Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Gabonalopás: 120 tonna repcét és 160 tonna búzát vittek el egy német gazdától

Tavaly augusztusban 120 tonna repcét és 160 tonna búzát loptak el egy német mezőgazdász Veszkény környéki raktárából. Hat vádlott ellen indult kedden büntetőper a soproni bíróságon.

A vádirat szerint két éjszaka alatt közel 26 millió forint értékű kárt okoztak tavaly nyáron azok, akik közreműködtek egy német vállalkozó Veszkény határában lévő gabonaraktárának kifosztásában. Akkor megírtuk, hogy a hívatlan látogatók kamionokkal szállították el az irdatlan mennyiségű gabonát. Egy szemtanú látta is őket, de azt hitte, a tulajdonos rakodja saját terményét.

Dr. Király Réka bíró kedden kezdte el a hat vádlott ellen kezdeményezett büntetőpert. Dr. Monostori Zoltán ügyész ismertetése szerint jelentős értékre elkövetett lopás, bűnsegédlet és orgazdaság a vád. A vádlottak közül az elsőrendű – aki munkanélküli, s akit a bűncselekmény kitervelésével és végrehajtásával vádolnak, társa pedig eltűnt – már előzetes letartóztatásban várja a bírói ítéletet, a többiek szabadlábon védekezhetnek.

Az elsőrendű vádlott győri ügyvédje tegnap autóval indult a Soproni Járási Bíróságra, de az időjárási viszonyok miatt visszafordult, a Sopronba induló vonatot pedig lekéste. Telefonon értesítette a bíróságot, ne várják. Az elsőrendű vádlott nem fogadta el a felajánlott alkalmi ügyvédi kirendelést, emiatt meghallgatása lehetetlenné vált. Így őt visszaszállították a börtönbe. A közvetítéssel, illetve orgazdasággal vádolt, Szlovákiában élő személyek az időjárás viszontagságai miatt nem jelentek meg a tárgyaláson. Ennek okán tegnap csak három vádlott meghallgatására nyílt lehetőség.

A pert május 28-ra elnapolták, amikor is a most hiányzott vádlottakat és a kilenc tanút hallgatják meg. Fotó: Magasi
A pert május 28-ra elnapolták, amikor is a most hiányzott vádlottakat és a kilenc tanút hallgatják meg. Fotó: Magasi


Elsőként az a férfi szólt, aki traktorosként dolgozott a német vállalkozónál. Kiderült, egy autó adásvétele kapcsán ismerkedett meg az elsőrendű vádlottal és annak társával, akik idővel kérdezősködtek német munkaadója felől. „Mondták, van olyan ismerősük, akinek eladhatnák a Veszkény határában felhalmozott repcét és gabonát. Elárultam nekik, bár lakat őrzi a raktárat, de a telepen villany és biztonsági kamera nincs.

A segítségemért fizettek hétszáz eurót. Nem voltam velük, amikor kipakolták a gabonát" – vallotta a férfi, aki most állt először a törvény előtt. Elismerte bűnösségét, sőt, bocsánatot kért volt munkaadójától.
Egy másik vádlott szintén elismerte felelősségét. Ő aggregátort és rakodógépet próbált felhajtani.

Az alkalmi áramfejlesztőért 200 ezer forintot ígértek neki. A rendőrségi vallomásában az állt, a pénzt megkapta. Ugyanakkor a bírósági tárgyaláson ezt már megváltoztatta, mondván, nem látott pénzt közreműködéséért. A harmadik vádlott állította: csak az éjszaka folyamán tudatosult benne, mi folyik ott. Ő rakodógépet szerzett a lopás kitervelőinek.
A károsult gazda elmondta: az ellopott gabonájára már volt vevő, s a közel huszonhatmillió forintos kárából alig több mint négymilliót térített meg a biztosító.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsvét: Ön melyik giccstől mászik a plafonra?

Rövidesen itt a húsvét, és vele a büdös locsolókölnik, a ronda csokifigurák, a műbarkák, és a… Tovább olvasom