Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Gazdag régészeti leletek Sopron földjében - fotók

Régészeti feltárásairól tartott előadást Polgár Péter régész Sopronban. A Győri úti bevásárlóközpontok alól értékes leletek kerültek elő.


A Társadalomtudományi Szabadegyetem előadása, a 2007-2008-as Sopron, Győri út melletti régészeti feltárás részleteit és előzetes eredményeit foglalta magába.

Polgár Péter, a Soproni Múzeum régésze 2007-2008-ban lehetőséget kapott egy nagy terület feltárására, a mostani soproni bevásárló központok területén.

Késő bronzkori bronz borotva.
Késő bronzkori bronz borotva.


A feltárás nagysága mintegy 80 ezer négyzetméter volt. Az ezen a területen feltárt leletek túlnyomó része a késő bronzkor időszakából származnak.

A korábbi, 1991 – 1994 folyamán lezajlott feltárások során többek között népvándorlás korabeli, árpád-kori (10. század) vasolvasztó kemencéket, késő bronzkori temető részletet nyolc sírral, római villa maradványokat valamint település és gazdasági épület maradványokat hoztak felszínre a feltárók.

rézkori - valószínűleg - anyagoltár lábtöredéke .
Rézkori - valószínűleg - anyagoltár lábtöredéke.


Polgár Péter elmondta, a legkorábbi lelet, amit felszínre hoztak a rézkorból származik, ez Kr.e. 4000-3500 körüli leleteredmény.

Az 1970-es és 1980-as években lezajlott ásatások során kiderült, hogy a mostani Jereván lakótelep is különösen értékes lelőhelynek tekinthető.

Az ásatások alatt elsősorban a késő bronzkori és a kora-, illetve késő vaskori település lelőhelyeit találták meg. Ez az idő Kr.e. 1200 - 100 körüli időszakra tehető.

római kori bronz csüngődísz
Római kori bronz csüngődísz.


A 2007-2008-as feltárások egyben leletmentésekként indultak. A kutatások eredményeiből többek között az is következtethető, hogy az egykor itt megtelepedő népek, őseink szőlőtermesztéssel is foglalkoztak, valamint cserekereskedelmet is folytattak.

Gabonatermékeiket feltehetően olyan anyagokra cserélték, amikkel a kohászatban tudtak dolgozni. Fontos volt nekik egy edény formai megjelenése, bronzból készült borotvát és ékszereket is használtak.

vaskori esztergált csontnyelű vasár .
Vaskori esztergált csontnyelű vasár.


Az eszmei értékű leletek feldolgozása még folyamatban van.

Polgár Péter jövőbeni terveként portálunknak elmondta, a Győri út melletti feltárásaiból szeretne egy időszakos múzeumi kiállítást létrehozni Sopronban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új stúdiószínház a soproni Kolostor utcában

Alkalmi stúdiószínházat alakítottak ki a Szent Benedek Idősek Házában. A jövőben városi programokhoz… Tovább olvasom