Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Gazdaság: nincsenek csodareceptek

Röjtökmuzsaj - A növekedés és a fenntarthatóság volt a kulcsszava a XV. Vezérigazgató Találkozónak a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszállóban. Dr. Török Gábor politikai elemző szerint nincsenek csodareceptek a gazdasághoz.
A Vezérigazgató Találkozó háromnapos rendezvényének egyik előadója dr. Török Gábor politikai elemző, a Vision Consulting igazgatója volt. A Kisalföld érdeklődésére – miért zötyög száguldás helyett a magyar gazdaság? – elmondta: amit a politika a gazdaság számára tud biztosítani, s amire nagy szükség lenne, az egy működőképes kormányzati struktúra. Ez azonban most éppen meginogni látszik. Ahhoz, hogy a gazdaság jól működjön, elengedhetetlen lenne egy reagálóképes parlamenti többségre épülő kormányzati stabilitás, amely a kisebbségi kormány esetében nem biztos, hogy adott. Elméletileg természetesen lehet kisebbségben is kormányozni, csak kérdés, hogy egyes helyzetekben képes-e egy parlamenti többséggel nem rendelkező, társadalmi legitimitásában egyébként is megkérdőjelezhető kabinet a gyors válaszadásra.

„Nem tudjuk, így lesz-e, de a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sürgős döntéshozatalnál a kisebbségi kormányok nagy kihívásokkal küszködnek" – összegezte dr. Török Gábor politikai elemző.

– Ahhoz pedig, hogy a gazdaság ne döcögjön, hanem szárnyaljon, nincsenek csodareceptek – folytatta dr. Török Gábor. – Úgy vélem, nincs senki, aki ma pontosan meg tudná mondani, mi az a „királyi út", amivel ki lehetne vezetni a gazdaságot a válságból. Az biztos, hogy a gazdaság fejlődéséhez mindenekelőtt kiszámítható környezet, felelős, hiteles gazdaságpolitikai döntések, s nem utolsósorban olyan politikai klíma megteremtése szükséges, amely a jövőt tervezhetővé teszi a gazdasági szereplők számára.

Török Gábor politikai elemző (jobbra). Mellette Somogyi Péter, a Vezérigazgató Találkozó főszervezője. Fotó: Gosztonyi Miklós
Török Gábor politikai elemző (jobbra). Mellette Somogyi Péter, a Vezérigazgató Találkozó főszervezője. Fotó: Gosztonyi Miklós

Hazánk legnagyobb problémája, hogy a politikában látszólag nincsenek hosszú távú tervek, nincs stratégia. Helyette improvizálást látunk, napról napra történő döntéshozatalt, amelyben egyik hétről a másikra akár 180 fokos fordulatra is képes bármelyik politikai erő. Ez az, amihez egy gazdasági szereplő nem tud viszonyulni, mert azt tapasztalja, hogy valaki az egyik héten még hős reformer, a következő napokban már „bársonyos" reformokról beszél. Ilyen típusú környezetben egyszerűen képtelenség a hosszú távú, hatékony és sikerrel kecsegtető tervezés.

Olvasóink írták

 • 7. kunbélák 2008. április 27. 07:48
  „FJózsi! Vagy inkább Dr Fülöp Józsi? Ne itt agitálj hanem inkább a partizán szövetségben, a dumád oda való!”
 • 6. marcsi02 2008. április 26. 15:11
  „jó képű, aranyos pasi ez a török gábor”
 • 5. FJózsi 2008. április 26. 09:45
  „Szükség van az effélékre, mégha közvetlen hasznát nem is érezhetjük. Ma a világgazdaságban zajló folyamatok nálunk sokkal gazdagabb országokat is útkeresésre késztetnek. Egy olyan kis ország,mint a miénk pedig eleve kényszerhelyzetben van.Sajnos a lakosság döntő része vélekedik hasonlóan, mint az előzőek. Velük kellene Európába menni? De hogyan?Bebizonyította a vizitdíjról szóló népszavazás,hogy a többség a változatlanságot szeretné!Azzal pedig irány Albánia!”
 • 4. éhbér 2008. április 25. 18:40
  „Tényleg nincsenek csodák! A politikusok lopnak a népnek meg győzike... Nesztek!”
 • 3. egy régi lakos 2008. április 25. 16:30
  „örülök neki, hogy az ilyen kis falvakban mint röjtökmuzsaj- az én szülőfalum- is tartanak ilyen rendezvényeket”
 • 2. látó 2008. április 25. 12:45
  „Számtalan út van, de nem mindegy kik vezetik rajta végig az országot és az önkormányzatokat..szakemberek, vagy megélhetési "csőcselék"..”
 • 1. FREDDY/S 2008. április 25. 06:44
  „"Úgy vélem, nincs senki, aki ma pontosan meg tudná mondani, mi az a ,,királyi út"," azért érdemes volt szervezni egy ilyen találkozót, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak papíron létezik a Sofa

Sopron - Lassan befejeződik a Sofa három éve tartó felszámolása. A zárómérleg a bíróság előtt van. … Tovább olvasom