Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Gazdára vár a mesebeli lőver

Sopron - Több mint egy éve várja új tulajdonosát a Lövérek talán legnagyobb régi ingatlanja, a Zettl-Langer-lőver. A mesebeli épület ősfák között áll, s egy letűnt világ szép napjait hirdeti.

Az sem lenne meglepő, ha csipkekesztyűs, kalapos hölgy lépne ki a házból, finom napernyőt tartva feje fölé. Igaz, a hangulatot némiképp zavarja a kőpillérre szerelt biztonsági kamera, a kovácsoltvas kapun lógó ˝Eladó˝ tábla pedig gyorsan visszarepít a jelenbe. A Hársfa sori Zettl-Langer-lőver körül már a hársfák többsége is kipusztult, az 1800-as években épült ház azonban talán szebb, mint valaha. Az egykor nyári laknak szolgáló épület legújabb kori történetében már üdülőként működött, most pedig arra vár, hogy valamely csodálója megnyerje a lottóötöst...

A házat és a hatalmas telket, mely eredetileg a jelenlegi méretének is többszöröse volt, Zettl Gusztáv, az ecet- és szeszgyáros, de leginkább műgyűjtő szenvedélyéről híres soproni polgár vásárolta meg. (Ismertek előző tulajdonosai is; Jopp, illetve Reiseinger urak). Akkor még földszintes volt az épület, de a kert már tekintélyes fákkal büszkélkedett.

A Hársfa sor és a Fenyves sor sarkán álló ingatlant védik az ősfák nemcsak a széltől, az ingatlanspekulánsoktól is. Fotó: Magasi
A Hársfa sor és a Fenyves sor sarkán álló ingatlant védik az ősfák nemcsak a széltől, az ingatlanspekulánsoktól is. Fotó: Magasi

Zettl Gusztáv Schiller János építész tervei alapján bővítette a házat, mely emeletet s tetőteret is kapott. A város felé hatalmas, zárt veranda néz, a másik oldalról pedig a Károly-magaslatra látni az emeleti ablakokból. A szeszgyáros klasszikus lővernek használta az ingatlant, tehát csak nyáron lakott itt a család, később azonban Zettl Gusztáv lánya, az első világháborúban elhunyt vezérkari ezredes özvegye, Langer Hermanné már állandó lakásául választotta. A történelmi viharok ellenére a kert, bár a kisajátítások miatt egyre kisebb lett, és a ház, ahová persze társbérlőket is kiutaltak, mindvégig a Zettl-Langer család tulajdonában maradt, s az özvegy rendelkezésére mindig a lányok örökölték.

A rendszerváltást követően a ma is több mint hétezer négyzetméteres ingatlant a Matáv, illetve a Magyar Telekom Nyrt. vásárolta meg. Néhány évig üdülőként hasznosították a közel háromszáz négyzetméteres hasznos alapterülettel rendelkező házat, amit teljesen fel is újítottak. A világ és a piac azonban változott és sok más mellett a régi lőver is az eladandó ingatlanok listájára került. Tulajdonosa üzleti titokként kezeli az árát, azt azonban tudni lehet, hogy több száz millió forintot remélnek érte.


A soproni Lövérek

A lőver szó a soproniak névhasználatában területet, kertet és házat egyaránt jelent. Az Alsó- és Felső-Lövér együttesen alkotják a fogalommá vált területet: ez a Lövérek. A szó csaknem a névmagyarosítás áldozatává vált: a szótárakban a lővert felváltotta a lövér, aminek némi politikai színezetet is adott a lövér-lövész-nyilas szórokonság, a lokálpatrióta soproniak azonban ragaszkodnak a lőver névhasználathoz.


 

Olvasóink írták

 • 18. hozsuzs 2009. szeptember 24. 15:34
  „Mivel én nyerem meg a főnyereményt, egyedül enyém lesz a ház, ti pedig a kerítésen kívülről irigykedhettek:) Már gyerekkorom óta csodálom, pedig akkor romos volt, de annak is meg volt a romantikája.”
 • 17. Pistor 2009. szeptember 20. 13:39
  „Sziasztok!

  Szóval hosszú lenne a családom történetét leírni,mivel kapcsolódik sok épülethez a városban még...Beaubo,pl A Jégveremmel is,mint mindent államosítottak.Vagy pl.mint ebben a házban mellénk raktak még pár családot,hogy "könnyebb" legyen az életünk:-)Mivel ekkora ház túl nagy egy családnak.Utána felajánlották,hogy vegyük meg az épületet még egyszer.210.000,- forint lett volna 1972-73-ban.(A lővérben egy telek,ekkor kb. 20.-40.000,- forint körül mozgott.)Nagyszüleim még gondolkodtak is rajta,mikor kiderült,hogy Svájcban is él még valaki aki igényt tart az épületre.Ekkor elálltak tőle.De ez az épület,hála a régi felfogásnak,és rendszernek már nem az volt ,mint anno.Semmit nem költöttek rá,és folyamatosan szűkítették az életterünket.Manapság már csak az 1/4 terület maradt meg.(Ez is szép,mivel 7000 m2 maradt meg)Kedves Sophia,néha játszottunk szellemeset a testvéreimmel:-))Gall,nem kell félni semmitől.:-)Az árat viszont szerintem eltaláltad.”
 • 16. Beaubo 2009. szeptember 19. 10:19
  „Pistor! Nagyon érdekeset mesélsz (és nem amiatt, mert kiváncsi vagyok magánéletedbe!). Engem az egész soproni löver történeteket érdekelnek. Én a Kubinszkiy profeszor könyvében (A régi soproni Löver) olvastam erröl a házról....ahogy építették a Zettl-Langerék, és elöször csak nyaraló volt mint minden löver, utána pedig a telet is már ott töltötték. A panoráma akkoriban biztos csódálatos volt, mert még nem volt annyi sok fenyöfa mint most - talán a Fertöt is lehet látni a padlásból? Valami nagyon jó funkció kellene erre a löver-villára kitalálni, remélem nem magyar új-gazdag veszi meg, vagy kuplerai lesz benne mint fejlebb a Hársfa soron (elég kínos...). ;))
  És igen, szerintem meg mindig a legjobb lenne, ha ott szállodát vagy éttermet üzemelne, mert így mindenkinek számára nyítva lenne, és végre lenne egy hely Sopronban, ahová egy szép ünnepét, alkalmát lehetne megfelelö környezetben megtartani, vagy párammal esküvöi évfordulóra odamenni (elegem van a Tercia, Jégverem, Erhardt, Perkovátzház-ból....mindenhol úgyanaz a unalmas hangulat van....). Jaj, kár hogy nincs annyi pénzem.....mert akkor én csinálnám meg...”
 • 15. gall 2009. szeptember 18. 18:50
  „még két ilyen szellemes-ízé,és lemondok róla,akkoris,ha én nyerem meg az ötöst..szerintem..400-450 milió körül lehet az ára..”
 • 14. Sophia 2009. szeptember 18. 15:05
  „Pistor!
  Miért jöttetek el onnan?(A világért sem szeretnék a magánügyeidben kutakodni,tehát ha nem akarsz ne válaszolj erre a kérdésre)Vannak a házban szellemek?:-)Tudom,bugyutának hangzik a kérdésem de régen azt rebesgették,hogy szellemek is lakják.Gondolom ez minden kastélynak,kastély szerű építménynek velejárója.:-)”
 • 13. Pistor 2009. szeptember 18. 14:35
  „Sziasztok!:-)

  Régen 7 szobás volt,de ha ennyien vágyódnak oda,akkor csak az ágyra járás lehet a megoldás:-)Esetleg a parkban a kempingezés...Vagy mindjárt a Volt fesztivált is meg lehetne tartani ott.A szomszédok imádnák:-)
  A viccet félretéve,szép volt a gyerekkorom.Ideális volt a környezet,és még nem volt ott a lakótelep sem(akkoriban épült)De sajnos ezáltal nem is volt korszerű az épület.Sem az utak,amelyek oda vezetnek.Mikor én születtem,akkor a hó miatt nem tudott feljönni értem a mentő.Mire feljött gyalog az orvos ,én megszülettem a konyhában.Ezért is érdekel a ház sorsa.”
 • 12. Sophia 2009. szeptember 18. 14:05
  „Mindig arról álmodtam,hogy egyszer abban a házban fogok élni.Naponta elsétáltam oda és ábrándoztam....
  Jó neked Pistor,hogy ott élhettél!Amúgy kitöltöttem egy csomó lottószelvényt(fel is adtam:-))és bízom abban,hogy megvalósul az álmom.....de amint látom nem vagyok egyedül ezzel a vágyammal.Végül is nagy az a ház...elférünk egy páran.:-)”
 • 11. McAliester 2009. szeptember 18. 13:55
  „Lenyűgöző!! - nekem is régóta feltűnt már!
  De ehhez tényleg kéne a lottó ötös!!!
  Vagy... lehetne egy darabig törlesztgetni.... :o)))”
 • 10. zhall 2009. szeptember 18. 05:30
  „Én voltam bent ebben a házban,bár akkor elég lepusztult volt még,szelídgesztenyét szedtem a kertben,mert ismertem az éjjeliőrt aki vigyázott a házra míg lakatlan volt.Szerintem a város legszebb épülete a régi Zeneiskolával holtversenyben.”
 • 9. Pistor 2009. szeptember 17. 22:25
  „Hársfa sor.Ennek a villának a területén épült az óvoda.Ha lentről jössz felfelé,akkor még látod a kőkaput.A legszebb a tetőtéri szoba volt(anno)vörösfenyő hajópadló,egy terem.”
 • 8. Cerwin 2009. szeptember 17. 21:25
  „Nem a villasor! Én úgy emlékszem a házra, hogy alig lehetett belátni, elég gazos kerítés volt, és az épület is elég romosnak tűnt. Nyáron mindig az épület mellett mentünk a Lővér usziba. Jó így látni! Veszek is lottószelvényt.:)”
 • 7. peterschwarcz 2009. szeptember 17. 21:11
  „Pistor. Ez a villasoron van igaz?
  Sokat nyaraltam ott és szerintem voltam ebben a házban.”
 • 6. Pistor 2009. szeptember 17. 20:08
  „:-)Vedd.Ezen nem múlik.”
 • 5. gall 2009. szeptember 17. 17:30
  „1#Beaubo.szerintem Te nemvoltál még Sopronban sem..Ide csinálnál rom.szállodát,mert az nincs?? whehe..
  üdv,Pistor:) nekem is tetszik nagyon,és ha én nyerem meg az ötös lottót,tuti megveszem:)”
 • 4. Pistor 2009. szeptember 17. 16:56
  „Üdv Mindenkinek!

  Kedves Jucuska40...Én ebben a házban születtem,1971-ben...:-)tehát én volnék az egyik érdekes ember?:-)Semmi fura nem volt ott.Bár a terület sokkal nagyobb volt,mert ráépült az óvoda,és egy trafóház is(sajnos)Úgy látom,hogy a kislányokat már akkor is szerették riogatni...:-)))

  Ui:Akinek még lenne kérdése,és tudok rá válaszolni szívesen segítek.”
 • 3. Beaubo 2009. szeptember 17. 13:49
  „Egy gazdag osztráknak vagy németnek kellene eladni, aki megint rendbe teszi....
  Bad Wimpfenben kellene hírdetni, hát ha valami kitelepített soproni német itt szeretne tölteni nyugállományát...”
 • 2. jucuska40 2009. szeptember 17. 13:13
  „Gyermekkoromban titok övezte ezt az épületet..az a szóbeszéd járta , hogy elmebetegek és különös emberek vannak it elhelyezve....nem is tusott senki bemenni annyira védték az idegen szemektől...talány is maradt ...azóta is :)))Jó róla hallani...mindig titkolták valahogy mint az árát is jelen esetben :D”
 • 1. Beaubo 2009. szeptember 17. 12:44
  „Nagyon szép löver ez. Nekem is tetszene. Viszont családi házhoz túl nagy, én egy romantikus kis szállodát vagy egy elegáns éttermet csinálnám belöle (ami úgyis hiányzik a városban...).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kőbe vésettnek csak a hiányszámot tekintik

Tovább olvasom