Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Gáz helyett fával fűtenek az iskolában

Egyházasfalu - A magas energiaárak miatt idén gáz helyett fával fűtenek majd az általános iskolában.

A tüzelőt az önkormányzati tulajdonú árkok, utak mentéről szerzik be.

A minap tartott ülést az egyházasfalui képviselő-testület. A képviselők határoztak arról, hogy elkezdődhet a Kalot-ház felújítása. Az ingatlant az önkormányzat korábban már megpróbálta értékesíteni, de nem akadt rá vevő.

– Az a döntés született, hogy felhagyunk az értékesítéssel és saját magunk hasznosítjuk az épületet – mondta el Eső János polgármester. – A Tondach Magyarország Kft. pályázatán nyertünk, így kedvezményes áron vásárolhatjuk meg a tetőszerkezet-felújításhoz szükséges cserepeket és egyéb anyagokat. A teljes felújítás mintegy százmillió forintba kerül. Ehhez további pályázati támogatást remélünk.

Eső János szólt az általános iskola helyzetéről is. A településen a végsőkig harcolnak azért, hogy helyben maradjon az oktatás, hiszen a faluban nem működik nagyobb cég, így az egyetlen megtartóerőnek az iskola számít. A költségvetés jelentős részét az intézmények fenntartására költik, így takarékoskodni is azon tudnak. Az iskolában például idéntől a gázfűtésről a fatüzelésre térnek át, a tüzelőanyagot az önkormányzati tulajdonú árkok, utak mentén lévő fákból biztosítják.

Egyházasfalu továbbra sem tett le az öko-településrész létrehozásáról. Ez egy olyan lakóközösséget jelent, ahol az energiától kezdve mindent természetes és újrahasznosítható módon állítanak elő. Egy kanadai–magyar befektető érdeklődik a lehetőség iránt, aki portálunk információi szerint hajlandó lenne arra, hogy biztosítsa a kivitelezés megkezdéséhez szükséges tőkét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gombfoci-bemutató a kollégiumban

Szektorlabda-, közismert nevén gombfoci-bemutatót tartottak a középiskolai kollégiumban. Tovább olvasom