Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Gáz nélkül Sopronban: kezdik a javítást

Sikerült megelőzni egy balesetet, ennek örülhetnek, annak viszont kevésbé, hogy a héten biztosan gáz nélkül maradnak a Frankenburg út 2. szám alatti ház két lépcsőházának lakói.

Harmincegy fogyasztói hely, huszonkét lakás maradt gáz nélkül kedden, miután kiderült, kilyukadt egy vezeték a társasházban.

Az ingatlant kezelő holding, a gázmű és a kivitelezést végző cég képviselői a tájékoztatón elmondták: a hibás szakaszt szerdán gázmentesítették, hét mérőhelyet le is szereltek, két tervező dolgozik az ügyön és csütörtökön hozzá is látnak a kivitelezéshez.

Kosszal, zajjal nem jár majd a helyreállítás, költségekkel viszont igen. A gázmű ugyanis csak úgy kapcsolhatja vissza a szolgáltatást, ha a ház a legfrissebb jogszabályi feltételeknek is megfelel. T

öbbek között elszívó kell minden tűzhely fölé, a konyhaablakokra a szabványoknak megfelelő levegőztető a kötelező, csöveket is cserélni kell. Mindez lakásonként 10–60 ezer forint pluszköltséget jelent majd, ám ezért cserébe olyan jegyzőkönyvet kapnak a tulajdonosok, ami öt évre garantálja a biztonságos működést.

A kivitelező cég a jövő hét elejére ígéri a nyomáspróbát, amit majd a gázellátás helyreállítása követ – de csak ha minden rendben megy. A lakásokba be kell majd jutniuk, ami már  nehézségekbe ütközik, mert többnek külföldön van a tulajdonosa. Ráadásul, ha a nyomáspróbán kiderül, hogy esik a nyomás, sziszifuszi munka lesz megtalálni, hol szökik a gáz.

Korábban:

Három lépcsőház, több iroda és a Kisalföld szerkesztősége is fűtés és melegvíz nélkül maradt. A szakembereket az egyik földszinti irodából hívták ki – már nem először –, azzal, hogy erős gázszagot éreznek.

Gázszivárgás Sopronban. Fotó: Magasi


A szolgáltató szakembere először talán hinni sem akart a szemének, amikor a műszerére nézett: nyilvánvaló volt, hogy jelentős mennyiségű gáz van a levegőben. A mélygarázs további bizonyítékokkal szolgált: ott már a robbanási határértékhez közelített a mért koncentráció. Azonnal lezárták a fővezetékeket.

– Kilyukadt két helyen is a gázvezeték – tudtuk meg a gázmű szakemberétől. – A javítás és a szolgáltatás helyreállítása napokat vehet igénybe – mondták.

A kétségbeesett lakókat délután a katasztrófavédelem, a rendőrség és a holding munkatársai tájékoztatták a lehetőségekről, illetve összeírták, kik azok, akik meg tudják oldani villannyal a lakás fűtését, kik költöznek rokonokhoz, illetve kik szorulnak segítségre, netán elhelyezésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Add elő magad! Sopronban

Még nagyobb, még színesebb lesz a Pro Kultúra Kht. idei Add elő magad! című tehetséggondozó… Tovább olvasom