng a virágárus, a cserepek pedig csörögnek-zörögnek az apró helyiségben.
  Halkan megjegyzem ugyan az eva-t, mint a kisvállalkozások számára - igaz a magasabb kulccsal - lényegében hasonló lehetőséget biztosító törvényes megoldást, de a szúrós szemek elől jobbnak látom gyorsan elhagyni a terepet.
  A Transparency International (TI) nemzetközi szervezet évről-évre december 9-én tartja a korrupció-ellenes világnapot. Miközben a Magyar Kártya Napjától (december 29.) a Rejtvényfejtők Világnapjáig (február 3.) minden létező világnapot minden évben megülünk idehaza is, valahogyan senkinek sem tűnt föl, hogy ez eddig kimaradt.

  A feledékenység nem véletlen.

  A korrupciót természetesnek, sőt amolyan természeti adottságnak tekintjük, ami ellen felesleges küzdeni, mert volt, van és lesz, mint télen a hideg.

  A TI felmérései ezzel szemben azt bizonyítják, hogy a messziről büdös nagy ügyleteken túl - ideértve a közbeszerzéseket, állami megrendeléseket, a Gripen megaüzletétől a Király utcai házak százmilliós elcsalásáig - a hazai korrupciós mechanizmusok nagy része a mindennapi kis ,,megalkuvások" óriáshálójából áll.
  Ennek a hálózatnak az egyik része az, amit megélhetési korrupciónak hívunk, a magánszemélyek és vállalkozások - vagy akár a cikk elején idézett képviselők - kisebb nagyobb döntései, amiket annak érdekében hoznak, hogy meg tudjanak élni.
  A kis- és középvállalkozások közül sokan feketén foglalkoztatnak embereket, fiktív számlákkal tüntetnek el költségeket, vagy egyszerűen adót csalnak, mert különben lehúzhatnák a rolót.
  A politikusok nem mernek a választóik szemébe nézni, nem mondják azt, hogy a jó döntésekhez képzett és jól fizetett szakemberek kellenek, tehát legyen magasabb és persze adóköteles a fizetésük, ami valamivel többe kerül mindannyiunknak, hanem álszemérmes és csalárd megoldásokat keresnek.
  Az ilyen megalkuvások és hazugságok rendszere miatt kapnak (és várnak el) csúszópénzt a parkoló őrök, hálapénzt az orvosok és ,,ösztönzőt" a gyors ügyintézésért az önkormányzai építési osztályvezetők.
  A virágárus felháborodása érthető, a politikusok felelőssége óriási, de december 9-én érdemes lenne egy napra neki is és mindannyiunknak elgondolkodni a mindennapi kis döntéseinken. A TI azt szeretné, ha erre az egy napra korrupciómentesek lennénk, nem adnánk és nem fogadnánk el hálapénzt, csúszópénzt, nem törekednénk jogtalan előnyökre, kérnénk és adnánk is számlát mindenért.
  És nem utolsósorban elmélkednénk egy kicsit azon, hogy mielőtt mindig másokban (korrupt hivatalnokokban, szemérmetlen politikusokban, offshore-ba menekülő vállalatvezetőkben) keresnénk a problémák gyökerét, mi magunk mit teszünk, és mit nem teszünk - és nem csak a korrupciómentes világnapon.

  Forrás. HVG Online”
 • 48. valaki13 2008. december 07. 10:55
  „A VÁROSI és az ORSZÁGOS ,,ELIT" ( BAL és JOBB OLDALI ), ILLETVE AZOK AKIK MAGUKAT ANNAK TARTJÁK, MEGTETTE AZT AMIT ( számonkérés és felelőségre vonás nélkül ) MEGTEHETETT ( ahelyett, hogy a város és az ország, valamint a lakosság jobb helyzetéért, előbbre jutásáért tevékenykedtek volna, CSŐDKÖZELI ÁLLAPOTOT IDÉZTEK ELŐ!!!!!) - AZ EREDMÉNY MINDEN SZINTEN ÉRZÉKELHETŐ!!!!

  AZ EREDMÉNYE TEVÉKENYSÉGÜKNEK LÁTSZIK - ELVÉGRE A NEGATÍV EREDMÉNY IS EREDMÉNY.

  Az ,,ELIT"
  amely
  magas eszmékre, vallási és morális értékekre hivatkozik,
  de
  azokat nem veszi komolyan,

  és

  megvalósításukat meg sem kísérli.

  Most már talán itt az ideje, hogy megkísérelje.


  MI EZ A DÜBÖRGÉS??? - CSAK NEM A LEJTŐN MEGYÜNK LEFELÉ?????
  1956 és 1990 EGY (meg nem valósult ) ÁLOM VOLT EGY JOBB VILÁGRÓL!!!”
 • 47. TancsKaszabell 2008. december 05. 09:10
  „Hát nem is tudom?Láthatóan jól elvannak,elegen vannak,még két évig!
  Újraolvastam az írásomat.Az izgága jelző itt nem sértés jelent,hanem ,-fiatalokra jellemző-,közéleti magatartást jelöl.”
 • 46. Telepathia 2008. december 05. 08:50
  „A hozzászolók többsége világosan látja, hogy az önkormányzat ezzel a magas hitelfelvételével a soproni polgárok hátára rakja az írtozatosan magas kölcsön és kamatfelvétel visszafizetésévell járó keresztet. A soproni polgárok egyenlőre nem látják, csak az irtozatos terhét érzik az önkormányzat vezetőinek, képviselőinek az átgondolatlan cselekedeteinek..A megszólalás nem egyszer a valóságos bukás és züllés felé inditja el az áldozatát, a jelelegi önkormányzatot. A figyelmeztetést nem akarja tudomásul venni.”
 • 45. valaki13 2008. december 05. 08:24
  „Csabazs!

  Igen, szóba áll! -DE MÉGISCSAK AZ SZÁMÍT, HOGY ÖSSZESÉGÉBEN MILYEN A KÉPVISELŐI MUNKÁJA!! - MINT AHOGY A TÖBBI KÉPVISELŐ ESETÉBEN IS!!!”
 • 44. Csabazs 2008. december 05. 04:43
  „Szervusz Tancs!

  Hát ez az!
  Csak Biczi László áll velünk szóba!
  Ő komolyan gondolja a civilekkel való párbeszédet!
  ____________________________________________________________________________________________
  Aláírásgyűjtés ügyben továbbra is várom a leveleket az alábbi címre: athuni@citromail.hu
  Bővebben:www.seresmaria.hu”
 • 43. TancsKaszabell 2008. december 04. 22:39
  „Barátaim !
  Egyre türelmetlenebb vagyok!Nem hagy nyugodni a tervezett 7 milliárdos hitelfelvétel.
  A mértéke riasztó,a jelenlegi helyzetben normális gazdálkodó,vállalkozó legfeljebb áthidaló vagy forgóeszköz hiány miatt vállal fel kölcsönt,legfeljebb egyszerű újratermelést,túlélést fontolgat,pláne ha kihatással van rá a "recesszió" előnytelenül,kigazdálkodhatatlan mértékű kamatteherrel elveti ezt a lehetőséget.
  A bankok fölöttébb óvatossá váltak,tehát ha ők bármilyen konstrukciójú kölcsönt szándékoznak kihelyezni,hát azt többszörös biztosítással ,magas kamatteherrel teszik.Ha teszik?Keresem a példákat ,persze önkormányzati vonalon.Mindenki vár,kivár és a túlélés módozatait kutatja,ahogy ilyen helyzetben egy felelős önkormányzat teszi a dolgát.Nem csökkent városi adóbevételt, még ha megígérte akkor sem.Nem igen találtam hozzánk hasonlót..Eljutottam Debrecenig, az ő helyzetük más, sok mindent alkottak közösen, persze óriási a tartozásuk.Pontos adatot a mértékre sehol nem találtam.Nem akarlak benneteket ijesztgetni de itt valami,ahogy mondani szokták nagy gubanc van.Úgy tűnik ez nem kap elég figyelmet,az önkormányzati ellenzék és a függetlenek részéről,sem.
  Nem akarok ízetlenkedni,de egyedül az "izgága" Biczi László állt velünk szóba.Figyelemre méltó,nekem nagyon gyanús,hogy a Rádonyi László csendben maradt.Nagyon valószínű,hogy csendre intették.Nehogy már elszúrjon,vagy elszóljon valamit!
  Mit tegyünk?Teljesen tanácstalan vagyok.Az önkormányzati ellenzék is eszköztelen!Azt hiszem QURVA nagy baj van.Hogy úgy mondjam szarban van a jövőnk,
  és hogy rossz kezekben az szinte biztos.”
 • 42. Telepathia 2008. december 04. 11:58
  „Ott leszünk pénteken 18 órakor és nagyon kiváncsan várjuk Simon úr a kisvállakozások irányába előterjesztendő gazdaságélénkítés kapcsán megvalósításra váró programját. Elmondjuk róla a
  kisvállakozói véleményünket.”
 • 41. valaki13 2008. december 04. 11:03
  „Tisztelt TancsKaszabel!

  MIÉRT, MIK A MINŐSÉGI ELVÁRÁSOK EBBEN A MŰFAJBAN?

  MI MINŐSÜL HASZNOSNAK és MI KÁRTÉKONYNAK???

  LEGALÁBBIS ÖN SZERINT !!!”
 • 40. TancsKaszabell 2008. december 04. 10:41
  „Igen kb.hatszáz egynéhány éve.
  Idézni csak pontosan ,szépen.......akkor érthető lesz,az a fránya 4./válasz.
  Még mindig úgy érzem hogy feleslegesen válaszolgatok Önnek.
  Láthatóan Ön képtelen stílusának "kártékonyságát" felismerni ebben a műfajban.”
 • 39. TancsKaszabell 2008. december 04. 10:21
  „A 35.sz.Hsz-re láthatóan feleslegesen!”
 • 38. valaki13 2008. december 04. 10:21
  „Tisztelt TancsKaszabel?

  4.) Ez egy logikailag értelmetlen kérdés, nem mondat.

  LENNI öN MAGYAR, VAGY MI?????”
 • 37. valaki13 2008. december 04. 10:19
  „Tisztelt TancsKaszabel!!!

  Mire válaszolt????”
 • 36. TancsKaszabell 2008. december 04. 10:17
  „valaki 13.-nak !
  Kicsit tovább keresgéltem a fogódzókat a válaszában.
  Ezért, 1-4 ig besoroltam őket.
  1./ A felsorolt ,közel sem teljes, gazdasági szervezetek mind hatással vannak a város pénzügyi helyzetére!
  A fejlesztések azonossága arra utal,hogy a vállalkozók egy része még mindíg fantáziát lát ebben.
  Jelenleg ezek a gazdálkodó szervezetek befizetései meg a többi bevétel, szűkösen de biztosítják a város létét,
  még jut teljesen felesleges kiadásokra is.Mint tudjuk.
  A kölcsönök visszafizetése,a határidőket nem ismerjük,csak időben odázható illetve tolható el.
  Félelmetesnek tartom a 7 milliárd Ft. felvételét,különösen ,hogy nem ismerem a felhasználás módjait.
  Egy pozitív felhasználási célról már van tudomásom.
  2./ Lásd.1./De a jövő, ezt a koncepciótlan fideszes önkormányzati magatartást,büntetni fogja.
  ERGO-minket fog büntetni,és persze a gyerekeinket is!
  3./Ez Önnek probléma, Nekem evidencia!
  4./Ez egy logikailag értelmetlen, kérdés? ,nem, mondat.

  Igen.Még mindig bonyolultnak látom ezt a kérdést.Megérteni is nehéz.”
 • 35. valaki13 2008. december 04. 07:11
  „Tancskaszabel!!!

  Az, hogy ki mivel foglalkozik a városban, s hogy milyen fejlesztéseket terveznek egy dolog - a lényeg az, hogy a város gazdasági helyzetére ez milyen hatással van, lesz.

  A jelenlegi állapotból arra lehet következtetni, hogy nem igazán biztosítja ez azt, hogy a város gazdaságilag, pénzügyileg rendben legyen - s így valószínűleg a jövőben sem fogja ezt lehetővé tenni.

  Persze, hogy elő kell készíteni és dolgozni kell azért, hogy ipar jöjjön a vároba -DE EZ MIÉRT és KINEK PROBLÉMA????

  AZ, HOGY NINCS SZÁMOTTEVŐ LÉTSZÁMOT FOGLALKOZTATÓ IPARI ÜZEM A VÁROSBAN - MIÉRT ZÁRJA KI AZT, HOGY LEGYEN???”
 • 34. TancsKaszabell 2008. december 03. 21:56
  „Kedves Csabazs !
  Ja már visszaértem Ramocsaházáról.
  Én csak részben,szerintem a dolgok sokkal bonyolultabbak,mint ahogy Ő látja.
  Szerinted mi a magyarázata annak hogy ezt a szolgáltatást többen is, ugyan eltérő
  minőségben de, végzik a városban.Ismereteim szerint a további fejlesztéseket is indítanak
  és ezt a szolgáltatást is tervezik,persze szállodakapacitás is létesül.A meglévők közül van olyan amelyik a harmadik fejlesztési ütemet végzi.
  Az iparfejlesztést elő kell készíteni.Az ipari üzemek áldozatúl estek a sertepertélő
  gazemberek miatt, kézen közön.Némelyik textilüzemben sok százmillióért rekonstrukciót végeztek , 1990 -körül fejeződtek be..A Budaprint Rt.nek(1260 dolgozó 680 millió Ft.) a torkára azok tették a kést aki ideológiai megfontolásokból megszüntették a külkereskedelmi kapcsolatokat az akkor még létező Szovjetunióval. A Budaprint Rt. dolgozói belefulladtak a kész árúba!
  Azzal indítottak,hogy "Tovaris Konyec" aztán ezzel folytatták
  "Azoknak a mocskos kommunistáknak mi nem adunk semmit".
  A mezőgazdasági termékfeleslegeink hova kerülnek? Azóta az almáskerteket kivágták,a tenyész állományt feldolgoztatták.
  Gondold csak végig a közelmúltunk történéseit.
  Ebben a városban nincs számottevő dolgozó létszámot foglalkoztató ipari üzem! Áruház,több is,bevásárló központ ,több is,
  boltok,butikok rengeteg ,árkád bevásárló központ kettő is,Stadionüzletház,OBI,...........................soroljam még?
  A fogászati kezelők tömegéről egy szót sem szóltam,ezek többnyire mögött többnyire családok állnak az ország más vidékéről költöztek ide.Egyszerűen nem értem miből élünk?
  Most aztán kiöntöttem a szívemet.”
 • 33. Csabazs 2008. december 03. 20:42
  „Ismét csak valaki13-nak tudok igazat adni!
  Csak a turizmusból és "konferenciákból" nem tudja a város fenntartani magát!
  van egy szép konferencia központunk, amely üresen áll , hogy miért, a megoldatlan parkolás!
  Jelenleg a nívósabb szállodákban tartanak konferenciákat(egymással rivarizálva), ezzel is elesik a város bizonyos bevételtől!(pl.: Ha az adott konferenciát lebonyolító szállodában szálnak meg a résztvevők és ott is étkeznek kedvezményt kapnak!)
  Kezdődött valami a szakmunkás-fejlesztés terén, de kérdem én, ha nem lesz ipar a városban, hol fognak ezek a fiatalok elhelyezkedni??? Külhonnak képezzük őket???”
 • 32. TancsKaszabell 2008. december 03. 19:00
  „Bocsánat!
  Én még Ramocsaházán vagyok .
  Tudod?”
 • 31. valaki13 2008. december 03. 18:41
  „Tancskaszabel!!4

  Hiába van meg a képzési háttér a turizmushoz, rendezvényszervezéshez és a szolgáltatásokhoz - ezek nem húzzák ki a várost a kátyúból.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzatok a vesztesek

Sopron - A soproni önkormányzat, ezen keresztül a lakosság is jövőre tizenkét százalékkal kevesebb… Tovább olvasom